2 февруари 2017 г.

Мини омлети с оризов микс и зеленчуци, салата с френска леща и питки с амарант


      Или мини фритати с ориз. Предпочитам да приготвям омлетите  в различна от стандартната им форма :) Тези дни имах възможността да опитам  новите  продукти на Фамилекс, които са вече на пазара и тъй като скоро споделих как си правя  пъстър ориз за гарнитури, веднага се ориентирах към готовия Оризов микс.  Вместо да си купувам  и трупам пакети с различните видове ориз, хората от Фамилекс са помогнали в избора ни - един пакет с няколко вида зърна. 

Много добре подбрани сортове   - кафяв, червен и черен ориз, на които времето за готвене е приблизително еднакво. По някое време на готвенето аз добавих и от  любимия ни напоследък ориз басмати, заради приятния му аромат на пуканки, но за това по-нататък.  
      И тъй като на всеки омлет му трябва салата :) моето решение да разнообразя зимните ни салати от домати и спанак като добавя сварена френска черна леща и  пикантно, отлежало сирене. За пръв път   варих такава леща, като предварително се информирах, че не иска по-дълго време за варене от познатата ни кафяво-зелена   и тъй като не се разварява е подходяща за салати. Това, което не знаех е, че докато се готви се разнася много приятен аромат - на орехови ядки, който се усещаше и в хапването на салатата по-късно. Ако не сте опитали френска леща - не отлагайте. Все е леща, някой би казал, но тази е различна.  
      Четвъртият и най-интересен за мен пакет - амарант. Първо го опитах на пуканки. И добре, че имах под ръка капак, за да затворя тенджерата, защото веднага започнаха да пукат и хвърчат :D около мен - също както при другите пуканки, но с много по-фин звук :D и вкус. 
Белите са опуканите, много крехки зрънца, на които им трябва само лъжица. Шегувам се. Много подходящи са за поръсване на всяка салата, или десерт. Аз обаче след едно тв предаване  имах мерак да приготвя здрасловни :D пит питки с амарант и този път ги направих. 
Знаете, че тези продукти може да бъдат и с друга марка, но аз съм оптимизирала пазаруването в един магазин, където ги има всички. Опаковките не са огромни, а прилични - по 300г, а продукта вътре е чист, което е много важно в забързаното ежедневие. Приготвянето отнема малко над един час време, през което се готвят по едно и също време ориза, лещата, зеленчуците - в различни тенджери на котлоните, така си спестяваме висенето пред печеката да ги готвим поотделно :) И преди да съм станала досадна, ето рецептите за 
Мини омлети с оризов микс и зеленчуци, салата с френска леща, чери домати, спанак и сирене  и питки с амарант

Продукти
Мини омлети с оризов микс и зеленчуци- 12бр. 
200г оризов микс (кафяв, червен и черен) 
100 г ориз басмати 
400 г зеленчуци - морков, червена и зелена чушка, тиквичка (или пакет замразени) 
100г гъби 
100г   бяло саламурено сирене (твърдо)
100мл бяло вино 
40-50 г масло 
сол  и черен пипер 
6 яйца (или повече, ако искате да преобладават в омлетите) 

1-2 с.л. масло за намазване на формата 

Салата с френска леща, чери домати, спанак и сирене:
200 г френска черна леща 
сол 
250 г чери домати 
100 листа от бейби спанак 
1 малка глава лилав  лук
олио и оцет на вкус 
пикантно зряло сирене (тип пармезан, кефалотири) 

Питки с амарант - 4бр. 
50 г пуканки от амарант* 
2 с.л. семена от сусам
3 с.л. пълнозърнесто брашно 
40 мл. газирана вода 
1 белтък
щипка с 2 пръста! сода за хляб 
щипка сол 

Приготвяне: 
* В тенджера се кипва 1,5л. вода с 1 ч.л. сол и виното. 
* Оризовият микс се измива в цедка на течаща вода и сипва във водата. оставя се да ври около 25-30 мин. кротко и тихо :)
* Прибавя се измият ориз басмати и готви още около 20 мин. Отцежда се водата, прибавя маслото, разбърква се и захлупва за 5-6 мин. 

През това време се подготвя лещата: Измита се поставя в тенджера с вряща подсолена вода (1/4-5 части) и вари, докато омекнат зърната - около 20 мин. Лещата се отцежда много добре в гевгир. 

Питките - Пуканките амарант се правят :) като се изсипят зърната амарант в загрята суха тенджера с капак - за около 30 сек. са готови. Това количество от 50 г се опуква на два пъти в тенджера с d26 см. 
* В купа се смесват всички продукти за питките. Получава се мнооооого гъста каша. Разделя се на 4 топки. Всяка се овалва  леко и набързо с мокри ръце,  сплесква и поставя на хартия за печене в тава.
 * Пекат се в предварително загрята на 200* фурна за около 6-7 мин. Изваждат се и покриват с кърпа, докато изстинат.   
Много са вкусни и само със сирене и домат и познайте как една такава доза изчезна, докато стане време за събиране на композицията :) но това е само, защото дозата е малка. 
Зеленчуците - измити, нарязани на еднакви кубчета се сваряват в подсолена вода. Първо се поставят морковите, след 5-6 мин. се прибавят чушките и гъбите. Варят се още 5-6 мин. и отцеждат от водата. 

* Гнездата на форма за мъфини се намазват съвсем тънко с масло (ако нямате форма за мъфини, може да ползвате купичките  за крем-карамел, или еднократните алуминиеви формички от магазините за домашни потреби) 
* В купа се натрошава сиренето, прибавят се ориза, зеленчуците, гъбите, черния пипер и леко разбити четирите яйца. 
* Разбърква  се леко и разпределя във формите. 
* Останалите две яйца се разбиват с вилицата и разпределеят върху сместа - тя не трябва да бъде повече от 3/4 от височината на формите, тъй като по време на печенето ще се  надуят :) 
* Пекат се в загрята на 200* фурна за около 10-15 мин. 
* Изваждат се от формата веднага и преместват на решетката, за да не се овлажнят отдолу. 


 Всички продукти за салатата се смесват и подправят с оцет и олио. Разпределя се в 2 чинии.
Може да се поръсят с пуканки от амарант.

 Сочни и  пухкави бомбички омлети :)  Опитайте :) 



6 коментара:

  1. Разкоши нови предложения, Пепи и определено по мой вкус -
    нежните морковени бисквити, интересните питки с амарант,
    пухкавите оризови омлети, свежата салата с леща ...
    Страхотни рецепти с много вкус, цвят и аромат -
    Поздрави за теб и благодаря за удоволствието!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че привличат вниманието, Диди :)
      Поздрави и на теб и хубав ден!

      Изтриване
  2. Ех,че красиво, вкусно и ароматно.Пуканките от амарант за мен са изненада и непременно ще ги пробвам.Доколкото разбрах се правят както обикновени пуканки.Чудесно, много впечатляващо меню - хлебчета, салата и мъфини.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че точно теб изненадвам с пуканките от амарант, Ели :) Да, толно като обикновените пуканки се правят, но стават за секунди. Не си увеличават кой знае колко размера, но знаеш в суров вид зърната са твърди.
      Благодаря ти, поздрави и хубава седмица и на теб!

      Изтриване
  3. Ехааа,гледай какви неща се хапват вече у вас,амарант-даже не предполагах,че може да се прави на пуканки.....харесва ми всичко,разбира се,но най-първо бих искала да си отчупя от питките :)) !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз пробвах и в супа - за сгъстяване на бульона, да не етолкова бистър. Получава се. Но така на хрупкави питки най-много ни хареса, а като направя повече "пуканки" - има и за салата. Сега особено, в сезона на зелените салати върви с други семки.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...