7 февруари 2017 г.

Орекете с пиле и сос Алфредо

      Орекете (ORECCHIETTE ) не е извънземно  🙂  а е вид паста (ушички), която примъкнах от Алберобело през есента. Този и още един вид паста ми бяха много интересни - заради цвета и начина на приготвяне от местните жители - на ръка и сушена на слънце ( другата след няколко дни). В почти всяко магазинче-къщичка-трула имаше от двата вида, както и такава във вид на къщичките-трули, от които също купих, но при варенето трябва да се оставят съвсем al dente, тъй като формите се губеха. 
      И както скоро писах, всички видове паста с повече извивки и дупчици са ми любими, тъй като се пълнят с повечко сос :) Аз и младите хора обичаме сметанови сосове   и често правя, макар авджи Стоев да им се дърпа, затова реших да приготвя ушичките със сос Алфредо - да се напълнят добре.  Сосът носи името на Alfredo Di Lelio -италиански ресторантьор от началото на миналия век.   Задължителните за този сос продукти са сметана, пармезан и масло.  И чесън, разбира се  🙂  Подходящ за пиле, зеленчуци и морски обитатели. Малко е тежък, но не препълвайте чиниите 🙂
      Класиката е с фетучини, но днес смесих соса  с паста орекете. 
Забележки: Смесих пармезана с едно сирене, пак от там -  CACIORICOTTA. Някаква мноооого твърда рикота е, с голяма трайност (последно от сирената, които пак довлякох от Италия) и подходяща за паста.  
Следващия път бих увеличила сметаната с още 100мл. 

Продукти за 4 порции: 
~ 350 г паста орекете (или друга любима)
1 с л зехтин
1 с л сол

300-350г пилешко месо - филе 
2 с.л. соев сос 
2-3 с.л. олио 
по щипка сол и черен пипер 
2 големи щипки (~ 20г)  сушени манатарки  ( за аромат :)

за сос Алфредо:
350 мл течна готварска сметана 
2  скилидки чесън 
по щипка сол и черен пипер (пак) 
~ 40 г масло (1/3 от малко пакетче)  
100 г пармезан и още 50 г за поръсване (тук от другия вид твърдо сирене) 
Приготвяне: 
* Месото се нарязва на съвсем дребни късчета. 
* Подправя се, прибавят се олиото и соевия сос, разбърква и оставя за 10-15 мин. 
* Сушените гъби се заливат с  3-4 с.л. гореща вода и оставят да се накиснат (ако ползвате пресни гъби, накисването се пропуска).

* През това време се сварява пастата, според указанието на опаковката (за тази - 15 м.). Във водата  преди да заври се поставят солта и зехтина. 

* Пилешкото месо и гъбите се прехвърлят в тиган, заедно с водата от гъбите. 
* Задушават се под капак за 7-8 мин. - докато се изпари течността и останат на мазнина. 
* Прибавят се маслото и пасираните скилидки чесън. 
* Запържват се с месото още минута-две и налива сметаната. 
* Подправя се с пипера и солта и готви 2-3 мин. 
* През това време пастата се е сварила :) отцежда се и  прибавя в тигана  към сметаната и месото. 
* Отмества се от котлона, поръсва се с настъргания пармезан и разбърква добре - сосът се сгъстява и става кремообразен. 
* Разпределя се в 4 чинии и докато е още горещо се поръсва с останалото настъргано сирене (пармезан, cacioricota). 

Ако обичате пастата с повече сос, може да прибавите към сметаната  малко от водата, в която е варена пастата. 

8 коментара:

  1. Отново разкошно предложение за паста, Пепи -
    много специфична и оригинална форма с чудесен сос към нея!
    Обичам паста и тези идеи много ми допадат, ще очаквам и следващата...,
    Благодаря, хубав ден и поздрави за теб!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз ти благодаря, Диди! Хубав да ти е денят, макар и дъждовен :)
      В последните години открих, че мога да ям паста всеки ден. За ужас на Мишо.

      Изтриване
  2. Тази паста още не съм я пробвала, май. Приготвила си я просто чудесно, Пеп. И ние днес сме на паста:), даже имаме сходство в рецептите, като гледам:) Наистина чудесно изглежда! Поздрави, Пеп!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Великите и гладни умове мислят еднакво, Кате :)
      Хубава вечер на вас да е!

      Изтриване
  3. Като прочета, че твоят Мишо това не харесвал, онова не одобрявал и си се хиля, ама не защото злорадствам, ами защото и моят Митко е с неговият вкус, както аз с твоя. :)) Да си призная, аз бих добавила още сос, Пепи. Ей така, хубаво да се напоят мидичките, което идва да покаже, че ме улучи в десятката с това ястие - хем сочно, хем леко, хем изкусително вкусно. Просто чудно! Провокира ме да планирам паста и аз за тази седмица, Пепи! Благодаря ти за идеята!
    Поздрави с усмивка!
    П.С. И не мъчи човека с разни мидички и сосове, ами му поднеси една дебела пържола! ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. ааа, не го мъча никак. Той беше на пилешко с дробчета и гъби :) Катко си знам човека хич и не си правя труда да му предлагам нещо, дето ще му се чуди. Ама такова са това поколение, ирме :) закостенели в мисленето :)))) не приемат напъните ни да разнообразяваме храната. Хубаво, че у нас поне децата се включват и дори с удоволствие приемат нови вкусове.
      Поздрави и на теб и хубава вечер!

      Изтриване
  4. Пеп, ти много деликатно се вметнала накрая за водата от пастата :) Да не уплашим младежката аудитория ;) Но си знаеш, че за сос Алфредо това си е стандартна стъпка - добавяш 1/2 ч.ч. на 250 г паста (твоята е повече, значи малко трябва да се увеличи) към соса, сипваш отцедената паста в тигана съм соса и оставяш за минута и половина - две на котлона (което значи времето за варене на пастат да се намали).

    Аз слагам пармезана на по-ранен етап - след като съм докарала сметаната до кипване, като след това намалям котлона.

    Не знам дали е практически приложимо в БГ, нямам идея какво се предлага, но от опит - най-хубав сос Алфредо става с прясно настърган пармезан. Това готово настърганото нещо не може да докара хубава кремообразна консистенция.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще пробвам с вода да олекотим соса :) Вярно, че сметановите сосове са тежки, но пък са вкусни :)
      В България има хубав пармезан вече - на калъпчета, в големите вериги магазини е, с надпис на кората си е пармеджано реджано, надявам се да не го "лекуват" :) За настърганите продавани продукти си имам мнение (като им минава срока на годност настъргват кашкавала), та не бих си купила такъв :)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...