16 март 2017 г.

Кроасани с масло. Пълнозърнести :)

      Публикация отзад напред :smile1: Започвам  със заключенията по правенето на кроасани. Кроасани с масло, но не от бутертесто,  а от собственоръчно направено хилядолистно   (Plunderteig ) тесто, което  е с мая и мляко.  Времето като сбор по работата с тестото, оформянето и печенето е не повече от час и половина.  Но реалното време, през което се извършват всичикте процедури е ден, ден  и половина . И още 15мин. за насладата да се разтапят тези въздушни, с хрупкава коричка от семена, ухаещи на масло кифлички между езика и небцето :girl_in_love: Вярвайте ми, вкусът си струва. Нищо, че от дозата излизат има-няма 16 броя ;D Кроасаните от пекарните (изключвам онези пакетираните)  миришат не само на масло, но и на маргарин и промишленост :) а , както девойчето ми казва "Не харесваме нещо, в което не знаем какво е сложила мама". Това не са кифлички, с които да си напълните коремчето, докато гледате телевизия, или четете книга, а кифлички, на които да се насладите на всяка хапка, нищо-друго-правейки, защото мисълта ви ще е заета само с вкуса им.  
      Времето за приготвяне може да се съкрати до половин ден, ако вместо за 2 часа в хладилника тестото се прибира за 10 мин във фризера след всяко разточване, но точно тук ( с пълнозърнестото брашно) реших да си карам по учебник. 
      Така че ако решите след тази публикация да си ги направите, трябва да сте сигурни,  че ще имате два дни, през които да се завъртате  в къщи през час и половина-два, за да разточвате и прибирате тестото в хладилника. Самото тесто е много приятно за работа - в зависимост от големината на жълтъците брашното може да варира с 50 гр., но това не е толкова важно, тъй като докато се меси, то си показва дали иска още мъничко да се добави. Тук даденото количество на брашното е за пълнозърнесто - 540 г,  а с бяло брашно количеството е 500г.  Вече няколко пъти правя хляб с новото брашно на София мел - пълнозърнесто  И както при Хачапури-те от типово брашно споделих, така и така си хапваме тестени изделия, по-добре да бъдат с по-здравословното брашно. 
      Кроасаните с масло не са с плънка и може да си ги намажете топли-топли с шоколад, сладко, с още масло, или гарнирате с парче сирене. Ароматно и то в този случай. Имам опасения, че ако се сложи тежката плънка на шоколада, или сладкото в тестото, то няма да успее да бухне така, затова си ги гарнирам отделно. Някой път ще ги направя със (твърдо) сирене в  тестото - при последните 2-3 разточвания. Но за това, когато ги направя. Кроасаните с масло  не са кифлички, с които да си напълните коремчето, докато гледате телевизия, или четете книга, а кифлички, на които да се насладите на всяка хапка, нищо-друго-правейки, защото мисълта ви ще е заета само с вкуса им.  
      Единственото, което ни трябва в случая е търпение. Но съвсем честно Ви казвам, че правенето им само звучи дълго и плашещо, а съвсем не е такова. През времето между етапите може да свършите куп домашна работа, да си говорите с приятелки, или пък просто да си лентяйствате пред телевизора.  Приключих с заключенията :smile1: и давам рецептата. 
Продукти: 
1.
100 мл топла вода (37*) 
20 г жива/прясна мая (или 7 г суха) 
1 с.л. захар 
2 с.л. брашно 
2.
540 г пълнозърнесто брашно София мел 
200 мл топло прясно мляко 
50 г захар 
50 г разтопено масло 
1 ч.л. сол 
2 жълтъка 

250 г масло 
~40 г  брашно 

~ 100 г семена за поръсване - ленено семе, белен сусам, белен слънчоглед, мак 
1 белтък с 2 с.л. олио  и 1 с.л. вода за намазване 

още ~ 100г брашно за месене, точене 

Приготвяне: 
* Маята със захарта и брашното по т. 1 :) се разбъркват с топлата вода и оставят за 15 мин. да се активира маята. 
* От т. 2. :) брашното се пресява със солта в купа за месене. 
* Прибавя се захарта, топлото прясно мляко, разтопеното масло, жълтъците и шупналата вече смес с маята.
* Разбърква се първо с дървена лъжица, а после събира на топка с ръка. 

* Изважда се  на плота/масата и меси с ръце около 5-6 мин., докато се оформи гладка, нелепнеща топка тесто. 
* Намазва се с олио и поставя в найлонов плик /или в намаслената купа да втасва. Аз го оставям в хладилника да втасва бавно, за 4 часа, така и така се правят бавно :)  
* През това време се приготвя маслото. Трябва ни на тънка плочка, която ще сложим по-късно на тестото. 
* Студеното масло се поставя в купа, заедно с брашното и се омесва с ръце, докато поеме брашното. Тъй като брашното често пъти е смесено с вода, това се прави за да може брашното да поемете тази вода от маслото, когато се пече.
* Смесеното с брашно масло се поставя между два листа свежо фолио (или хартия за печене) и "начуква" с гладката част на чукче за пържоли, или с точилката, така, че да се оформи квардрат с големина ~ 20/20 см.  Прибира се в хладилник да се охлажда. 

* Тестото се изважда от хладилника и поставя на работния плот. 
       От тук следва точене, сгъване и охлаждане. При точенето плота се набрашнява, но когато се прегъва тестото излишното тесто от разточения лист се изтупва.  Кората се точи  само напред и назад, за да се оформят добре пластовете, не във всички посоки. 
* Тъй като трябва да се разточи на правоъгълник, много лесно това се получава като се направи разрез на кръст отгоре на топката тесто. Четирите края се разтварят, разточва се !! напред-назад, докато се изтъни до 1см.  и тогава се получава приличен правоъгълник :)  с ширина мааааалко повече от плочката масло. 
* В единият край на кората тесто се поставя маслото (без фолиото, разбира се)  и се загъва напред като плик.
* Отново се разточва на правоъгълник (напред-назад), дълъг долу-горе три пъти повече от ширината) .    Ако встрани остава тесто без маслото, може да го изрежете :) от него се получават много вкусни мини-пърленки :) 

* Сгъва се, пак на три пъти напред и завива  със свежо фолио. Прибира в хладилника за час (час и половина). 
* Процедурата с разточването се прави 6-7-8- пъти, по желание, но не по-малко от 5, като между всеки 2 разточвания завитото във фолио тесто почива за поне час в хладилника - трябва да се работи с добре охладено тесто. Работният плот се поръсва винаги с брашно.  Стаята, в която се работи не трябва да е много топла, тъй като маслото ще излезе от тестото, затова точенето се прави бързо и сръчно :) самото тесто е много приятно и леко за работа. 
 
* Последната "почивка" на тестото в хладилника преди оформянето на кроасаните е по-дълга. Тъй като повече време ще се точи и оформя тестото е добре то да бъде много хубаво охладено. Тук аз го оставих да пренощува в хладилника. 
Тестото се разделя на две части. 
* Точи се кора с дебелина 4-5 мм. - отново напред/назад, така, че пластовете тесто да  бъдат фронтално към нас. 
* Отрязват се краищата, а кората се нарязва на триъгълници, в основата на които им се прави  цепка от 2 см :) 
 * Двете крайчета в основата се придърпват в страни и завива напред на руло. Това със срязването в основата се прави за да не се натрупва дебелина в средата и да може да се изпича равномерно тестото.  Сега краищата могат да се завият напред, да се оформи полумесец, но може да се оставят и прави. 
 
* Покриват се (отново със свежо фолио и кърпа) и оставят се да втасат, докато удвоят обема си.
* Намазват се с четка с разбитите белтък с водата и олиото и поръсват със семената. 

* Пекат се в предварително загрята на 200* фурна (без вентилатор) за около 20-25 мин. Бих казала до зачервяване, но зачервяването при пълнозърнестото тесто не си личи кой знае колко. 
Изчакайте само 5 мин. преди да отхапете :ok: :nyam: . 


Най-вкусни са топли. Ако искате да ги имате за закуска, оформете ги вечерта и оставете в хладилника да втасват. Сутринта извадете и докато загрява фурната оставете на стайна температура. Следва намазването, поръсването със семена  и печене.  Нищо работа вече :smile1:

 




11 коментара:

  1. Ех това София Мел, каква ударна кампания с най-добрите блогъри в страната, знаят си те работата от Маркетинг Отдела.

    Пепи, много хубави и вкусни изглеждат тези симпатяги, ама и половин ден ми е много да им се овъртам, затова като идвам към Стара Загора, ще ти пиша да врътнеш едни и да пием по кафе :P

    Хайде да ти е приятен уийкенда, тук се задава слунчево да бъде, дано да е така и двата дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много приятен беше, ще покажа тук скоро къде бях :)
      Ако имаш път насам - непременно се обади. Кафе, или бира - все ще пием нещо и ще мие приятно да се запознаем.
      Вярно кампания направихме, но изпробвахме почти всичките видове брашна и споделихме мнението си. Истината е, че техните видове брашна наистина са хубави, аз самата ползвам големите 5кг пакети вече година за хлебопекарната. Но сега пълнозърнестото ми стана фаворит.
      Поздрави на теб и спорна нова седмица!

      Изтриване
  2. Разкошни кроасани, Пепи,
    при това с пълнозърнесто брашно - майсторска работа!
    Честита пролет!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, Диди, с пълнозърнестото си беше предизвикателство.
      Благодаря ти, честита пролет и на теб!

      Изтриване
  3. Здравей Пепи! Много хубава рецепта, ще я опитам непременно. Въпроса ми е може ли да се замрази и като кроасани или като тесто ще е по-добре да се замрази?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. тесто съм замразявала така, оставям в хладилника после да се размрази напълно. Но оформени кроасани не съм. Ако правиш, може да сложиш 2-3 за проба, предполагам, че като се размразят в хладилника и после оставят да втасват преди печене ще се получат пак.

      Изтриване
    2. Ще опитам и ще споделя!Хубав ден и успешна седмица!

      Изтриване
  4. Отговори
    1. Хайде :) Ще се радвам да направите - не е толкова сложно :)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...