6 март 2017 г.

Супа от коприва

      Колкото ветровито и мрачно да беше  днес, пролетта се показва, а заедно с нея и вси'те зелении по дворове и градинки.  А в изминалите слънчеви почивни дни толкова се бях засилила да търся коприва, че почти с  лупата съм я брала :) но пък така си намерих и малко лапад. С лупа не, но с ножица и ръкавици се въоръжих. И днес я сготвих супата, съвсем подобно на любимата ми спаначена супа със сирене, с тази разлика ,че копривата бланширах предварително. Не знам дали наистина е толкова богата на желязо, както се препоръчва, защото се готви и кой знае колко малко е останало от минералите в супата, но пък е гарантирано вкусна :) за любителите на постни супи. Е, ако не постите, гарнирайте си я със сирене. Както аз правя със зелените супи. Със сигурност и на пазара ще се появи копривата скоро-скоро, но ако като мен сте предубедени към тази, която продават там - хващайте гората в следващите почивни дни. 
      И преди да започнете да готвите супата от коприва, първо си сложете ръкавици - продават ги по 10ст. във всяка аптека, не си струва да си жулите ръцете - дори и млада да е, копривата  е люта :) 
Продукти за 5 панички :): 
400г връхчета от млада коприва 
3-4 стръка пресен /зелен лук
1 среден  картоф (~200г)
1 голям морков (~150г)
парче пащърнак (~ 100г) 
1 суха сладка червена чушка 
5-6 с.л. олио 
сол на вкус 
2 с.л. масло 
5-6 стръка пресен джоджен (или 1ч.л. сух)

1 отворена :) шепа фиде /или 3-4 с.л. ориз 

За застройка: 
1 яйце и 3-4 с.л. кисело мляко 

сирене (по ~100г за купичка) 

Приготвяне: 
* Копривата се почиства и измива в голяма купа със студена вода. 
* През това време в тенджера се кипва  ~ 1,5-2 л. вода. 
* Почистената коприва се пуска във врящата вода, тенджерата се отмества и оставя така да постои 7-8 мин. 
* Отцежда се и нарязва, а отцедената вода НЕ се изхвърля :) оставяте я за едно изплакване на косата с нея :) 
* В олиото се запържва  нарязания лук и настърганите пащърнак и морков за 2-3 мин. 
* Прибавя се ситно нарязания картоф,  начупената на дребно суха чушка и налива около 1,5 л. вода. 
* Когато заври се посолява на вкус, а след 5-6 мин. се прибавят копривата, нарязаните листа джоджен  и фидето/ориза. 
* Ври още 8-10 мин - колкото да набъбне фидето, или ориза и тенджерата се отмества от котлона. 

* Прави се застройка - яйцето се разбива с киселото мляко и към него се прибавя черпак по черпак от врялата супа :) докато течността в купата със застройка стане поне 4-5 пъти повече, отколкото е била първоначално. Затова е необходимо да изберем голяма купа за застройване.  След това връщаме застройката в тенджерата със супа и разбъркваме добре. Тук е момента да се прибави маслото и сиренето, за да може последното  да омекне от топлината на супата, но точно това ми сирене не е от най-твърдите и изчаках малко да поизстине супата, за да не търся после и него с лупа в паницата :) 


7 коментара:

  1. И аз си правих вечеее. Прекрасни са тези зеленийки :) на супичка, на кашичка, на гозбичка. Да ви е сладко, Пепи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Днес имам пратка от мама и следва кашичка :)

      Изтриване
  2. Чудесна и много вкусна пролетна супа.Аз бера копривата без ръкавици, полезна е много за артрит и възпалени нерви.Жуленето с нея успокоява и лекува болното място.Копривата е чудесна пролетна зеленина.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мама така бере, без ръкавици :) и дори не се оплаква като мен.
      Благодаря ти, Ели, поздрави и на теб!

      Изтриване
  3. Много обичам коприва - чудесна супа, Пепи,
    а идеята с мляко и сирене я прави още по изкушаваща!
    Благодаря, поздрави за теб и хубав празник!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. За себе си установих, че продукти, които иначе не харесвам, съчетая ли със сирене :) вече много ги харесвам.
      Поздрави и на теб, Диди, благодаря ти!

      Изтриване
  4. Обожавом коприва, вече готвих и аз, ама купешка, а м се искаа сама да набера.

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...