5 април 2017 г.

Печено агнешко с пресен лук и булгур

      Вече сме в слънчевият април, а април и май са месеците, които могат да се нарекат сезон на агнешкото. До Великден има още две седмици, но след празника и спазващите постите могат да си приготвят това  божествено вкусно агнешко печено. А след Великден идва и другия български празник, на който по традиция  слагаме на трапезата агнешко месо - Гергьовден. И мен вече лично ме касае :)
      Добре приготвеното агнешко месо обикновено е крехко, ароматно и се топи в устата. Тъй като само по себе си агнешкото месо има специфична миризма, добре е ако има тлъсто (лой) по месото да се отстрани преди готвенето/печенето му. И да не се прекалява с подправките. Носи на джоджен, розмарин, салвия, мащерка, девесил, салвия, чесън.... но в никакъв случай всички тези накуп :) Някоя по-силна с някоя по-нежна от тях. Обикновено го правя  само със салвия, или само с джоджен, но този път го изпекох с джоджен и малко девесил. Извън адската смес, разбира се, която ползвам при печене на месо - тук намазана съвсем тънко.  Карантията обикновено се продава в пакети по около килограм - смес от всичко.  Множко е за дроб-сарма, или за гарнитурата, затова може да си купите, сварите, нарежете и половината сготвите, а другата половина направите на агнешка супа, или замразите.  




      Често в търговската  мрежа се продава месо, било някога агнешко, затова ще се ориентирате по размера - почистеното агне, цяло, тежи между 10-12 кг, в която основна част са кокалите му :). Лойта, когато има такава е съвсем бяла на цвят. Има ли жълтеникав отенък, значи е пораснало вече агне - шиле, което ще мирише повече при готвене и няма да се изпече за час. 

      Днешното агнешко е печено с пресен лук, а по-късно към него добавих и гарнитурата :) булгур с дреболиите/карантията, гъби и сушени домати. Булгурът е пълноценна зърнена храна, за чиито полезни свойства се знае от векове насам. При обработването му той си запазва хранителните вещества и не губи важните си такива - като протеините. С различна големина на зърната, заради различните видове ястия, в които се готви. Почти всички хора познават най-дребния,  с който се приготвя салата Табуле. Много хора готвят с булгур, вместо ориз като по-здравословна алтернатива, или пък смесват двата вида зърна. Както правя и аз   
      С това печено агнешко освен булгура, имах възможност да пробвам  още продукти на приятелите от   Фамилекс - ориз Екстра - висококачествен български ориз, чист, с цели, едри зърна и  новият вид сушени домати с тиквени семки (страхотна зимна салата са, само отваряте буркана) 
Стерилизираните цели гъби са удобство за всяко домакинство - бурканче от тях винаги ще спаси вечерята с ориз и зеленчуци, или прави компания на печеното месо.  Съвсем отговорно мога да кажа, че препоръчвам всички техни продукти (освен показаните имам личен опит и с голяма част други от асортимента им).  
     А следващото, което аз ще приготвя с булгур е агнешка чорба. Имам спомен, че като малка съм хапвала някъде чорбата с булгур и ми беше много вкусна. Както този апетитен булгур с агнешки дреболии, гъби и сушени домати  :ok:


Печено агнешко с пресен лук и булгур  

Продукти за 3 порции: 
~ 1,2 кг агнешко месо (бутче с кост е) 
3-4 връзки пресен лук (15-18 стръка)
5-6 стръкчета пресен джоджен 
3-4 листа девесил 
2 с.л. масло 
сол
100 мл бяло вино 

смес за намазване на месото: 
50-60  мл соев сос
30-40 мл  олио 
2-3 фино пасирани  скилидки чесън
3 с.л.  червен пипер; 
1 с.л. брашно
1 ч.л. черен пипер (ако не обичате мааалко люто дори  – без него) 
1 ч.л. сол (на вкус)

~ 400 г сварена агнешка карантия  и 1 ч.ч. от бульона 
3/4 ч.ч. булгур (Фамилекс)  (чашата е 250 мл )
1/4 ч.ч. ориз (Екстра Фамилекс
200г стерилизирани гъби (Фамилекс
2-3 с.л. олио 
3-4 стръкчета джоджен 
малко от бялата част на лука, който ще се готви с месото :) 
 7-8 резена сушени домати в олио с билки  (тиквените семки вложих в хлебчето, което изпекох за агнешкото) 
сол 
 

Приготвяне: 
* Лукът се нарязва и поставя в дълбока тава за печене, или глинен гювеч. Посолява се. 
* Продуктите за намазване на месото се смесват в купа и разбъркват на кашичка. 
* Добре подсушеното месо се намазва със сместа от всякъде - с гърба на лъжицата става много лесно. 
* Поставя се върху лука, наливат се виното и половин чаша вода, поставят се стръковете джоджен и девесил и тавата завива плътно с фолио.
* Поставя се във фурната, включва се на 180* за 30 мин., след това градусите се намаляват на 160* и пече още 60 мин. Времето за печене е ~20 мин. на 500г месо, ако искаме да бъде добре опечено - Well Done :) .  Но ако искате да бъде Medium Rare /средно недопечено, трябва да ползвате термометър и да приключите печенето, когато Т* в месото достигне 52*. Време доста по-малко от 1 час.

* През това време се сварява карантията -  докато омекне (вилицата влиза в месото лесно, без усилие). Охлажда се и нарязва на дребно, а чаша от бульона се запазва. 
* Бялата част на няколко стръка лук се нарязват ситно и запържват в олиото заедно със ситно нарязаните гъби и карантия. 
* Прибавят се измитите булгур и ориз, разбърква 3-4 пъти (за минутка) и налива отделената чаша горещ бульон и 1 ч.ч. вряла вода. 
* Посолява се, прибавят се нарязаните сушени домати и оставя да къкри на котлона, докато си поеме водата. 
* След като изтече времето за печене, тавата се изважда от фурната и фолиото се развива. Но се запазва, пак ще ни трябва :) В тавата  има останал малко сос - около 1см. червен от пипера и с вкус на печено месо и пресен лук. Ако решите може да приключите приготвянето на месото до тук :) Сосът е много вкусен, а месото е вече крехко, опечено.
* Тавата се поставя под наклон - лука и месото трябва да останат в единия край и да се отвори място за булгура. Сместа с булгура се изсипва на направеното място в половината част на тавата и налива чаша и половина гореща вода. 
* Месото се намазва с масло. 
* Отново се завива с фолиото и връща във фурната за 20 мин.  Фурната се изключва, отваря се, но тавата остава вътре за още 15 мин. Едва тогава се развива и сервира.
Парче печено месо, лъжица пресен лук и булгур с дреболиите, гъби и сушени домати. 



13 коментара:

  1. Не вярвах, че някога ще го кажа за агнешко, но искам да опитам точно от това!
    Изглежда ми невероятно, умопомрачително, много вкусно и каквото още решиш.
    Ще си успокоя гладната душа с... ябълка...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Зарязвай тези ябълки и яж нормална храна. Сигурна съм, че на празника ще сготвиш и ти агнешко.

      Изтриване
  2. Ей това е публикация! Направо ум да ти зайде!
    Да ти кажа... и на шилешко няма откажа и на агнешко с много подправки, но права си, с по-малко подправки изпъква вкуса на месцето и ако не искаме изцяло да го замаскираме, най-добре да не прекаляваме с подправките.
    Чудно меню, Пепи. В момента искам да съм у вас.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Някой ден ще измислят телепортирането ;)
      Ако остане на мен, веднъж седмично бих хапвала агнешко, шилешко, ярешко, или каквото е там ... Ама не ми уйдисват.

      Изтриване
  3. Пепи,
    моята баба навремето правеше агнешкото с булгур печено в селска домашна пещ.Става страхотно.Но твоята рецепта е обогатена с гъби, сушени домати.Още по - интересно и по - вкусно.По нашия край задължително изкисват месото във вода за 24 часа.Водата се сменя няколко пъти.Така агнешкото няма дъх, а когато е шилешко добавят и няколко нарязани на едро глави лук за да се убие миризмата.Чудно е твоето предложение за предстоящите празници.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще знам, когато случа на такова месо, Ели! Или на шилешкото :) Това го прилагам на дивеча, защото там често намирисва, но за шилешко и овче не съм се сещала.
      Поздрави на теб!

      Изтриване
  4. Велика ...
    Прочетох детайлно всеки ред, Пепи.
    коментарите ми са излишни -
    смятам това да бъде празничната рецептата за моите мъже!
    Благодаря в аванс!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ще се радвам, ако я приготвиш, Диди! Ама истински :) кулинар като теб да я приготви за празник, това признание ми стига :)
      Благодаря ти сърдечно, поздрави на теб!

      Изтриване
  5. Благодаря, Пепи,
    знаеш, че за месо и месни специалитети, /и не само/ ти се доверявам напълно -
    нямаш равна! Аз не мога да оценя месото, но в къщи са ценители и ги харесват...
    Сърдечни поздрави и хубави празнични дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Диди! Хубави и светли празнични дни и на теб!

      Изтриване
  6. Стана много вкусно, благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...