18 май 2017 г.

Миш-маш с печени чушки

     Днес открих, че нямам публикувана в блога "невероятната" рецепта  ;D   за миш-маш с печени чушки. Имам само летния миш-маш със сурови чушки, но през зимата и пролетта се радваме на този, с печените чушки. И тъй като го обичам студен, а за утре обяд няма,  привечер   се сетих и разтропах да го сготвя. Голямо готвене падна, 5 мин. рязане и 20 мин. бъркане.  Но резултатът е с много сирене и много вкусен. 
      В събота се състоя тържеството по награждаване на  третите годишни награди на Блоговодител Моят - т.е. този блог :) бе   награден в двете  категории, в които бе номиниран и  реших да   отбележа събитието в обща  публикация с миш-маша.  Без друго тук  е един миш-маш без  ясна кулинарна насоченост - готвя от шкембе-чорба до трюфели и гъши дроб, досаждам с непоискани съвети и снимки на посетени от мен камъняци насам.-натам
          
       Скъпи приятели и читатели на блога, радвам се да споделя с Вас, че и на таз'годишната церемония  на Блоговодител  - Годишни награди за кулинарни блогове за 2016 год, "Храна за мойте канибали" получи две награди в двете категории, в които бе номиниран - "Крилце, или кълка" (естествено) и "Бързо и вкусно". Двете най-сладки награди и огромни признания - наградата на публиката (на читателите, бих казала). С приканването за гласуване не съм съгласна и съответно пасивна, затова страшно много се зарадвах, когато   разбрах, че блогът печели и в двете категории. 

          

      Сърдечно благодаря на всички, които са се включили в гласуването!  Благодаря, че сте подкрепили и оценили блога и се доверявате на рецептите, които публикувам! Това признание ме задължава  още повече и се надявам да не Ви подвеждам (много), както и на обратната връзка с читателите и ползвателите на блога.  Живи и здрави, ще продължаваме да се срещаме тук най-често в категориите Ястия с месо и Бързо и вкусно :) след работа. 
      Благодаря на Иво, Илиян и неговата очарователна съпруга Христина, които ни радват вече трета година с организацията и ни събират вече за трета поредна година!
       Илиян ме издаде пред всички (не, че повечето приятели-блогъри не знаят), че готвя и с месо, собствен улов :) от авджи Стоев. Слава богу има домашно производство и  месарници, че иначе 11 месеца в годината ще бъдем вегетарианци.  
      Но пък тук е мястото да кажа, че съм и благодарна на Мише, тъй като това му хоби ми позволява да опитвам (надявам се успешно) да готвя дивечовите меса и да опитвам различни вкусове с тях.  
     Наложи се два пъти да говоря пред микрофона -  надявам се да не съм изръсила много глупости, защото това с говоренето трудно ми се отдава - не е като да хвърлиш килограм мръвка да се пече,  а през това време да приготвиш сладкиш, супа, някакви салати, предястие, спасяващо от глад тези, които още от асансьора обявяват колко много са гладни..... Абе трудна работа си е да се изправиш пред хората и те да те гледат в очакване. Надявам се поне успях да благодаря от трибуната в "МЕТРО Академия" - наш домакин на събитието. Искам обаче да благодаря и на близките ми, които са принудени да търпят моите кулинарни  напъни и къде с добро, къде със зло да ги опитват и изяждат :) 
           Най-голямото очарование  на това събитие за мен е срещата с приятели и познати блогъри - това социално мероприятие ни събира там и лично аз съм щастлива да се срещна със съмишлените, а времето, прекарано с приятели никога не стига.  
         А наградите от категорията "Бързо и вкусно" (за цялостно творчество, както каза Или, защото включва всички рецепти през годината) са споделени с приятел, на който безрезервно се доверявам в рецептите. Или от Щъркелово гнездо получи приза на журито. Нейният блог скоро ще навърши 9 години, а тя е един от хората, които ме побутваха да направя собствен блог. Колкото и да се дърпах. После още толкова се дърпах да ползвам и социалното зло Фейсбук, но  сега се оказва, че за много събития и информация ми е от полза. 
      Благодаря отново на всички, които са гласували и избрали да прочетат, разгледат  и ползват рецепта от "Храна за мойте канибали" !
      До догодина, по това време :) 

       Ей го и миш-маша. Почти както другия с пресни чушки, в който се усеща аромата на пресни, свежи зелени чушки. Този е от печени, червени чушки. От основния продукт - червени чушки, 1 буркан, който обикновено е 10 чушки, излизат  от 5 до 7 порции. Зависи колко яйца и сирене ще сложите, които са изцяло по Ваш вкус :) Ние обичаме с повече сирене, затова често изглежда толкова "побелял". Доматите по това време - времето на печените чушки от буркан, или фризер - също са от консерва,  но задължително  ги отцеждам от водата в тях - ползвам само месестата част - така не се готвят един час, докато изври водата. И последно :) Ако Вие си приготвяте чушките през лятото и обичате миш-маш, може да си ги стерилизирате в буркани според това, колко порции Ви трябват на едно готвене. Когато младежът Н. беше студент правих в бурканчета от 0,400л. (с етикети, на които още се смее, като се сети: Това е за 2 яйца и шепа сирене) 



Продукти: 
1 буркан стерилизирани печени червени чушки (или 10 бр. печени, замразени) 
300г добре отцедени домати от консерва 
~ 60-70мл олио 
~250/300г сирене
4-5 яйца 
щипка захар 
2-3 скилидки чесън
магданоз по желание 
сол на вкус, ако трябва 

Приготвяне: 
* Чушките се нарязват на дребни парчета и запържват в мазнината за около 5-6 мин. 
* Прибавят се отцедените домати и оставя да къкри на средна степен на котлона, под капак за 10-на мин. 
* Прибавят се пасираните скилидки чесън, посолява, ако чушките и доматите са без сол и оставя открито да се готви, за да се изпари течността. Това отнема още 5-10 мин., зависи колко вода е имало в доматите. 
* Чукват се яйцата и разбърква добре, докато се стегнат. 
* Прибавя се натрошеното сирене (и магданоз, ако ще се прибавя), готви се още 1-2 мин. и отстранява от котлона.

Лично отклонение :)  Този миш-маш, с печените чушки аз обичам да го хапвам с млечно-чеснов сос. Летния, със суровите чушки - с диня.  Милото го хапва с месна добавка, а Стоев младши - с още сирене. А този почти миш-маш - яйца на очи в доматен сос  се приготвя още по-бързо и разнообразява аламинутите след работа. 



9 коментара:

  1. Така си беше :) Дърпаше се. Но виж, имала съм право.
    Толкова много ти се доверяват всички, че и гласуват за теб :)
    А миш-маш не помня откога не съм правила. Твоят се различава от моите рецепти, ще взема и него да опитам. Но някой ден...
    Днес май пици ще ядем :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Завижд, завижд... за пиците :) пък за рецептите, нали знаеш - колкото домакини, толкова рецепти... Пробвай някой ден. Моят е изчистен, че преди време мрънкалата ми не искаха да го ядат :)

      Изтриване
  2. Пепи,
    да ти са честити наградите и да продължаваш в същия дух да радваш почитателите си.Моят баща е ловец, но у дома не сме почитатели на дивеча.Правим специалитети с дивеч само при посрещане на гости.
    Правя миш - маша почти винаги с кромид лук, понякога слагам и пресни тиквички - особено през лятото с пресни зеленчуци от градината е разкош.А зимата задължително с печени червени пиперки.Твоите варианти също са чудесни.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Никога не съм правила с лук, Ели, признавам си. Хапвала съм в приятели, може и да не беше приготвен както трябва, но от тогава отричам лука в миш-маша :) май трябва да му дам втори шанс.
      Поздрави и на теб и хубав петък!

      Изтриване
  3. Няма да пропусна отново да те поздравя, Пепи.
    Поздравления за теб, твоя блог
    и огромния обем работа /майсторството е отделно/, който стои зад всичко това!
    Естествено и прекрасната Илианка - Страхотен тандем сте!
    А за рецептата знаеш, че е чудесна- благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сърдечно благодаря, Диди! Надявах се да се видим там :)
      Живи и здрави - догодина, по същото време.

      Изтриване
  4. Пепи, да са ти честити и двете награди, то ги заслужаваш напълно! И да знаеш много харесвам всички твои "досадни" публикации, били те за ястие или камънаци!

    ОтговорИзтриване
  5. Страхотна рецепта! Имам две малки деца (на 3 и почти 5), много го харесаха. Ял съм много пъти миш маш...но този ме заплени...особено чесънчето, ако се сложи повечко, не пречи, а напротив! Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Моля 😉 много се радвам, че дечицата са го харесали. Слагайте повече печени червени чушки във фризера тази година😉

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...