26 май 2017 г.

Смачкани картофи

        Един от двата ми  любими начина за приготвяне на пресни картофи през последните 10 години, когато ми ги показа приятелка в блога на Ayn (който си е цяло съкровище). Смачкани, намачкани, леко изтормозени, но ужасно вкусни картофи, защото се варят в пилешки бульон, докато го поемат, а накрая се запичат и остават сочни. Също като пикантните бейби картофки се приготвят много бързо, малкия им недостатък е, че приготвянето количество е един тиган Mr. Green не една тава. И обикновено минават за гарнитура. Пресните картофи може да се измият добре само с четка. И да остане кора тя е нежна, много тъничка и богата на йод, но у нас някои хора държат да са обелени #Cussing out Не знам дали съм споменавама за моята хитринка при миенето на пресни картофи:  Иззмивам с вода, колкото да падне пръстта, ако има и да се намокрят. Поставям ги в тенджера - колкото по-голяма, толкова по-добре и слагам 2 пълни лъжици сол. Оглеждам се за две силни мъжки ръце :) но ако няма - хващам затворената тендежера и разтръскам здраво за 20-на сек. Ако са наистина пресни, когато се отвори тенджерата кожата на картофите и свалена заедно със солта и им трябва само добро измиване. Ето и рецептата за 

Смачкани картофи 

Продукти:
~800 до 1000г пресни дребни картофи 
~400мл пилешки бульон* 

2 с.л. олио и 2 с.л. масло 
скилидка чесън 
малко клонче розмарин, или копър** 
сол, ако бульона е безсолен 

Приготвяне: 
* Почистените и измити картофи (с кожа, или без)  заедно с клончето розмарин се поставят да се варят в бульона в широк тиган с капак. Ако бульона не е посолен се посоляват. 
* Бульонът не трябва да ги покрива целите, а малко над половината. 
* След като заври водата, степента на котлона се намалява и капака открехва леко. 
* След 15-20 мин, картофите са готови, а бульона трябва да бъде по-малко от половина им височина.
* Тиганът се отмества от котлона. С помощта на малка чаша, с равно дъно, всеки картоф се притиска отгоре, внимателно, да се разпука. Когато всички са готови, тиганът отново се връща на котлона. 

* Варят се на средна степен на котлона, докато течността почти се изпари. 
* Прибавят се смачкатана скилидка чесън, маслото и олиото и  оставят още да се готвят, докато останат на мазнина. 
* Обръщат се да се запържат и от другата страна за 1-2 мин (може и повече, ако искате)

* Пилешкият бульон си го правя. Тъй като често готвя пиле, слагам едно пиле да се вари, прецеждам си бульона, готвя пилето с част от бульона, но си запазвам бутилка 0,5 или 0,3л. в камерата за ей такива нужди. 
**Подправка слагам каквато имам - оригинала е с розмарин, но той е малко силен и слагам съвсем малко клонче 3-4 см. Когато нямам слагам копър в края, когато са съвсем готови. На някои от днешните ръснах  малко сумак, тъй като вчера ми препоръчаха тази подправка за картофи и ми хареса. Лека полека ще увелича количеството, да видим останалите  човеци в къщи дали ще одобрят подправката. 

4 коментара:

  1. Пепи,
    много интересен начин за приготвяне на картофи.Правила съм подобни, но просто ги сварявам и след това запичам като леко ги смачквам.Ще пробвам и твоите със сумак.Харесвам тази подправка и според може да се използва навсякъде където се изисква лек кисел вкус.
    Поздрави и леки почивни дни !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много го харесах този сумак, Ели Днес като стоплих на младия мъж поръсих още.
      А картофите са така варени до запичане :) в бульона, за да могат да поемат вкуса на пилешкия бульон. Би могла да пробваш като ги вариш в зеленчуков бульон, със сигурност ще станат по-ароматни.
      Поздрави и на теб и хубави събота и неделя :)

      Изтриване
  2. Много апетитни и технологията е интересна,
    благодаря, Пепи, ще опитам в зеленчуков бульон.
    Сърдечни поздрави и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. благодаря, Диди :) Поздрави и на теб и хубава нова седмица!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...