6 юни 2017 г.

Печена пъстърва във фурна

      Ей това е най-бързата риба, която приготвям. Общо за 30 мин. от включването на фурната да загрее, до изваждането и в чиния и бързото щракване с фотографското ми чудо на техниката. . През това време може да си приготвите гарнитура по избор, аз много харесах сотирания спанак с чесън.  За него в следващите дни :)  А рибата е и вкусна. Естествено, не колкото пържената пъстърва почти по годечки на Жоро (лека му пръст), но пак е добра. 

И рецепта няма да има. Само упътване за приготвяне :) Необходими продукти са толкова риби, колкото гладни хора ще има на вечеря. Тъй като избирам възможно по-големи риби, при нас в повечето случаи две риби са за трима :)
Фурната се включва на 220*. Тавата се застила с хартия за печене.
Почистената риба се посолява и подправя с черен пипер отвън и отвътре.
Намазва се със  смес от зехтин, масло и лимон -равни части отново отвътре и отвън.
Отгоре се нареждат още по 2-3 тънки резена лимон.
Рибата се поставя в загрятата фурна и пече за около 10 мин, през които се изважда и намазва с четка и сместа от лимон и зехтин още 2-3 пъти.


6 коментара:

  1. Чудесно изглежда пъстървата, Пепи,
    а идеята с допълнително намазване е страхотна.
    Благодаря, ще очаквам и рецептата за спанака.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. За да не изсъхва, Диди, нали се пече открита :) а аз кожата и обичам.
      Ей сега давам и спанака :)

      Изтриване
    2. простичка и много вкусна пъстърва, нали :)

      Изтриване
  2. Пепи,
    чудесно предложение за пъстърва на фурна.Лесно и много бързо.Не съм приготвяла пъстърва,баща ми си лови саморъчно дребна риба и рядко използваме закупена от търговската мрежа.Твоята рибка изглежда прекрасно.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. у нас уловената риба никога не стига :) особено тази пролет, много обичаме риба и двамата със Стоев. За риба не висим, но имаме приятел, който мноооого обича да лови риба, но не обича да я яде и веднъж седмично носи торбата у нас :) като снощи. Тогава задължително пържена - повечето от тази рибка е дребна, до педя. Но съвсем прясна е толкова вкусна :)
      Поздрави и на теб и наслука на баща ти :)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...