11 юни 2017 г.

Печени телешки гърди

     Никога до сега не бях пекла телешки гърди. Или ребра. Когато родителите ни ни гледаха телета, на ум не ми е идвало да пека ребрата. Сега защото няма ме гложди Smile и тъй като от известно време съм намерила начин да купувам млечно телешко месо , най-после се  възползвах от това, че са крехки и изпекох. Почти като печените ми меса с адската замазка , този път "обогатена" с малко доматен сос. От което сосът на печеното само спечели - ако искате вярвайте след първата хапка от месото веднага се насочих с парче хляб към соса Smile все пак месо имаше достатъчно, а сос малко; да не ме превари някой.  Крехко, сочно, с падащи ребърца и топящо се в устата  месо. Това е крайния резултат, който не изисква много усилия. Това с намазването на месото и запечатването му  е най-дългата работа  - отнема 15-на мин., но после го забравяме във фурната за някакви 3,5-4 часа.  Най-трудното е да намерите такова млечно и крехко месо, което живущите в и около София могат да си поръчат от Вашата месарница. И в Метро има Smile за извън столицата. А други като мен ползват услугите на приятели, които пътуват често до София.  Ако не намерите - просто ползвайте замазката за свински гърди - пак ще стане вкусно.  

 Продукти за 6-7 порции: 
~ 2кг. телешки гърди с ребра

100 мл бяло вино
3-4 с.л. олио

За "замазката" 
50-60  мл соев сос
2 с.л.  зехтин/олио
2 с.л. горчица
2-3 фино пасирани  скилидки чесън
2 с.л.  червен пипер
1 ч.л. черен пипер
4 с.л. доматен сос - моят е за пица, паста, зеленчуци.... собствено производство
1 ч..л. сол (на вкус)

4-5 листа салвия


1 с.л. царевично нишесте 


Преди приготвянето трябва да намерите тава, в която на дъното да съберете решетка  Smile или от парти грил, или друга подобна с крачета (моята е от слоукукъра). Месото се готви поставено на скарата, без да е потопено в течности.  Ако нямате, може да поставите  плитка широка чиния, обърната с дъното нагоре. 

Приготвяне: 
* Месото се нарязва на 3-4-5 големи парчета, които да могат да се запържат/запечатат в тиган.
* На дъното на тава се поставя решетка и налива виното и толкова вода,  колкото да не излиза над решетката/дъното на обърнатата чиния. На мен ми пое около 100 мл вода
* Фурната се загрява на 160* без вентилатор (ако е с вентилатор на 140*, но няма смисъл от него)
* Всички други продукти  за замазката се смесват и разбъркват в купа.
* В тиган се загрява мазнината и парчетата месо се запържват в нея за по минута - две - толкова, колкото месото да смени цвета си и да се запечата.
* Изважда се в тавата на скарата.
* Намазва се добре от двете страни.
* В тигана се наливат 2-3 лъжици вода и оставят да кипнат. Тази смес обира всички  карамелизирани парченца  от запържването на месото и се сипва в тавата. Върху месото се поставят листата салвия. 


* Завива се плътно с 2 листа алуминиево фолио, които се подпъхват под ръбовете на тавата стегнато, за да не излиза въздух.
* Поставя се в загрятата вече фурна и пече 2-2,5 часа.
* След като се извади от фурната, тавата се оставя така за още 10-15 мин, след които се развива фолиото иииии 
beer  наливайте бирата и грабвайте вилицитеeat    

Сосът може да сгъстите, като размиете царевичното нишесте, или препечено брашно с малко вода и сгъстите соса на  котлон в тавата. 

3 коментара:

  1. Уникално! Много ги тачим гърдите - и свински, и телешки. Добре ме подсети - отдавна не съм пекъл телешки. Все на свински в последно време ...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Време е. Че то навън си е хладно все още, става за печена мръвка :)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...