30 юни 2017 г.

Орзо (критараки) с пилешко и тиквички

      Вид паста с вид на пъпешови семки, или ечемик, ако трябва да я оприличим; много разпространена в средиземноморската кухня. Орзо (Orzo или rizzoni ) по италиански, или критараки (κριθαράκι) по гръцки. У нас се среща и под името "арпа фиде"  и я има почти във всеки магазин при пастите. Дребна и нежна, подходяща за гарниране на много ястия с месо; комбинирана със зеленчуци, или да замени ориза  в други. А у нас понякога заменя и фидето в супа. 
Готви се много бързо, което е голямо предимство в тези горещини, а е много хранителна, както всяка паста. Не трябва да се преварява, за да не губи формата си. Може да се свари отделно, като всяка паста и после да се гарнира, а може да се готви направо с месото и/или зеленчуците. При общото им готвене поема между 2 и 3 части вода, в зависимост от това дали ще се готви на котлон, или в тава, или разбира се колко силно ще ври :)  докато се готви.  

Продукти за 4 порции: 
~ 500 г пилешко месо (бяло тук) 
2-3 с.л. соев сос
3-4 с.л. олио 
1 с.л. масло 
1 ч.л. подправка за пиле - харесвам тази средиземноморска на Котани , но иначе ползвам мащерка, риган и черен пипер 
(съвсем) малка глава лук 
3-4 скилидки чесън 
1 чаша ( от 300мл)  орзо (критараки) 
тиквички:  около 400г, тук са по 1 малка (~150г) светло- и тъмно зелена и жълта. 
10-на чери домата, или 1 голям, само месестата част 
~ 60 г сирене кефалотири (по гръцки Mr. Green) или пармезан/пекорино Love (по италиански). точно тук е пекорино***.
сол на вкус (сиренето е солено) 

 

Приготвяне: 
* Пилешкото месо се нарязва на дребни хапки. 
* Смесва се с олиото, подправките и соевия сос и оставя в хладилник за 30-на мин. 
* Тиквичките се измиват, почистват и нарязват на дребни кубчета, долу-горе с еднакви размери. 
* Лукът и чесъна се нарязват съвсем ситно.
* Поставят се широк тиган (с капак) заедно с месото и запържват, разбърквайки се често, докато течността се изпари и останат само на мазнина - месото побелява  и започва да добива загар :)
* Прибавят се нарязаните зеленчуци - тиквичките и чери доматите на 4, ако е голям домат - на едри кубчета, заедно с пастата. 
* Разбърква се 2-3 пъти и наливат  2 ч.ч. гореща вода. 
* Посолява се (малко сол, пак да напомня :) тиганът се затваря с капак, намалява се степента на котлона и ястието оставя кротко, на слаб котлон да се готви. 
* През това време (за около 15-20 мин пастата и зеленчуците са готови) се разбърква само 2-3 пъти. Последния път се прибавя още щипка-две от подправката. 
* Пастата е сварена, но не трябва да бъде останала съвсем суха :) Прибавя се настърганото сирене (пармезан, кефалотири, пекорино), разбърква се внимателно, отстранява се от котлона, но тигана остава със затворен капак за още 10 мин. Отгоре може да се поръси още сирене :) 
      Ако обичате пастата по-сочна, може да сложите още малко гореща вода края на готвенето.  Аз за супата Laughing  ризото и девойче Жули писах преди няколко дни.  
      И когато го разпределите в чиниите, може да поръсите още малко сирене Love
***Кефалотири - гръцкото твърдо сирене има в доста наши магазини. Аз ползвам или на Олимпус, или от едно магазинче тук, което продава гръцки стоки. По твърдост и малко по вкус прилича на пармезана, който пък отдавна го има в българските магазини.  Сега обаче си имам хубаво пекорино. Лошото е, че свършва :)

4 коментара:

  1. Прекрасно ястие се е получило Пепи.Ползвам тази паста обикновено за салати, но и на фурна се получава много хубаво и вкусно.Великолепно изглежда.
    Поздрави и весело и прохладно лято !

    ОтговорИзтриване
  2. Много интересна рецепта, задължително ще се пробва. А маслото кога се прибавя?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. В края, като се отмества от котлона, за да остане аромат на масло. Ще допълня горе

      Изтриване
    2. Благодаря за бързия отговор и вкусната рецепта :)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...