8 юни 2017 г.

Крем-супа от тиквички

        Тиквичките у нас са точно сезонен зеленчук - хапваме ги само през пролетта и лятото, както се казва слънчеви - или от градината на село, или от селските на пазара. Замразявам по няколко пакета във фризера, да има за разнообразие и за студените месеци. Много харесвам и тиквички с ориз, но ...дано намеря съмишленици да си ги ядем тази година, че да сготвя :)  Но пък за крем-супа от тиквички намерих доброволци :)  Много харесвам нежната текстура на крем-супите, а милото ми девойче така не вижда какво има вътре. Полезно за малки и големи, които ровят и побутват зеленчуците в супите си.  А тиквичките са един много добър зеленчук за крем-супи - пасират се идеално и бързо. Сметаната придава кадифен вкус на всяка крем-супа, но този път аз избрах да сложа крема-сирене. Това Лидълското много харесвам и ползвам редовно на чийзкейкове, пастети и сандвичи. 
      
 Продукти за 5 порции: 
~ 600 г тиквички (2бр.) 
2 моркова (~200г) 
1 картоф (~200г) 
3-4 с.л. олио 
2 с.л. масло 
сол 
копър (пресен) 
2-3 ск. чесън 
150г крема сирене (гладко, да не е зърнесто като извара) 

Приготвяне: 
* Зеленчуците се почистват и измиват. 
* Картофите и морковите белят :) 
* Моркова се настъргва на едро ренде и запържва за 2-3 мин. в тенджера с олиото (пуска си цвета и супите имат по-жълт цвят) 
* Налива се 1,5л вода, прибавят се нарязаните на едро тиквички и картофи. 
* Варят се на умерен огън, в затворената с капак тенджера до пълното им омекване. 
* Прибавят се пасираните скилидки чесън и вари още 2-3 мин. 
* Тенджерата се отмества от котлона, посолява се, подправя със ситно нарязания копър и оставя да се охлади за 5-6 мин. (никак не е препоръчително да се пасира вряла супа :)
* Прибавя се сиренето и супата пасира до гладкост. В края на пасирането се прибавя и маслото. 

* Разбърква се и сервира гореща :)

В края на пасирането отделям малко от супата (моя си пай :) и поставям в нея парче синьо сирене. Пасирам за кратко с него. Харесвам вкуса и така, но не смея да предложа на останалите :) 

Последните няколко пъти добавям пармезан, или грана-падано, вместо крема-сирене :)  вкусът печели.  

10 коментара:

  1. Пепи,
    много красива и вкусна крем - супа се е получила.Мисля,че Йоли беше споменавала в коментари за тази марка крем - сирене от Лидъл.И аз като теб мисля,че тиквичките са много благодатен зеленчук за супи, особено в детското хранене.
    Поздрави и лека и благодатна седмица !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Като любител на солените сирене, това за мазане и още едно крема-сирене - пак зелени, лилави кутийки от Лидъл ги "напипах" още, когато отвориха при нас. Но ги ползвах основно за солени ястия, докато едно девойче в нашата група във ФБ ме светна, че с него прави чийзкейка. А до тогава само Филаделфията ползвах, но при тия количества у нас си е сериозен разход :) Май от 2 години не съм купувала Филаделфия. Много го х аресваме всички това.
      Поздрави на теб и хубава вечер!

      Изтриване
  2. Да се разберем така - от мен тиквички с ориз, от теб крем супа. Става ли?

    ОтговорИзтриване
  3. Обичам тиквички, на мен ще се хареса супата ти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хубавото е, че има целогодишно тиквички и ще си правим през цялата година, Веси :) до този извод стигнахме с голямата девойка.

      Изтриване
  4. Днес правих крем супата от тиквички.Стана супер,аз я правих за мен,но и другите хапнаха от нея/става въпрос за испанци/.Благодаря Пепчо за прекрасната рецепта.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се ,че и испанците са я оценили :)
      Поздрави, Жанета!

      Изтриване
    2. pep-4o,толкова им хареса,че утре искат пак да им правя крем супа.Имаме домашни тиквички и картофи.Още веднъж благодаря,аз съм ти фен от бг мама.

      Изтриване
    3. Няма как да не е вкусна с домашните продукти :)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...