9 юни 2017 г.

Пълнозърнест хляб и хлебчета с брашно от спелта и семена

 
      Няма нищо по-вкусно от топъл домашен хляб, нали :) Стига да не прекаляваме с него. Благодарение на машината за хляб отдавна не купуваме готов  и общо взето го приготвям по тази рецепта  - с маслини, с подправки, със семена.....Разликата между него и този от пълнозърнесто брашно от спелта, който сега правя е в количеството вода и мая, затова го и споделям тук. Пък и малки хлебчета има този път.   
И двата вида брашна  от спелта са на  фирма PERUN - повече може да прочетете на сайта им. Може да го направите изцяло в хлебопекарната; може само да го замесите вътре и изпечете във фурната, а може да направите малки хлебчета от замесеното тесто. Понякога след като хлебопекарната омеси тестото си вадя половината , правя няколко хлебчета/питки, които са удобни за носене на обяд.


Продукти за хляб с големина 1,1 кг (Основен хляб) 
350 мл топла вода  
300г бяло брашно от спелта тип 630
380г пълнозърнесто брашно от спелта
1 с.л. захар (20г) /мед
3/4 ч.л. (6 г) сол
3 с.л. олио
4 с.л. смес от семена - моите са белен сусам и слънчоглед, ленено и маково семе, понякога и тиквени семки. 
още 3-4 с.л. за овалване на хлебчетата 
7г   суха мая или 20 г жива/прясна  (с живата се разбирам по-добре :)


Приготвяне: 
* В контейнера на хлебопекарната се наливат течностите - растителното масло и водата.
* Ако е жива/прясна маята се поставя в течностите заедно със захарта.
* Отгоре се изсипват внимателно брашната, солта  и семената.
* Ако маята е суха - в единия край на контейнера се поставя захарта, в другия солта, а по средата маята .
* Включва се на програма  "Основен хляб" и се наглася за хляб 1,2 или 1,4 кг ( на 1,4 кг ни харесва повече, времето е по-дълго - 3 часа) настройва се степен на препичане - аз залагам на по-препечен.


Ако ще месите на ръка - в голяма купа се смесват брашната и се прибавят течностите, маята със захарта, семената, разбърква се грубо с вилица. После се доомесва добре на ръка, като в края на месенето се прибавя солта.  За по-лесно месене може да го извадите на масата. Тестото е меко, нелепнещо и много приятно за работа. Намазва се с олио и връща в купата. Покрива се с фолио за свежо съхранение (или найлонов плик), кърпа и оставя да втаса за около 30 мин. - докато удвои обема си. 

От тестото се оформя  хляб и поставя във форма за печене (преди времето на хлебопекарната  ползвах правоъгълните форми за кекс, или широка тенджера с дръжки, устойчиви на нагряване във фурната. Или се оформят малки хлебчета/питки и нареждат върху хартия за печене в тавата. Когато са оформени като малки хлебчета, аз ги овалвам в подправки. Чудесен вкус на печени семена имат :) Оформеното на хлебче тесто "погалвам" с мокра ръка и овалвам в купа със семена - за да могат да полепнат. Тогава ги нареждам в тавата за печене - или на хартия, или на набрашнена тава. В последния случай долната коричка е малко по-твърда. Въпрос на избор. 

Както и  да са оформени хлебчетата, оставям да втасват за около 40 мин. - отново да си удвоят обема - покрити с фолио за свежо съхранение (или найлонов плик) и дебела кърпа.
Фурната се загрява на  макс. градуси - моята е с 250*. На дъното и се поставя метална купичка с вода (за да има влага по време на печенето им. Някои съвременни фурни си имат дюзи за овлажняване по време на печене, но моята не е от тях :) .
Приготвената тава с хлебчета се поставя във фурната и градусите намаляват на 200*. Пече се около 30 мин, но е хубаво след 20-25-та мин. да  проверявате  - с почукване по кората на хлебчето. Трябва да усетите звук "на кухо" - следователно хлебчетата са готови. Ако е голям хляб времето е 35-40 мин. 

Готовите хлебчета/хляб се изваждат на решетка и оставят да изстинат. Независимо дали печени в хлебопекарна, или във фурната. Ако искате хлебчетата меки и пухкави - завийте ги с кърпа. Но така препечени, с хрупкавите  семена отгоре са предпочитани :) 
 





6 коментара:

  1. Пепи,
    благодаря за рецептата.Не съм използвала тези брашна, но имаме хлебопекарна и в нея много лесно и без затруднения се изпича хубав хляб.При нужда ще използвам твоята рецепта за работа точно с този вид брашна.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. и аз съм доволна от хлебопекарната, Ели, изпича си добре хляба и вадя тесто само, ако е за малки хлебчета. Пробвай ги брашната, интересно ще ми е да споделиш твоето мнение за тях.
      Поздрави и хубава нова седмица!

      Изтриване
  2. Едно за мен, моля, да опитам!

    ОтговорИзтриване
  3. По вашата рецепта но с друго брашно може ли?
    В хлебопекарна!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Може, разбира се, но трябва да увеличите водата с 15 %, тъй като тази пропорция е за брашното от спелта, което поем а по-малко вода.

      Изтриване
    2. Може, разбира се, но трябва да увеличите водата с 15 %, тъй като тази пропорция е за брашното от спелта, което поем а по-малко вода.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...