9 юни 2017 г.

Пълнозърнест хляб и хлебчета с брашно от спелта и семена

 
      Няма нищо по-вкусно от топъл домашен хляб, нали :) Стига да не прекаляваме с него. Благодарение на машината за хляб отдавна не купуваме готов  и общо взето го приготвям по тази рецепта  - с маслини, с подправки, със семена.....Разликата между него и този от пълнозърнесто брашно от спелта, който сега правя е в количеството вода и мая, затова го и споделям тук. Пък и малки хлебчета има този път.   
И двата вида брашна  от спелта са на  фирма PERUN - повече може да прочетете на сайта им. Може да го направите изцяло в хлебопекарната; може само да го замесите вътре и изпечете във фурната, а може да направите малки хлебчета от замесеното тесто. Понякога след като хлебопекарната омеси тестото си вадя половината , правя няколко хлебчета/питки, които са удобни за носене на обяд.


Продукти за хляб с големина 1,1 кг (Основен хляб) 
350 мл топла вода  
300г бяло брашно от спелта тип 630
380г пълнозърнесто брашно от спелта
1 с.л. захар (20г) /мед
3/4 ч.л. (6 г) сол
3 с.л. олио
4 с.л. смес от семена - моите са белен сусам и слънчоглед, ленено и маково семе, понякога и тиквени семки. 
още 3-4 с.л. за овалване на хлебчетата 
7г   суха мая или 20 г жива/прясна  (с живата се разбирам по-добре :)


Приготвяне: 
* В контейнера на хлебопекарната се наливат течностите - растителното масло и водата.
* Ако е жива/прясна маята се поставя в течностите заедно със захарта.
* Отгоре се изсипват внимателно брашната, солта  и семената.
* Ако маята е суха - в единия край на контейнера се поставя захарта, в другия солта, а по средата маята .
* Включва се на програма  "Основен хляб" и се наглася за хляб 1,2 или 1,4 кг ( на 1,4 кг ни харесва повече, времето е по-дълго - 3 часа) настройва се степен на препичане - аз залагам на по-препечен.


Ако ще месите на ръка - в голяма купа се смесват брашната и се прибавят течностите, маята със захарта, семената, разбърква се грубо с вилица. После се доомесва добре на ръка, като в края на месенето се прибавя солта.  За по-лесно месене може да го извадите на масата. Тестото е меко, нелепнещо и много приятно за работа. Намазва се с олио и връща в купата. Покрива се с фолио за свежо съхранение (или найлонов плик), кърпа и оставя да втаса за около 30 мин. - докато удвои обема си. 

От тестото се оформя  хляб и поставя във форма за печене (преди времето на хлебопекарната  ползвах правоъгълните форми за кекс, или широка тенджера с дръжки, устойчиви на нагряване във фурната. Или се оформят малки хлебчета/питки и нареждат върху хартия за печене в тавата. Когато са оформени като малки хлебчета, аз ги овалвам в подправки. Чудесен вкус на печени семена имат :) Оформеното на хлебче тесто "погалвам" с мокра ръка и овалвам в купа със семена - за да могат да полепнат. Тогава ги нареждам в тавата за печене - или на хартия, или на набрашнена тава. В последния случай долната коричка е малко по-твърда. Въпрос на избор. 

Както и  да са оформени хлебчетата, оставям да втасват за около 40 мин. - отново да си удвоят обема - покрити с фолио за свежо съхранение (или найлонов плик) и дебела кърпа.
Фурната се загрява на  макс. градуси - моята е с 250*. На дъното и се поставя метална купичка с вода (за да има влага по време на печенето им. Някои съвременни фурни си имат дюзи за овлажняване по време на печене, но моята не е от тях :) .
Приготвената тава с хлебчета се поставя във фурната и градусите намаляват на 200*. Пече се около 30 мин, но е хубаво след 20-25-та мин. да  проверявате  - с почукване по кората на хлебчето. Трябва да усетите звук "на кухо" - следователно хлебчетата са готови. Ако е голям хляб времето е 35-40 мин. 

Готовите хлебчета/хляб се изваждат на решетка и оставят да изстинат. Независимо дали печени в хлебопекарна, или във фурната. Ако искате хлебчетата меки и пухкави - завийте ги с кърпа. Но така препечени, с хрупкавите  семена отгоре са предпочитани :) 
 





12 коментара:

  1. Пепи,
    благодаря за рецептата.Не съм използвала тези брашна, но имаме хлебопекарна и в нея много лесно и без затруднения се изпича хубав хляб.При нужда ще използвам твоята рецепта за работа точно с този вид брашна.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. и аз съм доволна от хлебопекарната, Ели, изпича си добре хляба и вадя тесто само, ако е за малки хлебчета. Пробвай ги брашната, интересно ще ми е да споделиш твоето мнение за тях.
      Поздрави и хубава нова седмица!

      Изтриване
  2. Едно за мен, моля, да опитам!

    ОтговорИзтриване
  3. По вашата рецепта но с друго брашно може ли?
    В хлебопекарна!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Може, разбира се, но трябва да увеличите водата с 15 %, тъй като тази пропорция е за брашното от спелта, което поем а по-малко вода.

      Изтриване
    2. Може, разбира се, но трябва да увеличите водата с 15 %, тъй като тази пропорция е за брашното от спелта, което поем а по-малко вода.

      Изтриване
  4. Здравейте! Направих хляб в хлебопекарна по горната рецепта. Получи се прекрасен. Благодаря за рецептата! Сега бих желала да пробвам само с пълнозърнесто брашно от спелта. Бихте ли се ангажирали със съвет относно количествата на продуктите ?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте :) Не съм пробвала само пълнозърнесто от спелта и не мога да кажа точно какво съотношение. Правила съм с пълнозърнесто от обикновената пшеница и става - малко по-тежък е хляба, не така пухкав, както със смесено брашно, но е засищащ.
      Пробвайте пак по тази рецепта, но само с пълнозърнесто брашно и ще разберете.Само това мога да посъветвам :)

      Изтриване
  5. Получи ми се страхотен хляб по рецептата Пепи, и то с брашно от еднозърнест лимец - всичко мерих до грам и завиших водата с 15%, както беше споменала в коментарите, огромно благодаря!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Моля! Благодаря за доверието :) Много се радвам, когато научавам за резултатите - добри, или не толкова. За вторите търсим грешката :)))

      Изтриване
  6. А ако използвам само брашно от спелта тип 630, тогава количеството дали ще е 680 гр.,т.е. сборът от двата вида брашна или имате друго предложение. Благодаря много

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сигурно ще има малка разлика, може би една две лъжици, но трябва да наблюдавате тестото -само ще си покаже; не трябва да лепне. Започнете, като намалите 3 лъжици брашно и добавяте, ако трябва.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...