2 октомври 2017 г.

Пиле Челамичка и хрупкави картофи

        Пържени, но без мазнина и  здравословни.   Знаете, че обичам умните уреди в кухнята, тъй като те са ценен помощник за всяко домакинство. През последните години все повече хора обръщат внимание на здравословното хранене и избягват и пърженето. У нас, както се вижда от рецептите в блога,  се радваме на здравословно  екологично чисти продукти, но и обичаме пържено. Особено месо.  Затова и се зарадвах, когато ми предложиха да изпробвам новия уред  за здравословно готвене Philips Airfryer . Пържено и вкусно, но здравословно! Мечта за мен! Естествено първите опити с него бяха с картофи, тъй като уреда е  вид фритюрник, но с технология  Rapid Air  -  за по-здравословно пържене. 
      Признавам, че не очаквах да се получат точно като пържените в много олио картофи и останах  приятно изненадата от вида и вкуса им - фина, хрупкава коричка отвън и мека вътрешност. При това точно с 1 лъжица мазнина.  Технологията Rapid Air  ни позволява да пържим, или печем с въздух и никаква, или съвсеем малко мазнина и  да получим  вкусна храна с хрупкава коричка и сочна и крехка вътрешност (изпробвани са  вече пиле, риба и картофи). Мощният нагревател генерира горещ въздух,  а специалния дизайн на кошницата и формата на дъното дават възможност въздухът да се завихри и достига равномерно до храната от всички страни - така моето пиле получи зластиста коричка от всички страни, а месото вътре беше сочно и крехко.
  
      В уреда  за здравословно готвене Philips Airfryer под кошницата за пържене на продукти има контейнер, в който  се отцежда излишната мазнина при приготвянето на месата; при зеленчуците няма какво да пада, освен малко панировка/подправки.  Контейнерът, както и кошницата се почистват много лесно, а са пригодени и за миене в съдомиялна машина. С уреда Philips Airfryer  може да пържим последователно, или заедно  различни продукти и да приготвим вечерята за цялото семейство. Кошницата е с обем ~ 1,2кг, което е достатъчно да се нахранят 4-5 човека, но  храната се приготвя доста бързо в уреда, ако се наложи приготвянето на храна за повече хора.  Philips airfryer с технологията Rapid Air   образува  по-малко миризми в сравнение с конвенционалните фритюрници, почиства се лесно и не на последно място е икономичен за ежедневна употреба.
       Уредът Philips Airfryer има дигитален сензорен екран  за лесно управление на времето и температурата на готвене. Има висока мощност за по-бързо готвене, а за по-мързеливи :) домакини - интелигентен бутон за настройка за любимия  специалитет. Или този, който готвим най-често - с едно докосване на бутона сме сигурни  в правилната температура и точно време за приготвянето му.  И на последно място има функция за автоматично изключване след приключване на работа, което гарантира безопасността при работата с уреда.
     Рецептата, която избрах да покажа с този уред е за пържени месо и зеленчуци  - Пиле "Челамичка" -  добре познатото ни пържено пиле с чесън и лимон от Българската национална кухня и хрупкави пържени картофи с подправки, които до скоро правих само печени.  Тъй като картофите са домашни, за да се получат с фина коричка и мека вътрешност, след нарязването на пръчици трябва да се поставят в студена вода за около 30 мин.  Използвах  това време, за да приготвя първо пилето, на което трябваха  също 30 мин. - времето от включването на уреда да загрява, заедно с паузите, през които отварях да го проверявам, прибавям подправки и намазвам с чесново лимоновия сос. А в следващите около 15 мин, докато се пържеха картофите, пилето се задуши, за да поеме по-добре чесновия аромат. И преди да напиша рецептата с приготвянето, ще спомена, че месото задължително се маринова - дори така на сухо, за 24ч. и че няколко дни по-рано по същия начин приготвих и пилешки крилца. Така че ползвайте тази част от пилето, която най-много обичате.


Пиле Челамичка и хрупкави картофи

Продукти за 5 порции: 

~1,5 кг картофи (когато се почистят остават ~ 1,1кг)
1 с.л. олио
подправки за картофите:
по 1/2 ч.л. копър и мащерка
по 1 с.л. червен пипер  и галета 

5 големи пилешки бутчета ~ 1,2 кг ( или пилешко месо)

1 голям лимон  (трябват ни 4-5 резена и 5-6 лъжици сок)
2 глави чесън
1 с.л. олио
подправки за пилешкото месо: 
по 1/2 ч.л. сол, черен пипер
1 ч. л мащерка и 1 с.л. червен пипер (може и по-малко, ако не го обичате много, но както се вижда аз го харесвам като подправка) 

Подготвяне на пилето: 
* Отрязват се 4-5 резена от лимона, а останалата част се изцежда.
* Пилешките  бутчета се почистват и подсушават добре с кухненска хартия, или мека кърпа.
* Поставят се в купа, прибавя се лъжицата олио и 2 лъжици лимонов сок. Объркват се.
* Подправките се смесват. Поръсват се обилно върху месото. Няколко скилидки чесън се смачкват и разпределят върху месото.
* Купата се покрива с фолио за свежо съхранение и прибира в хладилника за 24ч. До тук  бавната работа :)


Приготвяне: 
* Картофите се почистват, белят и нарязват на  сравнително дебели пръчици  - по около 1,5 см.
* Поставят се в студена вода за ~ 25 мин.
Уредът Philips Airfryer  се включва да загрее на 200*, без посочено време.  Когато е готов, чуваме звуковия сигнал.
* Кошницата се изважда, заедно с контейнера и  бутчетата се разпределят вътре, почистени  от големите парчета чесън, тъй като по време на готвенето той ще прегори и загорчи.

* В контейнера под кошницата се налива 1/2 ч.ч. вода - мазнината, която капе от пилето няма да загаря, а след използването на уреда самата кошница се мие по-лесно. 
* Таймерът на дисплея се наглася 15 мин., а градусите остават на 200* . Натиска се бутончето  Play  и уредът започва да пържи пилешките бутчета.
* През това време останалите скилидки от втората глава чесън счукват фино и смесват с останалия лимонов сок - около 3-4 лъжици е. Другата глава чесън се срязва напречно на сскилидките на две части.
* Когато изминат 15-те мин., кошницата се изважда и  резените лимон и срязаната глава чесън се поставят при месото. Бутчетата се намазват  с четка и лимоново-чесновия сос.
* Включва се вече на 160*  за още 15 мин., през които 2-3 пъти кошницата се изважда и месото намазва с лимоновия сос.  При всяко отваряне се натиска копчето за пауза. Кошницата се изважда само с дръжката (или дебели кухненски ръкавици) , защото контейнера се нагрява и има вероятност от изгаряне на ръката :). Давам времето за печене на сравнително едри бутчета - всяко е с тегло по около 250г. Ако са по-малки времето за печене е с 5 мин.по-малко в първата част, когато се готви на 200*.

* Когато месото е почти готово картофите се изваждат от водата и подсушават на кухненска кърпа.
* Поставят се в купа, прибавя се лъжицата олио и всички подправки и объркват добре.

Следва смяна на продуктите :)  Бутчетата, заедно с чесъна и резените лимон се изваждат в чиния, намазват се за последно с лимоново-чесновия сос и затварят с капак, докато се приготвят картофите.

* Картофите се прехвърлят внимателно в кошницата на уреда Philips Airfryer. Малко от подправките може и да паднат в контейнера, но това не е проблем, тъй като той се почиства лесно. Градусите се нагласяват на 180, а времето - на 18 мин.

Когато са готови се изваждат, посоляват и сервират, заедно с пилето. С толкова чесън най-подходящо е за вечеря :) Може да приготвите ястието и с по-малко чесън - само в маринатата и намазването накрая след изваждане от уреда. 


В ляво от дисплея в помощ на потребителя, който бърза да ползва уреда, преди да е прочел книжката са означени градусите за най-често приготвяните храни - замразени картофи, пресни картофи, месо, риба

Това е :) с  уреда  Airfryer  на  Philips  може да си приготвим почти всички пържени, или печени любими храни - месо, или зеленчуци, вкусни, хрупкави и сочни, със съвсем малко мазнина и повече хранителни вещества.  

7 коментара:

  1. Не знам дали картофите или пилето ми изглеждат по-апетитни.
    Затова и от двете, моля!

    Изключително вкусни изглеждат.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Заложи на мЕсото. Картофите знаеш, че са добри :)

      Изтриване
  2. Изглеждат много апетитно и вкусно,
    един добър избор за любителите на пържено.
    Благодаря, че сподели, Пепи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, Диди, много добро решение за пърженото е.
      Хубав вторник на теб :)

      Изтриване
  3. Изглежда изключително вкусно! Може да не се хареса на някой веган, но пък на кой му пука.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ама не може на всички да се харесва :) Но пък сме доста :) любителите на месото.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...