24 октомври 2017 г.

Романеско броколи със сметана

       Днес рецептата включва нов за нашите ширини зеленчук, който се опитах (неуспешно) Blush да развъдя това лято. Нито един корен не ми върза глава, което не ме отказва и догодина ще пробвам пак. Романеско броколи (или карфиол) - наистина е нещо средно между карфиол и броколи - и на вид, и на вкус, но видът му е по-атрактивен и от двата вида, а "розичките" му са по-скоро миниатюрни елхички :)  Също като тях крехък, трябва му минимална кулинарна обработка и е готов за хапване във всякакъв вид - сотиран с масло; добавен при пилешко месо; със сирена, или в туршия :) Вярвайте Mr. Green  днешната доза туршия е с розички романеско вътре. За сега съм го намирала в Метро, Билла и Кауфланд. 
       Също като своите събратя карфиол и броколи се накъсва на розички, бланшира за кратко време, залива се с ледено студена вода и  тогава основно се готви - задушава с масло, или със сирена. Приготвяла съм с него  това пиле със зеленчуци и къри съм го включила. Кокосовото мляко много му подхожда, но става и с обикновена готварска сметана. 
      Днес имах намерение да публикувам един сладкиш, но покана за гостуване в един вестник със съвсем безмесна рецепта ме усмихна :) и романеско-броколи-карфиола надделя в публикуването на бял свят. Вярно, че имам хубави безмесни, че и постни рецепти, но името на блога предполага да гостувам накъде с  Mr. Green  печено месо, примерно. Сериозно - благодаря на дамата за поканата, а когато излЯза във вестника, ще споделя. 

Продукти за 2 порции:: 
1/2 глава  романеско броколи, около 600 г (моята беше 1,4кг) 
1 лъжица масло 
1 лъжица зехтин 
200мл. готварска сметана 
100г пармезан (parmigiano reggiano)
сол, щипка индийско орехче, щипка лют червен пипер 
 Приготвяне: 
* Главата романеско се накъсва на розички - големите може да се срежат на две. 
* В тенджера се кипва 1,5л. вода с 1 ч.л. сол. 
* Розичките се изсипват във врящата вода и варят 4-5 мин. 
* Отцеждат се отврялата вода и веднага заливат със студена вода, в която се поставя шепа лед. Идеята е да се запази свежия цвят на зеленчука. Оставят се да се отцедят 8-10 мин. 
* В широк тиган се загрява маслото и зехтина. 
* Прибавят се отцедените розички и запържват ок 2 мин. 
* Налива се сметаната,; прибавя се  2/3 от пармезана-настърган и индийското орехче. 
* Тиганът се затваря с капак и оставя така 2-3 мин. да се готви. 
* Разделя се в две чинии, поръсва се с останалия пармезан и щипка лют пипер. 

И според мен трябва да се хапва топло :) с чаша студено бяло вино.  




8 коментара:

  1. Пепи,
    и аз пробвах да развъдя това романеско, но не ми върза глави.Това е някакъв хибрид явно, известен повече в Италия.Навлезе в употреба и у нас от няколко години.Броколите, карфиола и романеското ги правя на пара със сосове.Сметаната много им подхожда, също и сирената.Стават и панирани.Чудесно, вкусно и елегантно предложение.
    Поздрави и лека и спорна седмица !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Явно наистина ще се окаже хибрид. Нищо, догодина, живи и здрави - ще пробваме пак.
      Хубава неделя на теб, Ели!

      Изтриване
  2. У наше село Романеско няма. Обаче твоето си го сготвила много апетитно и рецептата може да се приложи към някой роднина :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Като идеш у голямото село -вземи :) Виж, долу Вили е писала, че има вече и в Лидъл.

      Изтриване
  3. Това определено е по мой вкус, страхотна рецепта, Пепи,
    и ДА, вярно е, че всичко имаш: и постно, и месно и още...
    Благодаря, ще очаквам да споделиш и момента с публикация във вестника!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Разбира се, Диди :)
      Ами все си мислю, че месните ми рецепти са по-добри, затова се изненадвам.
      Поздрави на теб и хубав неделен ден, па макар и дъждовен истуден :)

      Изтриване
  4. Вече го има и в Лидъл,преди няколко часа си купих(за пръв път :) ) И преди малко , сядайки на лаптопа, търся рецепта ... е, то се знае първо къде търся, и разбира се, намирам,благодаря за което <3 Утре ще го готвим

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. ооо, не знаех за Лидъл, но и не съм ходила там 2 седмици.
      На мен ми хареса и впрясна зелева салата, накъсани на малки "елхички", а преди малко сложих една глава от него, заедно с карфиол, моркови, зелени домати в простата туршия :)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...