29 октомври 2017 г.

Галактобуреко . До чудото Метеора и назад

      От кухнята на южните ни съседи, където бях преди седмица -  Галактобуреко (γαλακτομπούρεκο). Сочен, много сладък десерт, приготвен с кори за баница и плънка от млечен крем с грис.  Вид крем пита, след изпичането залята обилно с гъст захарен сироп, като нашата баклава. Хайде познайте кой десерт ме печели повече LaughingLaughing 
 
Продукти  за 8 порции ( тава с размери 18/30 см) 
~ 300 г кори за баклава (много са фини, моите са турски, но и бг фирми вече произвеждат такива) 
100 г масло за намазване на корите 

За крема: 
1л. прясно мляко 
4 яйца 
100 г ситен пшеничен грис (като купувайте огледайте на различните фирми и изберете най-ситно смления) 
60г натурално царевично нишесте 
200г захар 
50-60 г краве масло 
по 1/2 ч.л. канела на прах  и течна ванилия 

За сиропа: 
300мл вода 
400г захар 
настъргани корите на 1/2 лимон и 1/2 портокал 
сок от двете половинки лимон и портокал 
1 пръчка канела и 1/2 ч.л. канела 
  
Приготвянето 
започва от подбиране правилния размер на тавата :)  Избира се така, че размера на корите (или сгънатата на две кора ) да пасне на единия от размерите на тавата. За да не се налага изрязване на корите и да остават малки парчета.  Моята е дълга по размера на ширината  на корите, но макар и с гънати на две излизаха малко от тавата - което не пречи, защото после ги загънах отгоре, а по краищата  сладкища също получи хрупкава, сочна сладка коричка. 

* В тенджера се слагат продуктите за сиропа да се варят. От момента на завирането се засичат 4-5 мин. и тенджерата отмества от котлона. Охлажда се напълно. Ако не искате да хапвате после   цитрусовите кори, не ги настъргвайте, а ги нарежете в сиропа, за да може да ги извадите. 
                                             
Приготвяне на крема: 
* Яйцата се разбиват с телена бъркалка заедно със захарта. Прибавя се чаша от прясното мляко, а след него - нишестето и царевичния грис. Разбива се добре, докато нишестето се размие хубаво в млякото. 
* Останалото мляко се сипва в тенджера и включва котлона на средна степен. 
* Когато започне да загрява се прибавя яйчената смес и маслото. 
* Бърка се непрекъснато, докато заври и сместа се сгъсти. Прибавя се ванилията, канелата и оставя се да покъкри минута-две, преди да  се отмести от котлона. 

* Фурната се загрява на 180* без вентилатор.
* Маслото за баницата се разтопява. 
* С четка се намазва дъното и страните на тавата. 
* Нареждат се половината от  корите, като между все два пласта (1 сгъната кора) отново се намазва с четка с маслото. Трябва да се получат 8-10 пласта кори на дъното. 
* Кремът се изсипва и заравнява с шпатулата, или лъжица. 
* Върху него се нареждат останалите кори, като отново се намазват между всеки две с масло. 
   
 * Не е желателно корите да изсъхват ( много са фини), ако се помотвате тук-там,  затова може да ги покривате с фолио за свежо съхранение, докато  изсипвате крема. 

Сега следва нарязването :) Ако нарежете слез изпичате и заливане - заради крема корите не се режат правилно и потъват в него. Затова е добре да нарежете сладкиша преди печене. Корите пак потъват, но аз използвах ножицата за кухнята :) с която направих един дълъг и няколко напречни сряза.  Така  когато е готов пак се нарязва, но вече на правилни парчета. 

* Пече се в загрятата вече фурна, в долната част (но не на дъното), за около 35-40 мин. - до зачервяване на корите. 
* Изважда се и веднага залива със студения сироп.  Оставя се да престои 12 часа,  за да може да се сиропира добре - след като изстина, аз го завих с фолио за свежо съхранение и прибрах в хладилника (изобщо не чаках 12 часа за първото парче BlushLaughing



      И както вече писах, преди седмица бяхме (с едно от децата ни) в съседна Гърция. Една сбъдната 6-годишна мечта.  А какво по-хубаво от това да е споделена :) 
   
 
      Метеора (не търсете пълния член, така е името на комплекса на гръцки  Μετέωρα) Скалите му се издигат на височина до 600 метра над морското равнище. Най-вероятната теория за произхода им – преди около 60 млн години, днешната Тесалийска равнина е била дъно на обширно езеро, оградено с планини. Многобройни планински потоци са се вливали в езерото и са отлагали наносен материал по склоновете му. След гигантски катаклизъм водите на езерото са се оттекли в морето. Планинските потоци са отмили по-меките седименти и са формирали скалните образувания на Метеора. Действително, на пръв поглед монолитните скални формации са изградени от плътно споени обли речни камъни с всевъзможни размери. Така в резултат на въздействието на водата, вятъра и температурните амплитуди се образуват масивните, сякаш застинали във въздуха каменни стълбове, които получават името Метеора - в превод „висящи във въздуха". 
 
Всяка скала има собствена, различна форма. Общото при тях е, че всяка една е като страж, с глава.
 
      Метеора е един от най-големите манастирски комплекси в Гърция, прославен с уникално разположените си манастири на върховете на огромни до 400м. скали. От някога двадесет и четирите манастира,  днес действащи са само шест  - четири мъжки и два женски, а  запазени - 15 манастира. Достъпът на жени е бил първоначално забранен, по подобие на Света Гора, но тъй като много жени са започнали да търсят убежище от турските набези в каменните пещери наоколо, постепенно са били създадени и първите женски обители. 
                               
Манастирите са успели да удържат на нашествията на чуждоземците - сърби, каталонци, турци и албанци, но не и на "благата" на съвременната цивилизация. От 1958 г. пътища и спираловидни пътеки и стълби  извеждат в запазените манастири е хиляди туристи. "Преображение Христово" - "Големият метеор"  е най-големият и най-забележителен манастир. 
 
Невероятно е как монасите са  построили на върха на отвесните и гладки скали тези внушителни манастири; как са били носени материалите, как са слизали и са се качвали монасите и монахините. С помощта на  съоръжения (нещо като лебедки)   на които са били навивани и отпускани дебели въжета, на чийто край в нещо подобно на кош е влизал по един монах.  С подобни кошове са вдигани и строителните материали.  Все още се виждат остатъци от стълби 
 
А тук се вижда модерният "кабинков лифт" с който монасите транспортират себе си :) и  своите товари от пътя до манастира.
       И назад от Метеора :) се спираме на Изворът на Афродита. Легендата разказва, че 
след гуляй с боговете горе в планината гръцката богиня на любовта се  къпела в този извор  и излизала отново непорочна. Мостът на р. Темпи, до която се намира извора, някога е бил въжен. Гърците и в това са видяли възможност за туристическа атракция и сега моста е висящ, но метален.  А местните търговци са се включили във възможността туристите да се снабдят я със сувенир, я с кофичка маслини, ядки, или зехтин. 
                         
       Още малко снимки съм споделила тук.  Снимката (разбира се) не са за фотографска изложба, но смисъла не е в тях, а в момента, в който човек се изправя затаил дъх пред тази магия на природата. Не е място, което да сравниш, или разкажеш.  И ако обичате да разглеждате  чудесата на природата в нашата страна, не забравяйте, че Гърция не е далеч :) Осмото чудо на света, както го наричат. Пожелайте си го. А аз ще се огледам за ново желание.  

13 коментара:

  1. Пепи,
    била съм на Метеора, но пак ми се иска да отида.Толкова е красиво и наистина много интересно там.Чудесен гръцки десерт, подходящ за случая.
    Поздрави и лека и спорна седмица !

    ОтговорИзтриване
  2. Пепи, чудесна разходка. Метеора - много красота и много тъга има там. За галактобуреко-то.....позволи ми да ти дам идея. В някои наши градове ГО правят по малко по-различен начин. Свиват една кора на половината, след като са я намазали и слагат тогава крема. После правят "плик" от нея и редят. Така всяко парченце има своя обвивка и крема при сервиране не се разтича. Пробвай ако искаш.
    С поздрав Самира Стергиу (едно гъркинче, живеещо на север)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще пробвам, гъркинче, Сем, харесва ми така. Крема и така не си пада, но повече ми харесва тази част, в която има повече препечена коричка :)
      Поздрав най-сърдечен!

      Изтриване
    2. Пеп, в такъв случай еднопорционните ще ти харесат повече (щом обичаш препечено); аз също така ГО харесвам повече - препеченко.
      После ще кажеш.
      Сем

      Изтриване
  3. Любимо място и любим десерт. Въпреки, че съм го правила този сладкиш, мога да ти кажа, че твоят изглежда неописуемо вкусно. Майстора си е майстор. Снимките от Метеора са вълшебни. Чудесна си, Пеп! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. или чуждата кокошка е патка :) Твоят е страхотен, Кате! А мясотто магично, да :)
      Прегръдки и за теб!

      Изтриване
  4. И аз да се присъединя... Наистина вълшебно и
    любимо място, обичан сладкиш и много красиви снимки!
    Благодаря ти, Пепи, с пожелания за още много сбъднати мечти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Диди! Здраве да е, другото се организира :)

      Изтриване
  5. Пеп, магично място е Метеора, едно чудо и на природата и на човешките възможности, радвам се, че си го посетила!
    Галактобуреко съм правила преди много години, после почти всяка година, при минаване през Солун хапваме, но хубаво ме подсещаш да приготвя пак у дома, а и колегите ще му се зарадват!

    ОтговорИзтриване
  6. Не можах да разбера точно разпределението на корите. Половината от пакета се слагат на дъното, един вид основа на сладкиша. И всяка от тези кори е сама по себе си сгъната на две? Или просто са сложени на дъното на тавата и върху тях се изсипва крема?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Половината кори са на дъното. Всяка кора се сгъва на две, маже се с масло, следва следващата сгъната на 2 Кора и пак се маже с масло
      И когато сложите половината кори от пакета на дъното тогава изсипвате крема

      Изтриване
    2. Благодаря. Ще се пробва. Не изглежда толкова трудно даже и за не толкова опитен като мене купинар :)

      Изтриване
    3. Да, не е трудно.
      А и излиза прилично количество.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...