11 ноември 2017 г.

Филе от африкански сом


        Рецепта за една не толкова популярна у нас риба - африканския сом. В последните години обаче тя съвсем не е екзотична за нашите земи, тъй като от 2012 год се отглежда и тук (с. Баня) В началото цената на рибата в търговската мрежа почти стигаше 20 лв. (филе), но вече се намира в търговската мрежа и на приличните ~ 12лв. Месото на рибата е доста засищащо и плътно, за разлика от масово познатите филета бяла риба и тъй като е бедна на мазнини - по време на готвене губи съвсем малко от теглото си. Вече няколко пъти правя и ни харесва най-много така - изпечена на малки филета, само с подправки, или (за мен и момичетата) - завита в прошуто.  Така, както съм приготвяла и филе от нашенския, собствен улов сом. При замразяване рибата си губи вкусовите качества, затова купите ли - гответе я скоро.
Силно се надявам и фермата за тихоокеанска кохо сьомга в с. Горни окол идните години да започне да вади голям добив,  та най-после и цената на тази любима ми риба да падне Laughing

Продукти за 4 порции: 
1кг филе африкански сом 
1 скилидка чесън
по 1  ч.л. мащерка  и черен пипер 
по 2-3 лъжици олио и сок от лимон 
сол 

няколко листа салвия и резена прошуто 

Приготвяне:
* Филето се нарязва на по-дребни парчета.
* Скилидката  чесън се пасира и смесва с подправките, олиото и лимоновия сок. 
* Парчетата риба се поставят в купа и към тях се прибавя горната смес. Оставя се за 15-на мин в хладилник. 

* Фурната се загрява на 200*. 
* Парчетата риба се нареждат върху хартия в тава за печене  (може и направо в тавата, но се налива ~100мл вода 
* Ако ще се завива риба в прошуто - сега е момента :) всяко парче риба в лист прошуто и вътре скрито листенце салвия. 
* Пекат се в загрятата вече фурна за ок. 12-15 мин 

Сервират се с гарнитура по избор - тук е картофено пюре - от обикновени и сладки картофи. 

17 коментара:

  1. Не съм виждала при нас такова животно , но не съм и търсила.
    Щом казваш, че е вкусно, ако видя някъде, ще взема за проба :)
    Изглежда много добре.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ил, често я засичам в Лидъл, като видя - ще ти пиша. А аз за пръв път я видях тук в дребен рибен магазин :) но тогава не купих, чудих се каква ще да е тази риба

      Изтриване
  2. Тази риба
    / цяла и филе/ я има постоянно на рибния щанд в Метро.

    ОтговорИзтриване
  3. Много апетитно предложение, Пепи,
    чудесна рецепта и гарнитура, и снимка...
    Благодаря, поздрави и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Диди, радвам се, че ти харесва точно рибно предложение :)

      Изтриване
  4. Пепи,
    виждала съм тази риба, но не съм пробвала да я приготвя.Чудесно и много апетитно предложение с гарнитура.Ще я пробваме, наближават много зимни празници.Ние замразяваме рибата прясна във вода, в бутилки за еднократна употреба.Така не си губят вкуса.Размразява се цялата бутилка, в която има риба и вода.Когато рибата се извади и размрази е както прясна.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Само чернокоп сме хапвали така, замразен във вода. Ако имам по-голям фризер, със сигурност ще използвам съвета ти, Ели, защото имаме един период през годината, в който приятел-рибар ни носи много рибаи замразяваме. Много ти благодаря за съвета! А ти ако видиш пак такъв сом - купи и пробвай.
      Поздрави и на теб!

      Изтриване
  5. Много ми го хвалят тоя африканец, а още не съм го пробвала. Ще му дам шанс, Пепчо.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. дай му шанс ;) Мъж ми първия път очакваше да му мирише на кална Нилска вода :))) много е хубав и цяло филе, изпечено във фурната, само с лимон, подправки и зехтин, на хартията за печене.

      Изтриване
  6. "фермата за тихоокеанска кохо сьомга в с. Горни окол" - тука направо ме разби бе жено..
    Това е моето село, т.е. на баба и дядо по бащина линия, дето сега мама и тате отидоха да живеят...
    Ето, знаех си, че освен че знаеш за магазините в София повече от мен, знаеш и за мен повече от мен:))
    Верно ли има такава ферма в Горни Окол, още тази седмица ще питам мама, защото ще идва на гости, само дано не забравя и дано поне тя знае, че и тя много не си показва носа извън къщи.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Я веднага да пращаш мама, или тате на проучвания. Това съвсем официално го показаха по едно предаване за еврофондовете :) Имаше водоеми, много рибЕта, явно ще пробват хората.

      Изтриване
  7. Филето от тази риба е вкусно и заслужава да се приготвя.Правил съм го панирано и става много добре

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. а, панирано не съм се сещала. Другия път ще пробвам.
      Благодаря ти, Владо!

      Изтриване
  8. НА НИКУЛДЕН ГИ НАПРАВИХ ФИЛЕНЦАТА В КОРИ ЗА БАНИЦА НА РУЛЦА СТАНАХА УНИКАЛНИ УБИХМЕ СЕ ДА ЯДЕМЕ /КОРИТЕ НАМАЗАХ С МАЙОНЕЗА И ЛИМОНОВ СОК РАЗБЪРКАНИ С РОЗМАРИН И САЛВИЯ И СЛЕД ТОВА СЛОЖИХ МАРИНОВАНАТА ВЪВ БЯЛО ВИНО ГОРЧИЦА И СОЕВ СОС РИБА В /У КОРИТЕ И ОФОРМИХ ПУРИЧКИТЕ /
    ДА ВИ Е СЛАДКО!!!!!!!

    ОтговорИзтриване
  9. Здравейте,

    Рецептата се получи фантастично.

    Благодаря за интересната идея!

    Поздрави,
    Юлия

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Моля :) Радвам се, че сте харесали :) Тази риба напоследък често я има по нашите магазини.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...