26 декември 2017 г.

Ущипци

      Най-после дойде ред на тия пикантни сръбски кюфтенца, които се каня да публикувам след посещението на фестивала на шушеницата/сушеницата в Цариброд. От години слушам как приятели от София ходят да си пазарят в сръбско и са пре-много доволни от продуктите там. Честно - толкова силно пушените меса ми дойдоха в повече. Ама нали ГГЗ добре се натоварих от там с мезета, кашкавали и разни млечни деликатеси. Хайде за млечните и аз мога да кажа много хубави неща :wink1:   особено за кашкавалите,  но моите хора категорично заявиха, че домашната ми пъстърма и филета са  много крачки пред  пушените и сушени сръбски  филета, гърди,  наденици и сие. Ама те са ми капризи, като са свикнали на истинско месо. 
   
   
       За ущипците обаче лоша дума не казват:wink1:  може би защото ги приготвям със собствена кайма  и пушеният бекон в тях не се усеща толкова. Иначе казано - дребни кюфтета, пикантни по вкус, които вместо да  оформяме идеално кръгли, щипваме с ръка от каймата и поставяме на скарата. Без излишни подправки, да се усеща леко пушеният аромат на бекона и кашкавала. Лютивина по вкус - аз слагам 1 дребна люта чушка, но ако ядете люто - с чиста съвест си сложете поне 2 :heat:  Името ущипци идва от оформянето им - щипване на каймата в шепа. Естествено най-добрия избор за печенето им е на скара с дървени въглища,  но като няма риба.... упс жар де :wink1:   стават и на електрическа, че и на грил тиган. По съвет на сръбския майстор Миро в някакво интервю преди  години каймата трябва да е  80% телешко и 20% свинско месо, които при мен обикновено са превърнати в 50/50 телешко и глиганско.  И не купувайте готова кайма - купете си месо, което   да Ви смелят в магазина

 
Продукти за 3 порции: 
~ 600г прясно ситно смляно месо (пропорцията 80 телешко, 20% свинско месо) 
80г пушен бекон
80г пушен кашкавал
2 скилидки чесън
1 ч.л. червен сладък пипер
1/4 ч.л. черен пипер 
щипка-две сол (бекона и кашкавала са солени, внимателно със солта :) 
1 люта чушка (или повече, или без семките, за да не лютят)

Приготвяне: 
* Беконът и кашкавала се нарязват на съвсем ситни кубчета; чушката се почиства от дръжката (и семена), а скилидките чесън - белят :) и нарязват съвсем ситно. Всички тези аз ги поставям в блендера и меля там  - не съвсем ситно, а да останат на малки парченца. 

* Прибавят се към приготвената кайма, заедно с останалите подправки и омесва хубаво с ръце. 
* Завива се с лист фолио за свежо съхранение (или найлонов плик) и прибира в хладилника поне за час. 
* Скарата се загрява и  намазва с парче сланина  (или парче лук, натопено в олио).
* От каймата се щипка в с ръка, стиска се шепата - не съвсем плътно :) трябва да остане кайма за 1 голям залък :) и поставят на скарата да се изпекат  до хубави кафяви райета от двете страни. 

     И като сме на сръбска вълна, мога да ви уверя, че много добра гарнитура им е салата Урнебес 

5 коментара:

  1. Пепи,
    сърбите са големи майстори на скарата.Чудесни са техните ущипци, както и плескавици.Радвам се,че представяш една хубава рецепта.
    Честито Рождество Христово ! Мир, здраве и благоденствие в твоя дом !
    Весели празници !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Майсторството изиссква добър продукт преди всичко, Ели :) знаеш го. А при тях продуктите явно са качествени. Хубаво месо, ситно смляно (някое и два пъти) и докато се пече или се пръска на скарата, или се потапят за секунда в ледена вода и пак изпичат.
      Честиа, здрава, успешна и щастлива да е новата година и на теб!

      Изтриване
  2. Пеп, скарата в Сърбия има неповторим вкус, поне тази, която аз съм опитвала...
    Не знам каква е тайната, но другаде не ми се е услаждала така.
    У дома рядко опушвам със скара, на вилата обикновено.
    И ако разрешиш да ти честитя на патерица всичко:)
    От 24 се каня да ти звънна за РД-то най-вече, и ей го - на...
    Да си ми жива и здрава, все така дейна и енергична, че то гледане на внуци ни чака, нали?
    Прегръдки за теб и поздрави на фемилито.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти много, Веси! Живи и здрави да сте всички в къщи, честита, здрава и добра да ви е тази година! И да ти се похваля, че имам вече снаха :) Сгодиха се младите. Пък и внуци ще гледаме, нали :)

      Изтриване
    2. О, чудесна новина! Дай боже, де!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...