7 януари 2018 г.

Картофена салата с шпек и кисели краставички

       Или баварска картофена салата според една брошура от чужда верига магазини тук.  Тази  картофена салата с шпек и кисели краставички е толкова баварска, колкото и аз съм баварка, но така я "покръстихме" у дома след решението да я направим в къщи, вместо да я купуваме от въпросната верига. Не знам техните какви са на вкус, тъй като никакви готови салати не внасяме в къщи -  водих се само от външния и вид и съвети на момичетата  в кулинарната ни група във ФБ.  Германо-австрийската групичка ме посъветва да е с пресни краставици и такъв шпек, който се продава в друга чужда верига магазини  и аз харесвам много за приготвяне на паста. Но така и така побългарихме салатата, краставичките станаха кисели, шпека е хубав български и вместо топла - салатата е студена. Малко по-обогатена от любимата зимно време Атанасова салата.  От   Коледа до Нова година я правих два пъти и обещах да увековеча в блога с рецепта, която разбира се не съветвам да спазвате точно, ако решите да правите - опитвайте и я докарайте по свой вкус. 
 Продукти: 
1 кг картофи 
1 буркан кисели краставички  
1 голяма глава червен лук (лилавия) 
250 г шпеков салам 

1ч.л. пресен/сух копър 
сол на вкус 
150 г майонеза 
150г кисело мляко 
2 с.л. горчица (едрозърнеста) 
сок от 1/2 лимон 

Приготвяне:
* Лукът се нарязва на тънки ленти; шпековият салам на пръчици, краставиците на кубчета - но не толкова дребни, както за руска салата, а по-едри. 
* Картофите се белят и нарязват на кубчета. Не дребни като за мусака  :wink1:а по-едри - нещо като кубче със страна 1,5см.
* Сваряват се в подсолена  вода - водата трябва да бъде 2/3 от височината на нарязаните картофи в тенджерата (мое си верую,  защото според мен така не стават много "воднисти") 
* Отцеждат се, но се запазват 2-3 лъжици от водата им. 
* Нарязаните продукти - лук, краставички и шпек се прибавят в съда при картофите. 

* Разбъркват се майонезата, горчицата, киселото мляко, сока от лимон, копъра и отделената картофена течност. 
* Прибавя се към картофено/шпековата част и обърква добре. 

Тъй като картофите са още  топли, много добре поемат и се  овкусяват   от "соса". 




8 коментара:

  1. Чудесна салата Пепи.Аз я правя малко по - различно, но разбира се има различни вариации на тази салата.Твоята е интересна и вкусна.
    Поздрави и усмивки !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще се радвам да споделиш твоят начин, Ели. Тъкмо е зима и е време за такива салати.
      Поздрави и спорен петък на теб :)

      Изтриване
  2. Отговори
    1. ще те наблюдавам, да знаеш ;)

      Изтриване
    2. Е?
      ВидЕ ли?
      Щото правих и е страхотна...Поздрави от домочадието!
      Ама има да отлежат снимките....

      Изтриване
    3. по-важното, че сте харесали :) Все някога ще и дойде времето да покажеш :)
      Хубави почивни дни, Веси!

      Изтриване
  3. Пепчо,
    Лукът според мен е предварително сварен.

    Поздрави,
    Галя

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Може :) но в този и вариант-не. Варен лук не харесвам но ме подсещаш че мога да я направя с карамелизиран лук.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...