26 март 2018 г.

Задушени зеленчуци с гъби

       За някои хора основно - за нас   гарнитура. Този път към  едно руло от млечно телешко със сушени кайсии.  Приготвям ги на два котлона едновременно :smile1: на единия тиган, на другия - тенджера за бланширането на зеленчуците. Ако обичате много хрупкави зеленчуците, може да избегнете бланширането им и да приготвите направо в тиган, но ние не ги харесваме толкова хрупкави и балнширам, макар и за кратко.  Ползвам домашни пилешки, или зеленчуков бульон. Пилешкият е ясно как се прави, но ще споделя за зеленчуковия -  след като  бланширам зеленчуците, които ми трябват, във водата прибавям още - парче  от глава целина или зелени стръкчета, пащърнак, стрък праз, стръкове магданоз. Когато се сварят ги изваждам от водата и увеличавам степента на котлона на мах, за да може да изври голямо количество от водата - пр. от 1л. да останат ~ 200мл. 

Продуктите са за 1 средноголям тиган  :smile1: от 28см.  от който се получава гарнитура за 5-6 порции. Пиша какви зеленчуци съм използвала тук, но може да прибавите още тиквичка (този път си я намерих забравена в хладилника, когато приключих) , млад зелен фасул, глава воден лук, пащърнак. 

250 г гъби (печурка) 
300г моркови (3бр) 
3бр. чушки (сиврия ползвам, че е по-крехка) 
1 малка глава броколи (ок 300г само розички) 
200г замразен грах

аспержи :) по желание. При мен са първите 6 собственоръчно отгледани, с които много се гордея. 

1-2 щипки сол (на вкус) 
3 с.л. соев сос 
2 с.л. олио и 3 с.л. масло 
2-3 стръка копър 

100 мл бульон (пилешки, или зеленчуков)

сок от половин лимон

Приготвяне: 
* Всички зеленчуци се почистват и нарязват. Младите аспержи нямат нужда от белене - отчупва им се само парче 2-3 см. в основата (което белее).  Стъблата на броколите може да запазите и приготвите на крем-супа от броколи, или млечна салата с броколи
* В тенджера се кипва 1,5л. вода  с щипка сол и сока от половин лимон. 
* В заврялата вода се поставят морковите и варят 5-6 мин.  Изваждат се в чиния с решетъчна лъжица. Ако ще се слага зелен фасул и пащърнак - тук е момента, заедно с морковите. 
* Изчаква се водата да заври отново и  се поставят чушките, броколите, (тиквичките евентуално ;D) , аспержите и граха.  Тук заради аспержитеи броколите може да се сложат и 1-2 лъжици лимонов сок.  Варят се 3-4 мин. от момента на завирането и се изваждат при морковите. 
* През това време, на другия тиган се задушават гъбите -  не ги мийте, ако са пресни и хубави, само ги почистете с  четка. Иначе поемат много вода и вместо да се задушат и запържат набързо, ще се варят в собствен сос :)  Нарязаните  гъби се поставят в тигана, заедно с олиото и 1 лъжица масло. 
* Запържват се за кратко - колкото да си сменят цвета и се прибавя соевия сос. Ако  се слага лук - тук е момента, заедно с гъбите. 
* Задушават се 3-4 мин под капак - през това време соевия сос се изпарява. 
* Прибавят се бланшираните зеленчуци, заедно с бульона и  останалите 2 лъжици масло. Посолява се на вкус - ако трябва. 
* Готвят се 2-3 мин. на силна степен на котлона,  като се разбъркват внимателно. През това време бульона се изпарява :) и нашите зеленчуци са готови. 
* Тиганът се отстранява от котлона и поръсват със ситно нарязания копър. 

4 коментара:

  1. Много апетитно, цветно и красиво предложение, Пепи,
    чудесна комбинация със свеж и запазен цвят на зеленчуците.
    Благодаря,поздрави за теб,усмивки и вдъхновени пролетни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. На броколите успявам да запазя цвета само, когато ги правя с млечен сос :) бланширани за 2-3 мин. но сложа ли ги в тигана, макар за още малко - вече не са тревисто зелени :) Но пък и не са ми хрупкави така.
      Благодаря ти, Диди, хубава седмица на теб!

      Изтриване
  2. Пепи,
    правя зеленчуците обикновено на пара - леко хрупкави и със запазен цвят.Много вкусни стават.Задушени в малко вода на бавен огън също са вкусни и здравословни.Твоят вариант на приготвяне с бланширане също е интересен.Правила съм и така - по подобен начин .Красиво и вкусно предложение.
    Поздрави и усмивки

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще пробвам на пара, Ели, много рядко се сещам да приготвя зеленчуците на пара. А тези, домашните, са много млади, крехки и свежи :) аз дори ги харесвам сурови да ги хрупам.
      Поздрави и много усмивки и на теб!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...