7 юли 2018 г.

Бистра пилешка супа с фиде

      Много пъти съм споделяла, че у нас без супа, или чорба не оставаме :) Винаги има някаква супа, независимо каква и винаги застроена. Така ги правеше мама (с варена застройка), така ги прави и мама-свекърва (тя застройва само с яйце). Бистри супи съм хапвала тук-там и харесвам, но заради капризите на основния консуматор на супите у нас не бях правила. Преди месец на екскурзията в Русия му се радвах как не само хапва, но и сам си поръчва куринны суп, нищо, че бе без застройка. Аз и за борша и руската салата, които хапваше там му се радвах.... ама това е друга тема. Обещала съм борш да не готвя и руска салата да не му предлагам, макар моята да е по-вкусна. Най-много му хареса гъстата пилешка супа в едно ресторантче на Арбат и се договорихме така да  опитаме :) Успях аз, докарах я като нея и получи одобрение, но сега трябва да мисля как да докарам и същата "норвежка рибена уха супа", която аз хапвах и още докато идваше момчето с чинията се разнесе ухание на сметана и масло..... 
Продукти (  6-7 порции): 
Пилешки набор за супа ~ 800г***.  
~ 2,5л вода 
2 картофа (~ 400г)
3-4 моркова (~400г)
1 зелена чушка (тип сиврия) 
1 съвсем малка глава лук (2с.л. ситно нарязан )
1/2 връзка магданоз 
сол и  черен пипер  на вкус 
60-80мл олио 
2 топки фиде (~ 80г) 

3 сварени дребни яйца по желание 

*** Пилешкият набор за супа включва скелета на едно пиле от ~2кг плюс едната половина от гърдите - т.е. от пилето са изрязани бутчетата, крилата и половината гърди(бяло месо) 
Приготвяне
* В тенджера се налива студената вода и поставя добре измитото пилешко месо (цяло, ненарязано) 
* Вари се докато месото започне да се отделя от кокалите - обикновено трябват 30-40 мин. след завирането на водата. А когато водата завира, с решетъчна лъжица се обира пяната, която се образува, докато месото се вари. Ако пропуснете този момент не е фатално, защото после така или иначе бульонът се прецежда :)  Посолява се, след като е отделена пяната - само щипка, две, в края на готвенето повече, ако трябва. 
*  Когато месото се е сварило, бульонът се прецежда, а месото се обезкостява и нарязва. Със скелета за супа обикновено върви доста кожа, но тук при нарязването вече може да я отделите и да не слагате в супата. 
* Тенджерата с прецеденият бульон, месо и олиото се връща на котлона, прибавят се ситно нарязания лук, почистените и нарязани на (кръгчета, кубчета, пръчици) моркови, картофи и чушка. 
* Варят се до омекване на зеленчуците - 15-20 мин. 
* Прибавя се фидето и 3/4  от ситно нарязания магданоз; посолява се, ако трябва още сол. 
* Вари се до омекване на фидето - на всеки пакет пише колко минути трябва да се вари, обикновено е около 5 мин. 
* Отстранява се от котлона и се прибавя останалия магданоз. 
* При сервиране в купичката  по желание може да се сложи 1/2 сварено яйце 

При готвенето на всички супи напомням, че и при варенето със зеленчуците, отгоре се образува пяна; не само като се вари месо. Мен тази пяна ме дразни :) и я обирам с решетъчна лъжица. 

А ако не харесвате бистрите супи - ето и  застроената класическа пилешка супа :) 
       Изкушавам се да пусна и няколко снимки от Москва :)
Цар Камбана със своите 200т  и Цар пушка  със "скромните" 40т.  

   
Кремълските звезди - нощем  денем  
 
Църквата Св. Василий Блажени на Кремълския площад и една от кулите с рубинени звезди :) - Спаската кула
 
Большой театр  и Блоговещенский собор (църквите там са под името собор) - църква, посветена на Благовещението на Божията майка
 
Летящият мост ("Паряшчий мост")- площадка над реката, в новият за Москва парк Зарядие, съвсем близо до Кремъл. Построен е на мястото на разрушения хотел "Россия" -най-голям в света през 60-те и 70- те год на миналия век. Летящият мост е 70-метрова конзола без опори и поддържащи конструкции, простираща се над крайбрежната алея и Москва река на височина 15 метра. Мост до никъде :) Оттам се открива панорамна гледка към Кремъл, реката,парка и един от седемте небостъргача на Сталин.
 
И макар да съм поглеждала от ръба на площадката Орлово око над Ягодина ( 680м. високо над пътя под нея) , тези само 15м. над реката  по стъкло и дърво  ми се видяха  доста по-страшни :) 

5 коментара:

  1. Пепи, точно този тип супи са много подходящи през лятото. Мама прави някаква пилешка без застройка и децата много я обичаха, като бяха малки. Чудесна е тази, а снимките от Москва, много красиви. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, Кате, наистина е по-лека сякаш от застроената супа. С малко късмет ще пробвам и зеленчукова без застройка :)
      Поздрави и на теб и хубава нова седмица!

      Изтриване
  2. Пепи,
    много често моята майка прави пилешка супа без застройка.С фиде и кореноплодни зеленчуци.А аз правя застройка с кисело мляко и жълтък или жълтък и лимон без да варя застройката.Става вкусна супа.И твоята е чудесна.
    Не съм посещавала никога Русия, но е много красиво всичко.Прекрасни снимки.Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ако е от домашна кокошка - съгласна съм винаги да е бистра супата :)
      Много е красиво в Русия, много! Особено в тези градове, там са събрали величието си през годините, а техните - може би много далновидни царски особи - сигурно се гордеят и сега отгоре с богатите дворци, гледайки тълпите туристи, които всекидневно минават там и оставят своята лепта за поддръжката им.

      Изтриване
  3. И ние обичаме повече застроени супи, но понякога правя и бистри, и права си - с домашна кокошка е уникално вкусна именно бистрата супа. Твоята, с варено яйце много ми допадна, не съм се сетила да слагам.
    Страхотни снимки от Москва! Надявам се да видя и на живо някой ден, но засега на по-заден план, една руска република бивша ми е достатъчна:) Вие определено сте били на по студено, по същото време ние си бяхме на жега.

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...