20 август 2018 г.

Паста с манатарки и пиле

      Това лято бе богато на горски гъби и  сега не само ще си хапвам сушени, но и тук ще предлагам рецепти със сушените манатарки :) Сухите са много по-ароматни от пресните и голямата част от подарените ни няколко торби ги изсушихме.  Някои дори пресуших повече, за да си направя брашно от манатарки - чудесно е за сосове, за паниране на месо и за добавки към супи и хлябове. 
      Пастата е лингуини, но  този сос може да се приготви за всякакъв вид паста - варенето естествено е според указаното на опаковката.  Много харесвам пастата с много завъртулки, която поема повече сос в тях и нямам обяснение как винаги, когато съм на щанда при пастата си купувам лингуини. Както и да е. Важното е пиле, манатарки и сметана да има. 
Продукти за 2 порции: 
200г паста (лингуини тук) 
~50г сушени манатарки 
200г  пилешко месо***
2 с.л. зехтин 
30 г краве масло (1/4 от пакетче 125г) 
150 мл течна готварска сметана 
2-3 скилидки чесън (или 1 огромна :) 
30+30г пармезан или пекорино 
4-5 чери доматчета ( или месестата част без семки на 1 по-голям)
10-на листа босилек с 1 скилидка чесън и 1-2 лъжици зехтин 

***Пилешкото месо е филе, или пържола от бут, предварително изпечено на грил тиган, или сварено. Може да е и сурово и приготвянето на соса да започне от него - нарязано на ситни късчета, запържено в мазнината и когато са готови към  тях се прибавят гъбите и  т.н.... 
Приготвяне: 
* Гъбите се накисват в 100мл топла вода. 
* Пастата се поставя  в 2л. вряща, подсолена вода (14г сол) и се вари според указанието на опаковката - тази тук е за 8 мин.  
* През това време се подготвя сосът: 
* Листенцата босилек и скилидката чесън се счукват в хаванче с щипка сол. Накрая се прибавя на струйка и зехтинът. Това може да се направи и с пасатор, но количество е съвсем малко и не си струва. Ако не ви занимава с тях пък, може да ползвате 1 с.л. песто от босилек.
* В  тиган се загряват маслото и зехтина. Поставят се изстисканите от водата гъби, нарязаното на дребно пилешко месо и скилидки чесън. 
* Когато са добре запържени се прибавя половината вода от накисването на гъбите (50мл) , сметаната и 150 мл вода от варенето на пастата. 
Сосът  се вари 2-3 мин, прибавя се настъргана едната част пармезан/пекорино -  30г и разбърква добре. 
* През това време пастата е сварена. Изважда се в тигана при соса, прибавя се  приготвената паста от босилека, нарязаните 2-3 чери домати, разбърква добре и отстранява от котлона. 
* Разпределя се в две чинии; отгоре се настъргва другата част пармезан и поднася   :nyam:

Сосът е точно, колкото да се окъпе :)  пастата и остане сочна. Според италианците, пастата (след сваряването) и соса трядва да са с еднакво тегло  Но ако обичате с повече сос - сложете двойно повече количество вода от сварената паста, докато приготвяте соса. 


2 коментара:

  1. Чудесна паста Пеп.Но аз имам голям страх от гъбите, брашно от тях наистина е чудесно да се приготви.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не си само ти със страха, Ели :) Един приятел дойде, докато ги сушахме и мъж 2 метра, но си призна, че не близва горска гъба.
      А брашно от гъби можеш да си направиш и от печурки и други култвирани - аз си правя от печурките, тъй като не обичам пънчетата много-много и ги суша.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...