29 декември 2018 г.

Пълнена тиква с месо

       Отдавна се каня да пълня тиква с месо и използвах най-удобния момент, когато по Коледа сме събрани повече хора.  Знаех къде при нас продават тикви Хокайдо; знаех и колко време им трябва за печене - няколко пъти консултирам по телефона приятел, на когото му се наложи сам да си готви как да ги пече. Знаех, че тези малки тикви са много богати на каротин и вит. В1. И само предполагах, колко ще са ефектни  изпечените, поднесени в чиния тикви. Чинията (фръц) ми е част от подаръка от децата за ужас на Мише (не, блока не се е наклонил все още).  С тиквите обаче ме изненада  непознат човек, харесващ блога ми,  който  ги изпрати  в началото на демекмври, заедно с няколко пакета чесън - различни сортове, отглеждани в неговата градина. Чесън, знаете, в този блог се намира в 90% от солените рецепти  :blush::heart_eyes: Нови за мен сортове и различен,  много по-нежен вкус от познатите ни тук. Ливанският Примор е перфектен за чеснова паста,  баба гануш,   кьопоолу и хумус, който ще покажа през следващата година. Френските Гермидор и Месидром по препоръка използвам в готвенето (както и при тези тикви), а испанският сорт от Куенка, щом е чесънът на гаспачото - ще го изпробвам в по-топли дни  :blush:  
        Още веднъж сърдечно благодаря на Петър Миланов за чудесната и вкусна изненада!  Тук може да видите повече за сортовете чесън, тиквите и нахута, произвеждани в градините на ЖЕЛА.  Връщам се на тиквите Хокайдо (сорт Учики Кури), пълнени с месо. Свинско и пилешко, за по-богат вкус  :blush:.  Тези тикви имат вкус на печени кестени -  не  са сладки, което позволява пълненето им както със сладка плънка ( плодове и ядки), така и със солена. Тиквите са сравнително малки - колкото да се поберат в голяма шепа, с тегло 1-1,5 кг и ако ги напълните с по-малко плънка ще са достатъчни за 1 порция :) при мен са напълнени догоре, което ги прави подходящи за двама. 
       Ако не можете да намерите тиква Хокайдо на пазара около вас, ползвайте долната, широка част на тиква цигулка. 
Пълнена тиква Хокайдо с месо 

Продукти   (за  4 порции)
2 бр. тикви Хокайдо
300г свинско месо (шарено, от врат е тук)
400 г бяло пилешко месо
2 средни глави лук (~200г )
2 супени лъжици стафиди (светли)
шепичка :blush: (3 с.л.) сушени манатарки -ако нямате, може да ползвате печурка, но знаете, че манатарката е много ароматна гъба
4-5 скилидки чесън
1 равна ч.л. сол (или на вкус за месото)
1/4 ч. л черен пипер
1/4 ч.л. мащерка (сушена е, поради липса на зелена)
50г масло и 50 мл олио
50 мл соев сос
100мл бяло вино

150 г моцарела, или  добре топящ се кашкавал
Приготвяне:
* Месото се нарязва на дребни късчета. Всеки вид месо  се посолява поотделно  в купа:)   и смесва  със соевия сос (на всяко месо по 25мл); към свинското  се прибавя и олиото. 
* Оставя се да престои в хладилник~20 мин, през които се подготвят тиквите :) и нарязва лука. 

* В тиган, или касерола с капак  се  поставят свинските късчета месо, без да се отцеждат. 
* Задушават се под капак, на средна степен на котлона, докато останат само на мазнина - около 10 мин. време е.  
* Налива се половината вино и отново задушават, докато отново почти останат на мазнина (още 10 мин). 
* Прибавя се пилешкото месо, ситно нарязаният лук и чесън и за поведен път задушава всичко, докато остане на мазнина (поредни 10 мин.)
* Налива се останалото вино, прибавят се сушените гъби и стафиди, пасираните скилидки чесън, маслото, подправките и разбърква. 
* Готви се вече без капак за ок 5 мин. - през това време сушените гъби и стафидите поемат част от течността и в крайна сметка пак вече имаме плънка, в която има съвсееем малко останала течност. 

* Тиквите се измиват много добре с топла вода.
* Отрязва им се капаче с дръжката - малко под започващата кръгла част.
* С лъжица се изгребват семките и  жилките.  Вътре тиквите трябва да останат гладки.
 
* Поставят се в тава за печене и се наливат 2 ч.ч. вода ( 480 мл) 
* Тиквите се пълнят до средата със задушеното месо. Поставят  се парчетата моцарела и върху тях - останалото месо. 
* Затварят се с отрязаните капачета. 
* Върху тавата се поставя лист алуминиево фолио - но не се завива плътно, а само поставено, колкото да не изгарят дръжките на тиквите. 
* Пекат се в предварително загрята на 170* фурна за около 90 мин. - с пръст се пробва върху фолиото - ако тиквата е омекнала - ястието е готово.   



8 коментара:

  1. Няма само нашия блок да се опитва да се накланя 😀 Страхотни тиквета си направила, Пеп!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. хеххехе :“ винаги можем да го поизравним с местенето на чинии в другия край на апартамента, нали?

      Изтриване
  2. Значи в началото много ме обърка с тез непознати и завъртяни думи:). Страхотен избор, Пеп. Хем ефектно, хем много вкусно. Весело посрещане на Новата година!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хехех Кате, понякога думите стават на каша, но пък информативно е добре да сме ги чули :) знае ли се кога ще ни потрябват.
      Весело посрещане на Новата година и на теб!

      Изтриване
  3. Пепи,
    прекрасно предложение с тикви Хокайдо.Бях ги видяла при Йоли, но с камембер в солен вариант.Цигулките са по - сладки тикви, а Хокайдото по - неутрални и подходящи за солени пълнежи.Прекрасна идея и изпълнение.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Освен кестенов вкус, на плътност ми приличат на сладките картофи, Ели. Тези дни изпекох и сладки, с мед само.

      Изтриване
  4. Страхотно изглеждат! А се сещам преди доста години как се шегувахте с мен с Елидраг, че съм приготвила буламач - една солена тиква:) Миналата година пък правих пълнена хокайдо, но с кайма, отдавна се каня и така с месо, а и с боб съм решила.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Невежи сме били, Веси :) Може би щях да се чудя още, но в началото на декември брат ми показа снимка на пълнена от него тиква :) и реших, че няма как да е толкова зле.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...