22 декември 2018 г.

Содена питка

       Малко преди Бъдни вечер - рецептата за единствената содена питка, която правя :)   Рядко - на Бъдни вечер и понякога, ако остана без мая за хляб  :blush: Не се разбирам много с тестото със сода - и по-скоро със солените печива. Колкото и да угасям содата, все си мисля, че я надушвам, за разлика от останалите около мен. Виж, на сладките не усещам този мирис. И все си напомням, че ароматите са пряко свързани  с мозъка :blush:
        Ако се абстрахирам от горните ми предубеждения към соденото тесто - питката си е чудесна. Мекичка вътре, с хрупкава коричка. Е, не колкото питката смая, Приготвяна мързеливо от мен - т.е. замесвана в машината за хляб. За Бъдни вечер я правя по-плоска, за да се разчупва по-лесно и поставям вътре паричка, завита в лист хартия за печене, а понякога - нарязани сушени домати, накиснати в зехтин. С тях става много и ароматна.  
Содена питка с газирана вода 

Продукти: 
300 мл топла  газирана вода 
1 ч.л. захар 
1 ч.л. сол 
1 ч.л. сода за хляб , угасена в 1 с.л. оцет 
1 с.л. бакпулвер 
4 с.л. олио 
~520 г брашно 

още 1-2 лъжици олио и 1 лъжица брашно. 

Приготвяне:
Замесването е много лесно - всички продукти се поставят в хлебопекарната на програма "месене", или замесват  в голяма купа, докато се получи гладка топка тесто, което не лепне. 
Оформя се на гладка топка и поставя в намаслен плик (с онези допълнителни 2 лъжици олио) и прибира в хладилника за час. За мен соденото тесто се пече по-добре, ако е предварително добре охладено. 
Ако ще се поставят сушени домати - слагат се, когато тестото е почти добре измесено. Доматите са добре отцедени от зехтина и нарязани на дребни кубчета, а зехтинът се ползва при месенето вместо олио. 
Фурната се загрява на 230*, а на дъното и се поставя метална купичка с вода. 
Тестото се оформя на гладка топка и сплесква до желания диаметър - в този случай е по-дебела и с d 22см, а когато ще е по-тънка - до d 28 - 30 см. 
Тавата за печене се застила с лист хартия и поръсва съвсем леко с брашно. 
На топката тесто се прави разрез на кръст с много остър нож (във всяка кухня трябва да има по едно макетно ножче :blush: ) с дълбочина ок 3-5мм. 
Поръсва се съвсем леко с брашно. Лист алуминиево фолио се поставя свободно върху тестото  и краищата му  притискат към ръбовете на тавата - не трябва да се затваря плътно, както при печенето на месо -  достатъчно е  тестото да бъде покрито добре от горната страна в началото на печенето.  
Поставя се в загрятата фурна и пече на тези градуси 10 мин., след които градусите се намаляват на 200. 
Пече се ок. 30 мин. , развива фолиото и пече още ) 10-15 мин - до зачервяването на хляба. 
С дървено шишче се пробва дали  е изпечен, но  обикновено това време  е достатъчно  за по-дебелата питка. Ако е по-тънка, печенето с фолиото е 20 мин. 

Изважда се, напръсква съвсем леко с вода ( много е удобно с пулвелизатор) и покрива с кърпа за около 10 мин. 





13 коментара:

  1. Любимата ми питка! Даже я предпочитам пред тези с мая :)
    весели празници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Щастливка си ти :) Може би защото содени ми бяха първите питки, които правех :) та са в немилост /като онези добруджанки, мързеливки....много рядко ги правя и само с много сирене :)
      Весели празници и на теб, Албенка!

      Изтриване
  2. Страхотна е, Пепи! Изглежда чудесно,
    а и технологията ти на приготвяне е интересна!
    Благодаря, поздрави за теб и весели празнични дни!

    ОтговорИзтриване
  3. Пробвахме я снощи Много вкусна се получи,изяде се цялата Даже човек, който не обича усещането от содата, много я хареса. Благодаря за чудесната рецепта

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Еха, много се радвам! Все отлагах тази рецепта, а от вчера виждам доста хора сте направили и доволни. И моята снощи се изяде :) до троха.
      Честито Рождество!

      Изтриване
  4. Пепи,
    майка ми прави подобна питка със сода и бакпулвер.Аз правя с лимонада или с газирана вода също подобна.Когато няколко пъти се премеси тестото и остава да почива питката става много хубава и много вкусна.Чудесна за Бъдни вечер.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не знаех за неколкократното премесване, Ели, със сигурност ще пробвам следващия път така.-
      Поздрави и на теб!

      Изтриване
  5. Аз пък ще опитам твоята технология. И аз имам проблем с тестото със сода, не че усещам мирис, а не ми бухва достатъчно. По принцип то не бухва, като тестото с мая, но мама като прави содена питка си и става по-бухнала и пухкава, моята става по-често леко глетава и сбита.
    Чувала съм, че не трябва дълго да се меси, а само колкото да се събере на топка.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пробвай, Веси. Няколко дали споделиха скоро във ФБ групата, че са правили питката и са доволни от резултата. Моята си е доста месена - нали в машината я меся. Не знам защо не се меси много пък.... Виж и Ели горе казва ,че се премесва няколко пъти.

      Изтриване
  6. Получи се отлична питка. Благодаря за споделената рецепта!

    ОтговорИзтриване
  7. Питката стана невероятна, а с доматите е превъзходна!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...