31 януари 2019 г.

Софенка

       Боб Софенка. Велинградска гордост, наред със СПА центровете, минералната вода и капамата. Сортът не е толкова известен като смилянския боб, но е толкова едър (ако не и повече) и много благ :blush: вкусен, да кажа. Като масло в устата е.  Набъбва 3 пъти по време на варене. Може да се хапва и като салата, и като основно, и като предястие, или гарнитура. Заради огромния си размер  е много подходящ за паниране :blush:  (човек, който панира маслини, не би се уплашил да панира боб, нали?). Подправките  - джоджен и чубрица за някои хора може да не е класика, но ви уверявам, че бобът е много вкусен с тези двете. Естествено, с количеството им не се прекалява. 
Ето го до маминия боб, който готвя. 
       Всеки човек има много "първи пъти" в живота си. За мен Велинград е свързан с многобройни такива -  за пръв път опитах пъстърва; видях хмел и този боб как се отглеждат; научих се да играя табла; за пръв път видях  в чинията на мъжа да се слага толкова мръвка, колкото и в чинията на жената :heart_eyes: и този боб опитах там за първи път. Първата ми семейна почивка с Мише...... и още много първи неща.  
       Може би затова и  обичам от време на време да бягаме в този град  от  ежедневието  за по няколко дни.  Съвпадение е, че открих   един магазин с домашни потреби с голямо разнообразие :) и  пазара, на който може да намерите много домашни благинки от родопския край.   Ако се сетите, докато сте на почивка там - потърсете си на пазара, или зеленчуковите магазини  този едър боб Софенка.  Там със сигурност и рецепта ще получите. Но ако ви уверяват, че тази салата ще стане и с по-дребен, или едър шарен боб - не вярвайте. Софенката е сорт едър, бял боб и с него се прави тази салата. Цената му е 8-10 лв, но както казах - набъбва доста при варене и с едни ~330г ще получите 2 такива големи чинии салата (от 1 кг си имаме за 3 приготвяния на салата). Не го варете в тенджера под налягане - боб се готви  бавно и на ниска степен на котлона, след първоначалното кипване и сменяне на водата.        
Продукти: 
~  1/3 кг боб Софенка 
1 глава лук  
и 1/2 ч.л. сода за хляб :) 

1 малък (или 1/2 голям) стрък праз 
1 равна ч.л. червен пипер 
60-80 мл олио 
сол 
по 1/2 ч.л. стрити сухи чубрица и джоджен 

Приготвяне: 
* Бобът се накисва  за 12ч. в 2л. студена вода 
* Отцежда се, измива и поставя да се вари  в тенджера отново с 2л. студена вода и содата за хляб (споделяла съм за содата, че подпомага при варенето от боба да излязат онези вещества, които  пречат на стомаха) 
* При завирането по повърхността се образува пяна - обира се и изхвърля, а бобът се оставя да ври тихо около 15 мин. 
* Сменя му се водата и отново кипва с чисти 2л. вода. След поредните 15 мин. варене, водата му се изхвърля, бобът се измива и поставя да се вари с около 2,5-3 л. вода.  Тук се прибавя и главата лук, почистена от люспите и срязана само на 2. 
* Когато заври, тенджерата се затваря с капак, степента на котлона се намалява, така че бобът вътре да къкри кротко :) т.е.  онези мехурчета на повърхността да са малки, а не да "ври с ключ".
       И така го забравяте поне за 2 часа. Водата вътре е достатъчна, няма да изври. Сигурно ще му трябва още варене, но 2 часа са минимума на варенето. 
* Когато бобът е добре омекнал - но не разварен! се прибавя солта.  оставя се да ври с нея още 8-10 мин и ако водата в тенджерата е много - включете  котлона на силна степен, за да поизври. За салатата не ни трябва много вода от боба, а колкото е по-малко, толкова по-наситена :) с бобен вкус ще е. 
*  Бобът се отцежда от бульона, а главата лук се изважда. От бульона се отделя 1 ч.ч. , която ще ни трябва :) 

* Мазнината се загрява в широк тиган/или тенджера и  празът (съвсем ситно нарязан) се запържва вътре, докато омекне ( на ниска степен на котлона). 
* Прибавя се червеният пипер, разбърква веднъж и веднага се залива с отделения бобен бульон. 
* Съдът се затваря с капак и оставя да ври  4-5 мин. 
* Прибавя се отцедения боб и подправките и разбърква съвсем внимателно - затова и писах широк тиган, или тенджера. Хубаво е зърната боб да останат цели. Ако се прави в тиган е лесно  :) не бъркате с лъжица, а със самия тиган и приплъзване напред разбърквате. 
* Оставя се да къкри 3-4 мин. под капак и отмества от котлона. 
* Задължително (според жената, от която имам рецептата) се оставя така затворен в съда за около час, за да се овкуси добре. 

13 коментара:

  1. Е сега къде да търсим такъв боб... ще се задоволим с някой заместител.
    Интересна е тази рецепта. Мерси за споделянето :*

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Молим :) Ако искаш другия път като ходя, ще ти взема :)

      Изтриване
  2. Разкошна салатка, Пепи, обичам я -
    чудесна идея, изкушение и рецепта,
    с мили спомени и зимна ваканция.
    Благодаря, поздрави за теб и
    още много хубави "първи пъти"!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Диди!
      Явно присъства в спомените на доста хора от ваканциите там :)
      Поздрави на теб и хубави почивни дни!

      Изтриване
  3. Изглежда толкова вкусно, че със сигурност този уикенд ще го приготвя. Разкошно! Благодаря, Пеп!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пробвай, Кате :) дано имаш хубав, едър боб. Ще чакам да споделиш дали ти е харесала салатата :)

      Изтриване
  4. Пепи, моята баба (а сега мам) садеше на село такъв едър боб, казват му "биволяр", няма представа защо, но е точно, както описваш - като масло, не е вкусен на чорба, но на салата и печен е божествен просто.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Биволяр верно звучи много едро, Веси :)
      ето, най-вероятно салатния боб, който е много вкусен в салата, на манджа не е толкова добър.

      Изтриване
  5. Ах, Пепи, така разказано за Велинград, си припомних и за моите градове, свързани с хубави спомени и "първите пъти и срещи". Салата ти е разкош, класика, а едър боб много обичам - аз съм от тия, дето панират и маслини, и боб, и лукчета... Следващия път като съм около Велинград, няма да катеря Юндола и Белмекен, а ще търся софенката. Благодаря за рецептата и разказа! Целувки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сродна душа си ти, Сонче :) щом панираш и маслини.
      На Юндола от търговците съм разочарована аз, да споделя. И нищо повече няма да купя. Настоятелно предлагат да купиш нещо и ако не купиш (как ще купя домашно овче сирене, като хем си имам от мама, хем не знам хигиенната му среда на правене ) започват да те пустосват. Картофите в чувалче хич не бяха толкова вкусни, като тези от Сърница примерно.
      Целувки!

      Изтриване
    2. О, от търговците на Юндола и аз съм се парила, затова сега само изкачваме баирите и се дивим на красотите. А за Южните Родопи нямам думи - и красота, и вкусотия, и прекрасно отношение от местните! Целувки!

      Изтриване
  6. Пепи,
    не съм ползвала този боб, но знам и съм приготвяла смилянски.Много е труден обаче за отглеждане при нашите климатични условия към Варна и Добрич.Но за сметка на това е много вкусен.Не съм посещавала Велинград, но сестра ми е ходила няколко пъти и този град и е любим.При повод да го посетим ще търсим и този вид едър боб.Чудесно е да се приготви на салата или печен.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. и при нас не вирее едрия Ели. Само дребния. Но съм доволна от него, защото бързо увира.
      Ако имаш повод, или на кого да поръчаш - вземи от него и го пробвай.
      Поздрави и на теб!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...