5 февруари 2019 г.

Въздушна салата

       Или иначе казано "Стъргана салата". Въздушността на салатата (която може да мине и за предястие) идва точно от настърганите продукти, тъй като докато падат във формата малките стружки с продукти, между тях остава въздух и прави салатата пухкава. А стъргането на продуктите е доста по-лесно от ситното им нарязване. 
       13 години след като я научих от тогавашната си шефка и  публикувах в любимия стар форум на Гответе с мен, се сетих да снимам отново салатата и  тя най-после да намери място тук , в моето местенце. Както вече писах - освен за салата (тип зимна) е много подходяща и за предястие :blush: че и да се нахрани с нея човек. Търпи всякакви импровизации според любимите продукти. . Както и разни зеленчуци за цвят. Девойката ми я беше казвала и с печена червена чушка, но у нас не се прие с нея. Първоначално я правех и със сирене и кашкавал, но тъй като има достатъчно количества яйца и майонеза, тези два млечни продукта вече не ги слагам, освен настърган кашкавал най-отгоре с яйцата за украса.  Украсата може да бъде от зеленчуци, или шунки/филета, сирена и други продукти :) които да се открояват на светлата повърхност на салатата. При мен зимата обикновено е със зеленчуци за свежест  :blush:

     Приготвяна в стъклена форма е много ефектна, тъй като се виждат различните пластове на салатата ( вчера обаче трябваше да пробвам новата си разкопчаваща форма :blush:)  Може и просто да се настържат в голяма чиния за салата и се получава като купол.  Изборът в какво ще я направите е Ваш :)  С почти същите продукти и различен начин на оформяне е и тази салата Гнездото на глухаря , която правя - наречена така заради формата на гнездо и яйчицата, поставяне извън "гнездото" - по идея от руските сайтове, пак преди 10 годин :) 
       И последно, преди рецептата - това са продуктите и начинът  за приготвяната от мен  Салата-торта с единствената разлика, че когато приключа с пълненето на формата с продуктите, притискам отгоре внимателно с ръка, за да се уплътнят по формата, или ползвам желатин с майонезата, които също я стягат и правят  по-плътна и се реже много лесно на правилни парчета. 

Продукти (форма с d 30 см, или  2028см )
1кг сварени картофи 
4 (по-големи) сварени моркова 
1 буркан (от ~700г) кисели/стерилизирани краставички 
300-350г шунка /варено-пушено филе 
400 г майонеза смесена с 
200г цедено кисело мляко (или крема сирене) и пасирана вътре 1 скилидка чесън 
5-6 яйца 
сол 

за украса - чери домати, маслини, каперси, магданоз, или копър ................

Приготвяне
* Картофите  и морковите се белят и сваряват цели в подсолена вода; отцеждат се и охлаждат.
* Майонезата се смесва с цеденото мляко/крема сирене, 1-2 щипки сол и фино пасираната скилидка чесън. 
* Във форма /или купа, чиния/ на дъното се настъргват  половината количество сварени картофи  ~2-3 см пласт. Внимателно се разпределя  да има и по ръбовете на формата.  Картофите трябва да се опитат - ако не са поели достатъчно сол при варенето, тук се посоляват леко. 
* Върху тях се настъргват   половината сварени моркови, а върху тях - настърганото, или нарязано на тънки малки ивички филе. 
Всичко се залива/намазва  с половината част от млечно-майонезената смес. 
 
* Настъргват се останалата половина от картофите, върху тях морковите, белтъците на половината яйца (за настъргване отгоре и за цвят  оставяме повече всички жълтъци и половината белтъци - особено, ако са домашни - жълтият им цвят е наслада за очите :) ), посолява лека, ако трябва; останалото филе и краставички. 
* Разпределя се и останалата млечно-майонезена смес и внимателно разпределя по цялата повърхност :) не притискайте с лъжицата, идеята е да остава въздух между продуктите - докато престоява в хладилника, млечната смес сама ще се намести в тях. 
* Настъргват се останалите яйца и жълтъци и формата със салатата се прибира за 2-3 часа в хладилник. 
  
      Пластовете може да редувате както искате. Или както ви дойдат по ред на подготвяне продуктите. Може да включите и други ваши любими - червена чушка, сирена, грах, или много ситно накъсани бланширани розички броколи - важното е всички продукти да бъдат добре отцедени преди да се вложат в салатата, за да не я разводнят :) 
      Преди сервиране се украсява.  Ако салатата се направи във форма с откопчаващи се страници, преди да отворите прекарайте тънък нож между нея и стената на формата - така салатата се отлепя лесно, а  рингът се изважда спокойно. 

10 коментара:

  1. Пепи,
    моя приятелка прави подобна салата, но ползва и кашкавал.Чудесна е и изглежда превъзходно.Лесна е за сервиране.
    Поздрави и лека седмица !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много може да се импровизира със салатата, Ели. Когато започнах да я правя, слагах и сирене, и кашкавал, но става малко претруфена и ги изключих :) Ако нямам яйца за отгоре - тогава настъргвам кашкавал. С него е още по-пухкава на върха :)
      Поздрави и на теб и хубави почивни дни!

      Изтриване
  2. Уникална! Любима! Страхотна! Целувки!

    ОтговорИзтриване
  3. Разкош ... неустоима, цветна, ефектна и обичана салата, Пепи,
    с чудесен баланс на продукти, колорит и празнично настроение!
    Благодаря за идеята и удоволствието, сърдечни поздрави за теб!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Простичка, но ефектна за всеки празник :)
      Благодаря ти, Диди! Хубав неделен ден на теб!

      Изтриване
  4. Помня тази салата от форума, много е вкусна, и така пременена е чудесна!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мда :) Тя беше една от първите ми рецепти във форума и снимана с фотоапарата на съседчето тогава, като кифличките Калцоне :)

      Изтриване
  5. Здравейте, може ли салатата да се приготви ден по-рано? Или най-вкусна е в деня на консумация?
    Благодаря предварително!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Може, може :) колкото повече стои, по-вкусна става 😀

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...