18 февруари 2019 г.

Пилешки пастет

        Наскоро Любчето похвали пилешкия си пастет и ме амбицира пак да правя - бях се отказала от пилешкия. Виж, пастет от свинско месо от време /особено зимно, по свинско/ правя. Незнайно защо рецептата, която правех беше с бекон - не беше лош продукт, но този е много по-хубав и богат на вкус.  Излизат 3 бурканчета :) няма за стерилизация; бурканчетата се съхраняват в хладилник. С благодарност и на Любка, и на Ева за прекрасната рецепта. :yum::yum: Подправките съм сложила по мой вкус; мляко със сметана замених и така ще останат :) 

Продукти
500г пилешки дробчета 
500г пилешко месо от бутче 
2 глави лук (трябваше шалот, но правих с бял, той също е много нежен)
3-4 скилидки чесън 
150г масло 
1 ч.ч. прясно мляко 
200мл течна готварска сметана 
50 мл коняк /ром 
2-3 с.л. бяло вино 
1 дафинов лист, зърно бахар, щипка индийско орехче, по 1/4 ч.л. черен пипер и мащерка 
сол :) на вкус 
и още 3-4 с.л.   масло 

Приготвяне
* Пилешките дробчета се почистват от ципите и нарязват едро. 
* Месото от   бутчета се почиства от кожа, ако има и също нарязва на едро. 
* Посоляват се с 1/2 ч.л. сол и заливат с   прясното мляко. 
* Разбъркват се и купата с месо и дробчета се прибира в хладилника за няколко часа (12 държах аз)
* Лукът се нарязват съвсем ситно, посолява с щипка сол и задушава с маслото и виното, докато остане на мазнина (ползвайте широка в тенджера с капак)
* Когато се изпари течността се прибавя ситно нарязаният чесън, разбърква два-три път и се прибавят отцедените и подсушени от млякото месо и дробчета. 
* Разбъркват се два- три пъти и прибавя конякът. 
* Съдът, в който се готвят се затваря с капак и така продължава готвенето им.  Степента на котлона е средна -  трябва да врат слабо, не силно. Месото е поело вода от млякото и сега, докато се задушават, те ще си я пуснат. 
* Готвят се, докато течността се изпари наполовина - при затворен капак това отнема около 15 мин. 
* Прибавя се течната сметана и  подправките - зърното бахар, дафиновият лист, настърганото индийско орехче, мащерката и черния пипер. 
* Оставя се да къкри, докато месото се свари и течността  намали с 1/3 от тази, която е била в момента на наливането на сметаната:blush:  Изваждат се дафиновият лист и зърното бахар - те са едри и се виждат :) 
-----Ако течността изври повече, когато пасирате пастета той ще бъде доста твърд :blush: за рязане с нож, както се казва. А той е сравнително мек продукт.  От няколкото пъти правене вече преценям, че нивото на течността трябва да бъде на нивото на месото в съда за готвене. Но е по-добре да е останала по-малко течност, отколкото пастета да остане рядък - да се разлива.  Консистенцията на прясно смления пастет е с гъстота на кексово тесто :) ама и го обясних. После в бурканчетата ще стегне. Ако ви се вижда гъсто след пасирането -прибавете още малко течна сметана. 
* Тенджерата се отмества от котлона и оставя да се поохлади. 
* Прехвърля се в блендер/чопър, кухненски робот и пасира до гладкост. 
Тук трябва да се опита за сол и ако трябва - се прибавя. 
* Разпределя се в бурканчета и отгоре залива с  тънък пласт разтопено масло. 
* Прибира се в хладилник да се охлади, преди да започне размазването по филийки :blush:

   


8 коментара:

  1. Браво! (само да нямаше това масло отгоре - рече моя син). Но ти нали знаеш че е капризен, та не му придиряй?! А иначе една лесна и разкошна рецепта.
    Сем

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сем, не му го слагай. Но направи, наистина е много вкусен.
      Има предложения за пастети от шеф-готвачи, които замиват отгоре с плодово желе :) малиново, нар, портокал... ако мислиш, че ще го яде - пробвай така.

      Изтриване
    2. Аз много обичам с портокалово желе, но ще опитам и тази рецепта, преди години правех често, но отдавна не съм. Прияде ме се.

      Изтриване
    3. Като с всяка добра рецепта, която случим :) Харесва ни, правим отново и отново :) докато ни поомръзне.
      Тези дни правих с манатарки и маслини, Веси, още по-хубав е. Ще го публикувам скоро и него.

      Изтриване
  2. Сега и пилешки пастет ще правя...,
    една чудесна идея и хубава рецепта,Пепи
    Благодаря, поздрави и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ама е много вкусен, Дианка :)
      Правила си домашен, знаеш.
      Прегръдки и хубава седмица!

      Изтриване
  3. Пристигам за филийка:). Разкошен е, Пеп! Поздрави!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...