21 февруари 2019 г.

Сарми с булгур и кайма

       Сарми  при мен много :nyam:- постни, месни, но всички с ориз :) Този път с булгур - зърнена култура, която не е много ползвана в нашите ширини, но определено е по-здравословен продукт от белия ориз и не по-малко вкусен. Ползвам си го от няколко години и освен, че тайно слагам  в някои ястия от него, имам едни любими супи и манджи /тези с агнешко месо/, които открито си готвя с булгур.   
      Готви се като ориза и се чудех дали да удостоявам тези сарми с отделна публикация, но се сетих за този момент, че някои хора просто си търсят "сарми с булгур" в Гугъл :) Когато купувате булгур, оглеждайте пакета - за съжаление тук се продава и съвсем дребен, начупен... :) моите последни пакети са от южната ни съседка, чието качество определено превъзхожда тук продавания. 

Продукти: (6-7-8 порции)
500г смляно месо/кайма 
1,5 ч.ч. едър булгур 
стрък праз -  около педя
1 морков
1 ч.л. червен пипер
1 ч.л. сух стрит джоджен 
1 ч.л. сухи стрити листа целина (или пресни подправки според сезона)
4 ч.ч. зелева чорба /зелев сок
2 ч.ч. вода 
70-80мл олио 
1 лимон

зелеви и лозови листа 
по желание - няколко ленти сланина 

Приготвяне
* Морковът се почиства и настъргва на ситно ренде; празът се почиства и нарязва на дребно; булгурът се измива и отцежда. 
* Каймата се задушава заедно с моркова и праза в мазнината, докато стане на трохи - няма нужда от повече пържене, достатъчно е да се раздроби добре на трохи. 
* Прибавят се червения пипер, подправките, булгурът, разбърква се 2-3 пъти за минутка и тенджерата се  отмества от котлона. Оставя се да се охлади за 10-на мин. 
* На дъното на съда, в който ще се нареждат сармите се поставят 2-3 пласта зелеви листа (ако в момента отделям листата от кисела зелка, изрязвам дебелите жилки и слагам тях, но когато са ми прибрани листата във фризер, или буркан - те са изрязани от тези твърди части)
* Лозовите листа са сравнително малки и слагам по пълна чаена лъжица от сместа и завивам на рулце. Зелевите са по-големи и в зависимост от големината им, срязвам листа на 3,4 части, за да се получават малки сарми - за 1-2 хапки. Не се навиват много стегнато, тъй като булгурът ще набъбне при варенето - да не се разкъсат листата. Сланината е по желание - тук-там между сармите  поставям парченца. 
*  След като всички сарми са завити и наредени (по възможност в голяма тенджера) върху тях се наливат зелевия сок, водата и изстисква малко  сок от лимона. Другата част от него се нарязва на кръгчета и поставя върху тях. 
* Най-отгоре се поставя чиния, която ще ги притиска да не изплуват и  се варят на ниска степен на котлона за около час и половина. 


Най-добрият вариант за готвене на сарми е във фурната - независимо дали наредени в глинен гювеч, в дълбока тава, покрита с фолио, или в тенджерата.   Тогава на дъното на съда не поставям зелеви листа.   Когато са в тава хубавото на горния ред е, че са леко запечени :) 

7 коментара:

  1. Пепи,
    моята баба основно ползваше булгура, по нашия край булгур се прави и с дренки и сушени плодове, сушени череши.Този десерт е известен като дренчен булгур и се прави и за Бъдни вечер.А сармите почти задължително ги правя с различни варива.Чудесен е и парления ечемик за тази цел, който се продава в магазини Берьозка, а и на други места.Но турският булгур определено е с по - добро качество.
    Чудесни сармички с два вида листа.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не съм виждала перлен ечемик, Ели, но ще проверя в Берьозка за него. Заинтригува ме :) Ще бъде интересно да опитам и с него.
      Преди няколко години питах мама защо не сготвим /едно месо беше/ с булгур, вместо с ориз и тя каза, че като малка е яла достатъчно булгур :) Аз не помня у нас да са готвили, но явно тя помни. Помня сам, че като малка опитах в едни роднини с агнешко - много вкусно ми се видя и сега го вкарах :) в моята кухня.
      Поздрави и на теб и хубав неделен ден!

      Изтриване
  2. С булгур не съм готвила никога,но със сигурност е вкусно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Живе, пробвай, като замениш първо малка част от ориза.
      Много го харесвам този продукт напоследък :) и не се разварява, като ориза.

      Изтриване
  3. Пепи, и аз точно като тебе, от няколко години тайно вмъквах тук и там булгур, а Росен, като чуеше все едно "дявол от тамян" бягаше, не искаше и да опита. Да, ама наскоро и аз, като теб реших да направя сармите само с булгур. Хапна си ги с кеф и много ги хареса. Е, малко помрънка, като си признах, но пък и той призна, че чу харесва. Така, че вече ще си готвя с него спокойно. Аз също съм чувала, че преди години се е ползвал булгур, а не ориз, ориза много по-късно е навлязъл като култура.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. ехааа, радвам се, че си имам другарче в тайното използване на булгура :) Винаги казвам, че човек трябва да опита, преди да откаже да яде нещо. Преди време и аз бях така, но слава богу - сега съм готова да пробвам. Друг е въпросът дали ще повторя :)
      Поздрави, Веси и хубава нова седмица!

      Изтриване
  4. Здравейте, и аз чувам само хубави неща за булгура. Намерих във едно малко магазинче до нас,на Русаля 3, булгур среден. Изглежда ми като ориз голям. Нямаха от едрия та да го сравня. Та благодаря за рецептата, дано да се справя.

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...