12 март 2019 г.

Боб с коприва

      Среща на зимата и пролетта :blush: Макар днешният мартенски ден изобщо да не напомня за пролет. В предната публикация обещах, че ако ми се получи бобът с коприва, ще го споделя :) Ами получи се, много добре дори и двете с г-ца Стоева сме много доволни от днешния обяд с различния сготвен боб.  Тя принципно не яде коприва, но каза, че не си личи каква е тревичката вътре :heart_eyes:Ястието не е постно, заради  сланината в него (макар и малко) -  ако искате да е постно (без друго сме във време на пости) може да не слагате сланината в запръжката. 
Продукти
200 г бял боб (зрял фасул :blush:)
2 големи шепи почистени листа коприва :) около 100 г 
1 глава лук 
3-4 стръка пресен лук
1 морков
3 равни  с.л. доматено пюре
1 малка суха червена чушка (може люта)
сол 
по една голяма щипка девесил и джоджен (сухи)
1/2 ч.л. сода за хляб 

3-4 с.л. олио 
1 равна с.л. червен пипер 
100г   сланина (осолена)

Приготвяне
* Бобът се накисва в студена вода за  12 часа. 
* Отцежда се, измива и се слага да се вари с 2л. студена вода. 
* Когато заври се прибавя содата за хляб и вари с нея 10-15 мин. Тук водата пожълтява :) но така излизат онези вещества, които пречат на стомаха след хапването на боб.
* Сменя му се водата и кипва отново с чиста вода за още 10 мин. Може само веднъж да кипнете и смените водата, но аз обикновено го правя 2 пъти. 
* Основното готвене започва със сваряването на боба -  4 пъти повече вода от количеството боб и се поставя  в дълбока тенджера и  (защото кипи, а аз тенджери под налягане не ползвам отдавна) 
* Прибавят се и ситно нарязаните стар и пресен лук, настърганият морков и натрошената на дребно суха червена чушка. 
* Готви се, докато бобът е почти  готов - време е абсурдно да кажа - аз имам боб от едната мама, който увира за час и от другата - за час и половина. А съм случвала на купен, който готвя 3 часа. 
* Когато бобът омекне се прибавя солта. 
* Измитите листа коприва се поставят във вряща вода. Тенджерата с тях се затваря с капак, отмества от котлона и оставя така за 5-6 мин. Отцеждат се листата и изстискват от водата (да не я хвърлите, използвайте я за косата :blush: ) Нарязват се и прибавят към боба в тенджерата. Вари се заедно с боба 4-5 мин. - докато се приготви запръжката. Прибавят се и стритите подправки - джоджен и девесил. 
* Сланината се нарязва съвсем ситно и заедно с червения пипер се счуква в хаванче, или купа. 
* В тиган се загрява олиото. Прибавя се гъстата кашица от червен пипер и счукана сланина, разбърква се за 10-на сек;   след това доматеното пюре -   разбърква се отново  10-15 сек.  
* Към запръжката се прибавят 2-3 черпака от боба, които да я оберат добре от тигана :blush: и всичко се връща обратно в тенджерата. Оставя се да клокне още 5-6 мин. и отстранява от котлона. 



Приготвихте ли лютите чушлета :heart_eyes: 

Ако не искате да правите запръжка, сложете олиото и доматеното пюре  при боба заедно със солта, а кашицата от счукана сланина и червен пипер - заедно с копривата. 

Долната снимка е наличие на пушени ребра в боба :) поставени вътре заедно със солта - да  се готвят заедно поне 15 мин. . 



9 коментара:

  1. Пепи,
    правила съм бял боб с манголд, но не пречи да се пробва и с друга зеленина.Манголдът много му отива, сигурна съм,че и с копривата ще е така.Чудесно ястие и в постен и в месен вариант.А сега сме в период на Велик пост.Какво по - хубаво от подобно ястие.Още повече тази седмица е строг пост - без мазнина от понеделник до петък.
    Поздрави и усмихната пролет !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Поздрави и на теб и леки пости, Ели!
      Ще се радвам и аз да съм ти дала идея за постно ястие с копривата. Този зеленчук - манголд, така и не пробвах да го развъдим :) но след кейла мамини гледат подозрително всяко зеленолистно, което нося да сеем.

      Изтриване
    2. Пепи,
      манголът е много вкусен, а лесен за отглеждане.Засееш ли го веднъж лесно се саморазсява.А се ползва за супи, сарми и ястия.
      Поздрави !

      Изтриване
    3. Ще потърся семе в такъв случай и ако не е късно - ще опитам да отгледаме.

      Изтриване
  2. Ей това чудо исках да го видя. Много интересно, не съм пробвала, Пеп, но пък съм сигурна, че е вкусно. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Може и с киселец. В момента го готвя. Супер е!

    ОтговорИзтриване
  4. А защо копривата се попарва отделно,не може ли да се сложи директно в астието?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Първата вода е доста тръпчива, за мен неприятна на вкус и променя целия вкус на готвеното. Бланширам и за супа, и за готвено с нея. Но ако Ви харесва-слагайте я направо в манджата.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...