15 март 2019 г.

Салата от печен лук с орехи и сирене

        Съвсем в края на зимата - салата от печен лук със сирене и орехи. Когато бях дете, много често баба слагаше да се пекат  по няколко глави лук във  фурната на печката, после ги белеше и намачкваше с оцет и олио на салата. В онзи ми житейски период никак не обичах готвен лук и го отделях старателно, но салатата от печен лук ядях :blush:. Естествено с бучка сирене. Сега рядко пека лук във фурната - просто не се сещам, а когато се сетя, салатата е свършила, преди да я документирам:blush:  В последните две години го ползвам и за тези рула от свинско и телешко месо със сушени кайсии и печен лук и още на първите руладини си обещах да добавя "рецептата"  тук.... ей го, стигнах. Е, баба  за балсамико не беше и чувала, но аз харесвам повече салатата с балсамовия оцет.  
Необходими за 2 порции са: 
8 средни глави лук (смесвам видовете - жълт, червен и шалот)
сол 
по 1-2 стръка мащерка и риган 
2 с.л. олио 
1 с.л. оцет
2 с.л. вода 

3 с.л. олио/зехтин 
3 с.л. балсамов оцет 

100 печени едро смлени орехи 
150 г сирене /този път е козе/

Приготвяне
* Печенето на лука става по два начина  (напоследък правя по втория начин) 
- или цели глави, само с почистени мустачета, завити в хартия за печене и след това в алуминието фолио се пекат във фурната на 160* за около час
- или се белят главите лук, цепват се на 4-6 части малко под средата на главата лук, поставят се в плик за печене, посоляват се, прибавят онези първи части - олио, оцет и вода, подправките, завързват се в плика и пекат в загрята фурна на 160* за ок 40-50 мин. - до омекването им. 
* Пликът се срязва - ако лукът не е зачервен, оставя се за още 10 мин. във фурната . 
* Изважда се, охлажда и се намачква с вилицата - съвсем леко, да се разделят люспите.  
* Разпределя се в 2 чинии. 
* Поръсва се с  орехите и сиренето и залива със смесените  балсамов оцет и зехтин. 
* Салатата е по-вкусна охладена за час.  

2 коментара:

  1. Страхотно предложение за лучен разкош, Пепи,
    допадна ми и начина на печене, а идеята за боб
    с коприва е тематично пролетна и много апетитна...
    Благодаря ти, поздрави за теб и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Диди :)
      За коприва е времето сега - утре ще правя картофени кюфтета с коприва.
      Поздрави и на теб и хубава нова седмица!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...