20 март 2019 г.

Джинджифилови крилца

        Вече сме в началото на пролетта, денят порасна и на кой му се седи в кухнята  дълго време? Повече време за разходка, повече време за семейството, за хобито,  за себе си. За такива дни препоръчвам готвенето на пилешко месо, което се готви бързо. Днес  ще насоча вниманието ти към пилешките крила – това са едни от най-вкусните, крехки и сочни части на пилето. Заради бързото приготвяне и сравнително ниската им цена са любими на голяма част от човечеството :) пържени, печени, на скара… подходящи както за мезе, така и за основно ястие.  Прибирайки се от работа, можеш да купиш крилца и час по-късно да имаш готова вечеря. Важно е как ще поднесеш крилцата на своите деца, тъй като малките човечета не обичат варени крила – тогава кожата   се отделя :). Направи ги с  хрупкава коричка, или печени в сос, който ще направи кожицата им  лепкаво-топяща се в устата. Не забравяй да   включиш децата  в готвенето, защото тогава със сигурност ще им бъде интересно да опитат ястие, в приготвянето на което  са участвали и те.. Могат да овалват крилцата в панировка, да размазват соса с четка, могат и да ги нареждат търпеливо едно по едно в тавата за печене.   
       Днес ще  си приготвим ароматни и лепкави джинджифилови крилца. Експериментирай в кухнята и зарадвай близките си с нещо ново. Джинджифиловият корен им придава много свеж, леееко пикантен лимонов аромат, а сосът гланцира кожицата им . Лепкава е точната дума за тях, затова когато стигнеш до сервирането им  до чинията на всеки може  да сложиш малка купичка с вода и лимон.
       Започни от пазаруването. Ако са по-едри -  предвиди поне по 3 крилца на човек. Крилцата наГрадус обикновено са такива, но ако случиш на дребни -  смятай ги поне по 4  на порция. По възможност купувай охладени. Ако  все пак не намериш охладени, остави замразените в хладилника да се размразят напълно. Не мий крилцата J Пилешкото месо не се мие. При готвене умират всички бактерии,  но при миенето могат да се разпространят на голяма повърхност около месото.  Почисти ги внимателно, ако има останали мъхчета и подсуши с кухненска хартия. Отрежи крайните/тънки части на  крилцата (щиковете) – при печене те изгарят и по тях не остава нищо за хапване. Тези части можеш да изхвърлиш, но трябва да знаеш, че от тях става добър бульон за супа, затова можеш да ги запазиш.  Ако крилата са много едри – направи малък срез на прегъвката  до ставата – така разделени,   те ще се изпекат по-добре. Ако  няма да ги приготвяш веднага - покрий съда с готовите за готвене крилца с фолио за свежо съхранение и прибери в хладилник  – пилешкото месо не трябва да стои на стайна температура. След обработката им задължително измий ръцете, ножа и дъската с гореща вода и препарат.
       Желателно е да мариноваш крилцата за няколко (поне 1) часа. Маринатата ги прави божествено вкусни, сочни и ароматни. Но както вече споменах те са избор за бърза вечеря и ако нямаш време за мариноване – задължително ползвай плик за печене в началото на готвенето им. Когато  ги смесиш със сосовете и подправките и поставиш в плика да се пекат, докато цвърчат във фурната те ще поемат от соса и подправките и овкусят равномерно.
       Подправките са малко и  ако планираш да приготвиш тези крилца – увери се, че ги имаш J или запиши в списъка за пазаруване. Соев сос, кетчуп, кафява захар и горчица  има във всеки дом, със сигурност и в твоя, а корен джинджифил вече се продава във всички зеленчукови магазини. Можеш да си купиш по-голямо количество, вместо нужното тук парче  от 10 см. И след като приготвите крилцата с децата да си направите джинджифилова лимонада, докато чакате те да се изпекат. 
       Можеш да ги сервираш с гарнитура зелена салата, но може да ги сервираш и със соса от печенето им. Можеш да ги сервираш порционно на всеки, но можеш да ги поднесеш и в голямо плато в семеен стил J Най-доброто при това сервиране е, че винаги можеш да боднеш едно крилце в повече. 
  
Джинджифилови крилца

Необходими за 6 порции са:
Корен джинджифил – около 10см.
80 мл соев сос
3 с.л.  кетчуп
1 с.л. кафява захар
1/2 ч.л. сол
1 с.л. едрозърнеста горчица (или друга любима )
2с.л. олио
3 с.л. сусам за поръсване по желание

допълнително 1 с.л. кетчуп
Плик за печене на месо и лист хартия за печене

Приготвяне:
Почисти и подсуши  добре пилешките крилца.
Отрежи връхчетата им и отстрани, а в прегъвката срежи леко до ставата.
Обели джинджифиловия корен и настържи на най-финото си ренде.
В дълбока купа смеси настъргания джинджифил и всички останали подправки и продукти.
Разбъркай с вилица, докато се получи гладък сос.
Постави почистените крилца вътре и ги объркай в соса, докато се овалят хубаво в него.
Внимателно прехвърли всичко в плика за печене и изсипи в него цялата марината.
Завържи плика, постави го в тава за печене и прибери в хладилника за 1-2 час.
Включи фурната на 200о и сложи  в нея подготвения плик крилца, заедно с тавата.
Печи 20 мин. На 200 о , след които намали градусите на 160 и печи още 20 мин. 

 
Приготви тава, която ще събере крилцата да се запекат на 1 ред.
Застели я с лист хартия за печене.
Извади тавата от фурната и внимателно срежи плика за печене. Внимавай да не те изгори парата, която излиза от плика!
Увеличи фурната отново на 200о
Прехвърли крилцата в подготвената тава с хартията за печене. Нареждай ги на 1 ред, едно до друго.
Изсипи малкото останал сос от плика в купа; прибави допълнителната лъжица кетчуп и разбъркай. Тази  задача спокойно можеш да повериш на децата – със сигурност обичат да мажат :)
С тази смес намажи всички крилца и по желание поръси със сусам.
Върни тавата на средна скара във фурната и печи още 10-15 мин. до зачервяването на крилцата.


Извади готовите крилца в затоплени чинии и поднеси на масата с любима гарнитура – подходяща тук е зелена салата. Ако е останал повече сос от печенето – можеш да поднесеш с него. 
 

4 коментара:

  1. Пепи, гледките в твоят блог не са за гладни човечета:))) Друго планирам за вечеря, ама ме вкара в размисъл:). Иначе при смяната на сезоните наистина има един период дето човек се чуди какво да приготви. Пилешкото е добра идея, а крилцата изглеждат неустоимо вкусни. Поздрави, изкусителке!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тези са бързи и със сигурност ще ви харесат, Кате :)
      Поздрави и на теб, бонбон!

      Изтриване
  2. И аз като Катето: гледките, наистина са много изкушаващи -
    със страхотна рецепта и чудесна идея за пролетно похапване.
    Благодаря, поздрави, а днес и честит празник на Благовещение!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Диди!
      Крилцата за мен винаги са изкушаваща гледка :)
      Поздрави и хубави почивни дни на теб!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...