6 март 2019 г.

Пилешки пастет с маслини и манатарки

      У нас е така - като се хареса нещо, се яде до втръсване :) Така и с пилешкия пастет  на Любчето, чиято рецепта малко промених. Децата предложиха да направя с  маслини, пък аз добавих манатарки :) още по-вкусен и ароматен стана от първообраза си.
Продукти: 
500г пилешки дробчета
500г пилешко месо от бутче
2 глави лук (шалот, бял, или воден - търсете някой по-нежен, не обикновения, плосък лук)
150г масло
1 ч.ч. прясно мляко
200мл течна готварска сметана
50 мл коняк /ром
2-3 с.л. бяло вино
1  зърно бахар, щипка индийско орехче, по 1/4 ч.л. черен пипер и мащерка
сол :) на вкус 

250г черни маслини без костилка 
50 г сушена гъба манатарка 

и още 3-4 с.л.   масло

Приготвяне:
* Пилешките дробчета се почистват от ципите и нарязват едро.
* Месото от   бутчета се почиства от кожа  и  нарязва на едро.
* Посоляват се с 1/2 ч.л. сол и заливат с   прясното мляко.
* Разбъркват се и купата с месо и дробчета се прибира в хладилника за няколко(поне 3-4) часа.

* Манатарките се накисват в 50 мл гореща вода.
* Лукът се нарязват съвсем ситно, посолява с щипка сол и задушава с маслото и виното, докато остане на мазнина (ползвайте широка в тенджера с капак)
* Когато се изпари течността се прибавя ситно нарязаните манатарки и отцедените и подсушени от млякото месо и дробчета.
* Разбъркват се два- три пъти и прибавя конякът и отцедената от гъбите вода.
* Съдът, в който се готвят се затваря с капак и така продължава готвенето им.  Степента на котлона е средна -  трябва да врат слабо, не силно. Месото е поело вода от млякото и сега, докато се задушават, те ще си я пуснат.
* Готвят се, докато течността се изпари наполовина - при затворен капак това отнема около 15 мин.
* Прибавя се течната сметана и  подправките - зърното бахар, настърганото индийско орехче, мащерката и черния пипер.
* Оставя се да къкри, докато месото се свари и течността  намали с 1/3 от тази, която е била в момента на наливането на сметаната. :blush:  Изважда се зърното бахар - то е едро и се вижда. 
(копирам от другата публикация за пастета)-----Ако течността изври повече, когато пасирате пастета той ще бъде доста твърд :blush: за рязане с нож, както се казва. А той е сравнително мек продукт.  От няколкото пъти правене вече преценям, че нивото на течността трябва да бъде на нивото на месото в съда за готвене. Но е по-добре да е останала по-малко течност, отколкото пастета да остане рядък - да се разлива.  Консистенцията на прясно смления пастет е с гъстота на кексово тесто :) ама и го обясних. После в бурканчетата ще стегне. Ако ви се вижда гъсто след пасирането -прибавете още малко течна сметана. 
* Тенджерата се отмества от котлона и оставя да се поохлади. 
* Прехвърля се в блендер/чопър, кухненски робот и пасира до гладкост. 

* Прибавят се съвсем ситно нарязаните маслини - имайте предвид, че са солени и не посолявайте много сместа. Не ги режете в чопър/блендер, защото ще си пуснат соковете :) Всичко се разбърква много добре. Тук трябва да се опита за сол и ако трябва - се прибавя. 
* Разпределя се в бурканчета и отгоре залива с  тънък пласт разтопено масло. 

* Този път залях 2 от бурканчетата с вишнево желе - стана вкусно, но си предпочитаме залятия с масло пастет. 


* Прибира се в хладилник да се охлади, преди да започне размазването по филийки. 
* Съхранението - до момента мога да кажа, че издържа така  залят с маслото до 10 дни. 




6 коментара:

  1. Ох, Пепи, и аз така тези дни забърках един пастет, уж да го пробвам... и що филийки отидоха :)
    Твоята идея с манатарките е страхотна, със сигурност придават чуден аромат!
    Поздрави и хубав край на седмицата

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. На една вълна сме :) Давай да мажем, докато е зима още.

      Изтриване
  2. Намажи една филия... Мале, ако го направя, ще го изям сама...

    ОтговорИзтриване
  3. И това ще се хареса у дома, Пепи - благодаря,
    поздрави за теб и хубави мартенски празници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Диди!
      Поздрави и слънчев март на теб :)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...