29 май 2019 г.

Бяла пица

       Само идея за бяла пица (без доматени сосове, иначе пушеното месо си розовее Very Happy) Тестото може да бъде всяко ваше любимо тесто за пици. Моето е това: 

550-600г брашно (слагам 1/3 до 1/2 от количеството брашно от твърда пшеница - според мен пицата с него става по-хубава) + още 4-5 лъжици
330 мл топла  вода 
50мл олио 
21г жива мая (1/2 кубче) , или 7 г суха 
1 ч.л. сол 
и още  6-7  лъжици брашно за оформяне на блатовете 
      От това количество излизат 4 пици :) с d 28-32 см, зависи колко тънко ще се раздърпа блата.  За една пица използвам ок. 250 г тесто
Замесеното тесто се разделя на топки и покрива с кърпа да втасва за около час, или се прибира в хладилника, за бавно втасване. Там издържа и 2-3 дни, ако няма да правите толкова пици наведнъж. 

     Скоро хапвахме в едно заведение и се сетих, че не съм я споменавала тук, в блога. Преди малко я обсъждахме с голямото девойче и се оказа, че за 8-те години, откакто се познаваме дори  не съм им я правила. Издирвайки в архивите ми, датира от 2010 год., за пръв път приготвена по рецептата на Ева Тонева. Ей я на, без никакво месо, затова пък със синьо сирене. 
      За печенето на пицата ще напомня:  според мен,  за дебелината на блата е важно И печенето.  Тъй като правя пицата от едно и също тесто, това ми е заключението :) 
Ако искам да остане  тъничък - поставям подготвената, гарнирана пица в загрята на 220* фурна - така се пече максимално бързо и   тестото не успява да бухне. естествено, сосът, поставен на нея не трябва да е много, за да не остане теклав блата в горната част; ако искам да е пухкав и по-дебел - поставям пицата в студена фурна веднага след приготвянето и, включвам фурната на 220* и така пека до зачервяването и, през което време блата се надува двойно.    
     Последно за печенето :) за по-хрупкава коричка я пека на дъното на обърната тава, поръсена съвсем леко с брашно. Тъй като все още нямам камък за пица. Друг път я пека на хартия за печене :) Ами по-чисто е с тавите. особено в ден като днешния, в който съм си забранила всякаква работа. Хубаво е да раздърпвате блата за пица с ръце, вместо да го разточвате - така в тестото остава въздух, който я прави с крехък блат. Но ако много ви примързява - разточете я. И не се старайте да е в идеален кръг :) трябва да си личи непрофесионалната ви човешка намеса Very Happy 
        Ами остана да напиша с какво я гарнирам :)  
- След като оформя блата я намазвам със смес от равни части крема-сирене и течна готварска сметана - за 1 блат са достатъчни по 3 лъжици от двата вида. Борда на блата намазвам с четка, останалото разпределям по блата с лъжицата. 
- Поръсвам я с по щипка-две риган и босилек
- Слагам няколко съвсем тънко отрязани колелца от бял воден лук - той е крехък и няма нужда от предварителна обработка. Ако не е воден - посолявам със сол, претривам с ръка, измивам с вода и подсушавам на хартия  и тогава поставям върху блата. В този случай лукът не е на кръгчета :) но това не е т олкова важно. 
- Идва ред на шунката Very Happy ако ще се поставя - тук е моментът.  Шунка, не луканка и сушени меса. Те са още по-тъмни на цвят. 
- Най-отгоре - винаги има моцарела и някакъв тип разтичащо се при печене  жълто сирене - кашкавал, ементал, или проволоне.  Понякога  синьо сирене, бри, или  пушено сирене.  Тук виждате "случайно" попаднал стрък от аспержи, изостанал, но тъй като е лично набран от мен е грехота да изхвърля. 
- Пека в предварително загрята на 220* фурна . 
Ами това е Very Happy една идея за по-различна пица.  

8 коментара:

  1. Веднъж съм правила такава пица, само за мен и без месо.
    Трябва да предложа и на децата, да ги пробвам :)
    Много вкусна, Пеп :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. малкият ни младеж :) много я хареса. Вчера пак правих и направо им изпратих тавата.
      Пробвай пък, деца са, не знаеш кога и какво ще проядат :)

      Изтриване
  2. Здравей, Пепи,
    Чета и се консултирам редовно, но за пръв път се изказвам.
    Моята бяла пица е с пилешко (останало от печено пиле, да кажем), и нещо като бешамел с разтопен в него кашкавал за основа :) Аз харесвам различни пици и всяка седмица пробваме по една от една книга със 101 идеи, даже рубрика си направих.. Тази седмица ще е с шунка, та ще опитаме и този твой вариант :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Моля те, изказвай се по-често :) Пица с месо не съм правила, че децата не харесваха ...и това си остана по навик, макар сега са по-големи и със сигурност биха харесали повече с пилешкото месо. Ще пробвам.
      А ще се радвам да споделиш дали на вас е харесала така, с шунката.
      Поздрави и на теб!

      Изтриване
    2. О, да, разкошна стана! Една кремообразна и пухкава.. чудо! Ще ползвам тая комбинация от сметана и крема сирене и за други версии, много ми допадна. Няколко трошки от домашното ми сирене с маслини и риган й паснаха идеално! Ще гледам скоро да си я покажа и в мое изпълнение.
      Благодаря за идеята!

      Изтриване
    3. Всяко сирене идва добре тук :) Много се радвам ,че сте харесали и така, наистина е с кремообразна плънка.
      Поздрави, Васи!

      Изтриване
  3. Обичаме пици, обичаме и твоите рецепти, Пепи!
    Страхотни нови идеи - благодаря и ще ги опитаме.
    Поздрави за теб с пожелания за едно прекрасно лято!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Диди!
      Поздрави и на теб и прекрасно да е лятото за вас :) Дано вече идва, че при нас снощи пак порой мина.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...