10 юни 2019 г.

Пълнени чушки със сирене

        Преди 3 години публикувах любимите си пълнени пържени чушки със сирене, с ясното съзнание, че някога по-рано съм публикувала и печените, мързеливите. Така преди време си мислех, че съм изключила един котлон  преди лягане, но на сутринта имах тенджера със силно карамелизирани свински крачета.  Както и да е, сега поправям тази грешка, защото печените чушки са доста по-бързи от пържените, макар и да предпочитам вторите като вкус. Хубавото е, че готвещият ги човек може да си помогне от предната вечер с приготвянето им - да ги почисти от семето; да си обърка сместа, а след работа само да ги напълни и изпече - време, което отнема около час. Плънката търпи разнообразяване със сирената - извара, кашкавал... но за чушки не си я развалям - само сирене, яйца, малко черен пипер и зелена подправка в тавата - стръкове магданоз, мащерка, копър, или риган - каквото имам. Предпочитам да ги цепвам по дължината за пълненето и да запазя част от дръжката, но така семето се чисти малко по-трудно.  Ако се изтърбушват отгоре, дръжките (без семето) пак се запазват и се поставят на мястото им. Но основното правило за пълнените чушки е да не се препълват :smile1:  - от яйцата плънката се надува и тя излиза.  Пълнят се не повече от 2/3 от вътрешния обем. Чушките не ги нареждам плътно в тавата - оставям разстояние между тях, за да могат да се изпичат и странично ( в края на печенето включвам вентилатора на фурната). Резените домат отгоре са за разкош, който видях при Или преди време.  А за пълнене със сирене предпочитаните от мен чушки са зелените :)  
Продуктите са:
12-14 зелени чушки  
~400г  бяло саламурено сирене 
4-5 яйца (много често при пълнене на чушки ползвам изостанали белтъци + още 1-2 яйца. Сместа трябва да бъде гъста, за пълнене)
~ 80 мл олио  
черен пипер 
стръкове магданоз, мащерка, копър, или риган
1- домата 

Приготвяне:
* Чушките се почистват и срязват по дължината - от дръжката към върха им. 
* С  чаена лъжичка  се изчегърква :) семенната част от чушката. Дръжките се отрязват в дъното. 
* Сиренето се натрошава и разбърква с яйцата и подправките. 
* Чушките се пълнят със сместа и нареждат на малко разстояние една от друга в тавата. 
* Налива се олиото и 1 ч.ч. вода (250мл.) 
* Между чушките се поставят няколко стръка от подправките. 
* Върху тях се нареждат тънки резени домати. 
* Тавата се покрива добре с лист алуминиево фолио и пече  около 30-40 мин. - по-бързо става, ако фурната е предварително загрята на 200* 
* Развива се фолиото, градусите на фурната се увеличават (може и с вентилатор) и се пекат за още 10-на мин. - през това време водата се изпарява, а чушките се зачервяват. 

ПП: очаквайте в скоро време още две безмесни класики :) 

5 коментара:

  1. :) Разкошна си ми ти:). Чушките са вкусът на лятото. Поздрави, Пепи!

    ОтговорИзтриване
  2. Чак сега намерих време да чета какви си ги насготвила. Ама вкусно с доматче :) аз и на пълнени с кайма и ориз слагам понякога.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Може и на оризовите да сложа доматче отгоре, въпреки ,че и в плънката има там.

      Изтриване
  3. Много любимо и много красиво лятно ястие.Лесно и много вкусно, в плънката добавям и малко галета, става разкош.
    Поздрави сърдечни !

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...