21 юни 2019 г.

Домати с ориз

       Нали обещах, че скоро ще има още 2 постни, летни манджи :) Ето я едната, много, много любима от детството. Днес и по желание на едното ни девойче.  Зимният вариант на сготвен ориз  е праз с ориз и маслини :) Тук също понякога слагам маслини, но днес има маслини в друга разядка и затова са пропуснати. 
      Ще дам двата  варианта за готвене - с пресни домати, сега през лятото и с буркани от консерва. Като споменах консерва :) да напомня, ако си нямате домашни, купувайте консерви, в които виждате /или знаете / доматите цели.  За да не прекалите с водата и да се развари ориза, или остане много рядък, слагайте вода 3/1 части и когато се налага, доливайте по малко вряла! вода. Така готвенето не спира, а оризът ще си поеме нужното му количество течност, тъй като всеки вид е различен. Аз от години ползвам един родно производство, от съседно село, но за ризото и домати с ориз - Арборио. 
Продукти за 5 порции: 
1 ч.ч. от 240 мл ориз (т.е. отмерете ориза в чаена чаша )
1 глава лук 
2-3 скилидки чесън 
80-90мл олио 
сол, магданоз на вкус

~600 г домати (или консерва от 700г )
1-2 зелени чушки от типа на  Сиврия  и 1 морков  или 2 с.л. универсална зеленчукова подправка (ако се ползва такава сол не се слага)

шепа маслини по желание

1 с.л. захар, ако доматите са по-кисели

Приготвяне: 

С пресните домати: 
* Лукът, чесънът, чушките и морковът се нарязват на дребно и запържват в олиото за 2-3 мин. 
* Доматите се обелват и пасират за кратко, или настъргват на съвсем ситно ренде (ако се пасират за по-дълго време губят от яркия си червен цвят, пасираната течност става розова) 
* Прибавят се към запържените зеленчуци и задушават за 5-6 мин. под капак.
* Оризът се измива добре на течаща вода, прибавя се в ястието и се налива още 500 мл  много гореща, или вряла вода.  Посолява се на вкус. 
* Ако се  ползва универсалната зеленчукова подправка, вместо чушки и моркови - тук е моментът да се прибави и тя, а допълнителна сол не се слага - тя си има достатъчно.  
* Оставя се да къкри (на 1/2 от мощността на котлона), докато оризът набъбне добре :) и се разбърква от време на време - разбирайте през 2-3 мин. Ако трябва се долива по малко вряла вода, тъй като по време на готвенето част от течността се изпарява.  
* Когато оризът е почти готов и има съвсем малко сос се прибавя ситно нарязаният магданоз; тенджерата се затваря с капак, а котлонът се изключва. Оставя се така за още 10 мин., през които отново се разбърква 2-3 пъти. 

С домати от консерва: 
* Лукът, чесънът, чушките и морковът се нарязват на дребно и запържват в олиото за 2-3 мин. 
* Прибавя се измитият и отцеден ориз и също запържва - за около минута, докато започне да става прозрачен. 
* Консервата домати се пасира, прибавят се 500мл вода и загряват в отделна тенджера почти до кипване. 
* Тази течност се налива към запърженият ориз и зеленчуци и се оставя да къкри както по-горе до набъбване на ориза. 

8 коментара:

  1. Жива да си! Това е една от любимите ми летни манджи и така и не успях да я докарам като баба ми Руска. С твоите указания няма как да не стане.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пробвай :) Аз я харесвам най-много с настъргани домати Това
      с пасираните е съвременна измислица, но Жул не обича да има парченца домати извътре.

      Изтриване
  2. Супер си, Пепи! Едно време баба ми правеше много често ориз с домати и зеленчуци, обожавах го! Аз зеленчуци не слагам за по-бързо и това ястие някак го пренебрегвам, не си спомням откога не съм правила, а така го обичам. Още утре ще си направя, този път по твоята рецепта - с чушки и морков. Благодаря за спомена и подсещането, Пепи, златна си!😘

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз докато отговоря тук, видях, че си го направила, Сонче! И много се радвам, че е имало 4 от 4 палчета вдигнати :)
      Поздрави и хубава нова седмица!

      Изтриване
  3. Пепи,
    баба ми навремето често на село ни правеше това ястие, но от години не съм го приготвяла.От топлинно обработени домати всички у дома получаваме киселини.Затова ползвам вместо домати пиперково пюре.Малко по - различен е вкуса.
    Поздрави сърдечни !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Със сигурност с пиперковото пюре ще е по-различен вкуса. И други хора съм чувала, че получават киселини от готвените домати. Добре, че несъм от тях /да чукна на дърво/, че страшно ги обичам
      Поздрави и на теб, Ели!

      Изтриване
  4. Никъде другаде не съм яла това ястие, освен навремето, като почнах работа по соца, в стола. Повечето хора не го харесваха, но на мен ми беше любимо, ще се възползвам някой ден от рецептата.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз от тогава си го знам, но и мама го готвеше. После имахме период у нас, в който младежът хапваше много ориз и разнообразявах с пилешкото - пиле с бял ориз, пиле с жълт ориз, пиле с червен ориз :)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...