10 юли 2019 г.

Печени картофи с моркови и чесън

      Гарнитура, или лека вечеря :) както дойде, но у нас тези картофи обикновено са чудесна и бърза гарнитура за месо  и риба. Когато имам повече зеленчуци, правя и такива печени кореноплодни в плик,  но тези картофи са съвсем изчистена версия :) на пъстрото разнообразие. За подправка съм сложила салвия /защото имам и я обичам тази тревица/, но може да сложите копър, мащерка, или риган. Всяка подправка ще направи картофите малко по-различни :) 

Продукти
1 кг картофи 
200-300 г моркови (според желанието на хапващите ги)
2 глави чесън 
1-2 щипки сол 
щипка-две мащерка
4-5 листа салвия 
50мл олио 
2 лъжици масло (ок 40г)
150 мл бяло вино 

Приготвяне
* Фурната се загрява на 200*
* Картофите се белят, измиват и нарязват  innocent на форми по желание - дебели кръгчета,  пръчици, или резени. Този път моите са на кръгчета.  
* Морковите се почистват и измиват - ако са съвсем млади, може и да не се белят, достатъчно е да се измият добре с четка.  Когато и младите хора се включват в гарнитурата, слагам повече моркови :) 
* Скилидките чесън се белят и измиват. 
* Всичко се поставя в тавата за печене, поръсва с подправките и олиото и разбърква. 
* Налива се виното , още толкова  количество вода и поставят листата салвия . 
* Тавата се покрива с лист алуминиево фолио и пече  около 40 мин. в загрялата вече фурна. 
* Изважда се, развива се фолиото, прибавя се маслото и тавата се връща във фурната. 
* Допичат се още 10-на мин. на 220*, докато течността се изпари. 


Ето ги и в чиния, като гарнитура, разбира се :) 

4 коментара:

  1. Страхотна гарнитура Пепи, много вкусни картофи се получават със салвията.Пека не само картофи така, комбинирам с пащърнак , целина и морков.Много вкусна и красива гарнитура се получава.Чесънът го слагам цял, по - малки главички.Идеална добавка към риба, месо и дори печени зеленчуци като пиперки и патладжани.
    Поздрави сърдечни !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здрасти, Ели :) Целина, пащърнак и морков и аз слагам, но май зимно време само - да е по-богата на зеленчуци тогава. Знаеш ли, на манджа /дори в момента готвя заек капама/ слагам цели главички, но на тия гарнитурни картофи пък винаги чистен слагам. Май ще си улесня още малко приготвянето им:)
      Поздрави и на теб!

      Изтриване
  2. Със салвия и аз обичам. Чудесна гарнитура. Любимите ми картофи :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нали. :) а нашият Ники обира и група листенцата салвия. Често се сещам как Лидия Бастианич беше пържила листа подправки
      И салвията беше една от тях

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...