11 юли 2019 г.

Запечен камембер в бутертесто

        Има дни, в които човек намира време да си угоди на душицата:wink1:  Било с хапване, с филм, с книга, или пътуване :) А стане ли въпрос за сирене, аз си угаждам много често. Камембер и Бри  са сирената, които ми харесват топли - запечени на филия черен хляб,  печени в кори за баница/бутертесто, или панирани в корнфлейкс.  Във всички случаи гарнирани със сладко/конфитюр с по-кисел вкус. 
      Рецепта е силно казано, това е само идея, ако обичате  разтопени сирена в хрупкава печена коричка. Сиренето може да бъде всяко добре топящо се любимо. Тук съм ползвала цяла плочка сирене, но ако предпочитате коричката да е преобладаваща, срежеше плочката на две и завивайте в кора по една половинка.  
      Запеченото в бутертесто сирене камембер днес стигна до фотосесия  само защото това предястие е много вкусно топло, но не и вряло от фурната :heat:.  А вижте и каква лава от разтопеното сирене се разтича при разрязване :wink1: 
Продукти
1 лист охладено и студено  бутертесто  ~280г (ако е замразено се размразява в хладилник )
2 малки плочки камембер, или бри 
конфитюр (с по-кисел вкус) от вишни, от червени чушки, от малини, или кайсии
~100г  филирани бадеми, или други обелени нарязани ядки (лешник, индийско кашу) 
1 малко яйце

Приготвяне
* Фурната се загрява на 220*. 
* Листът бутертесто се изрязва така, че от него да се оформят два двупластови квадрата, или осмоъгълника, на които като се постави плочката сирене да останат 4-5 см. свобдни към края.  Аз си изрязвам две цели парчета, а втория пласт често е от останалите по-малки и неравни части на останалия лист бутертесто
* В средата се поставя лъжица от ядките и лъжица от конфитюра. 
* Върху тях се поставя плочката (или половина) сирене. 
* Върху него се поставя още една лъжица конфитюр. 
* Краищата на тестото се вдигат нагоре  и сиренето завива добре на топка :) Приготвената топка се поставя в тава на лист хартия за печене. 
* По същият начин се приготвя и другото парче сирене. За разнообразие ядките, или конфитюра могат да бъдат различни. 
* Намазват се с разбитото  с лъжица вода яйце и поръсват с бадеми (ядки)
 
* Пекат се в загрялата вече фурна за около 20 мин, или до зачервяване на коричката.  Нивото на което  пека е първото след дъното на фурната :) от общо 6.
* Оставят се да се охладят 5- мин. след изваждането и едва тогава се сервират. 



2 коментара:

  1. Отговори
    1. Жестоко е. Днес съм приготвила 4 такива за гостенчетата ми след малко :)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...