24 юли 2019 г.

Сладко от боровинки

       След излета в неделя за боровинки, днес ще споделя как правя и сладкото от тях :) Друг път с купени от пазара, но този път със собственоръчно набрани. Ако сте около Бузлуджа, в близките почивни дни може да идете - баирите около вятърните тела са пълни. Макар и пипкава работа, удоволствието да ядеш и правиш сладко със  съвсем пресни, ненамачкани  като на пазара боровинки е голямо и си струва всяко навеждане, прилягване, забиване на колене в тревата. 
Сладкото го правя като това от червени боровинки - намачквам част от плода и варя  за няколко минути без захар, а после добавям захарта и довършвам - общо взето за 10 мин. е готово, не е отровно сладко и е леко желирано. 
 
Продукти: 
1 кг боровинки
500 г захар
1 пак. лимонтозу (10г) 

Приготвяне: 
* Боровинките се почистват и измиват.
* Съвсем мокри се поставят в тенджера с дебело дъно. Включва се котлонът  на 2/3 от мощността му. 
* С вилица, или ръчния пасатор  се намачкват леко на 3-4 места в съда - съвсем грубо да се напукат част от тях. Така пускат малко сок и се варят, без да залепват за дъното.
* Когато заврат се засичат 7-8  минути кротко кипене, през което време се обира пяната, която се появява на повърхността.
* Прибавя се захарта, разбърква се, докато се разтопи. Трябва да стане за не повече от 2 мин.
* Прибавя се и лимонената киселина, разбърква добре; ври още минута  и тенджерата се отмества от котлона. 
* Сладкото  от боровинки се пълни в сухи, затоплени бурканчета, които се обръщат на капачката до пълното им изстиване. 
  



7 коментара:

  1. Пепи,
    боровинките са любими за мен и с удоволствие пресни ги консумирам.А сладкото от тях е прекрасно особено за палачинки.За жалост по нашия край - Черноморието ги няма и са скъпи.Но въпреки това засях в градината Майска боровинка.Стана голям храст, но плод няма.Хубаво е,че можеш да си набереш от тях и да си направиш домашно сладко.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ели, поздрави и на теб!
      Тези храстчета от разсада в Метро ли си купила? Много ме изкушаваха тези кутийки да взема, добре, че рядко ходя :) особено малините и боровинките. Може би плододават след определен период?

      Изтриване
    2. Пепи,
      не помня вече от къде ги закупих.Мисля,че от Бриколаж също имеше и то много видове боровинки.Бях засяла 4 - 5 храстчета, но само майската боровинка оцеля.Въпреки,че полагах грижи и за другите.Явно климата на 40 км. от Варна не им понася добре.Те виреят на хладно и на кисела почва.Добре наторени се резвиват идеално.
      Поздрави !

      Изтриване
  2. Ами наминах да ти честитя блог юбилеят и тук, все пак това е мястото, което вдъхновява и учи много хора да кулинарстват на воля. Желая ти нестихващи вдъхновения, Пеп! Рецептите ти са толкова добре обяснени, толкова вкусни, толкова любими, че наистина ще се радвам въпреки ангажименти да продължаваш все така да водиш този блог. Знам колко много труд има във всяка твоя публикация, защото нито една от тях не е копи-пейст, за това мога само да те поздравя! Обичам да се разхождам с теб, чувствам се все едно заедно сме били, просто всичко, всичко, което споделяш тук, ме кара да се чувствам все едно съм била гост в дома ти. Никаква показност, никакви изблици на самочуствие, един изключителен човек стои зад този блог и се радвам, че те открих!
    А това сладко, вече ти казах, че е просто неустоимо!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не ме пропускаш ти за празник, Катенце :) Благодаря ти много!
      Знаеш, колко мразя кражбите на снимки и копи/пейстнати рецепти, абсурдно е го направя аз. Може по-малко, но от сърце :) и от мен да е.
      Удоволствието от споделянето ни е взаимно. А се надявам и съвсем скоро на реална среща :) Дано ни се получи уговорката този път.
      Прегръдки!

      Изтриване
  3. Отговори
    1. Не познавам човек, на когото да не е любимо това сладко :)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...