15 август 2019 г.

Маринован сафрид

       Продължавам лятната и морска тема :) с готовият ми вече маринован сафрид. Разходките  в ранна сутрин  по брега на морето и пристанището могат да бъдат не само за дишане на йодни пари, но и за пазар на пресен улов, изкарван с лодки от рибарите. Тази година имаше само сафрид. По-лошото в случая е, че след чистенето на 2кг  рибочки  авджи Стоев забрани да купувам от този вид. Ами да, не е като да чистиш паламуд. Нищо, до догодина, живи и здрави, ще забрави. 
Продукти
2кг пресен сафрид 
3-4 зърна бахар 
15-на зърна черен пипер 
5-6  дафинови листа 

олио 
оцет 
сол 
копър и лимон
и една седмица търпение nyam 

Приготвяне
* Рибките се почистват от главите и вътрешностите. В случая (гледала жабата че коват вола..... )ще споделя, че лесно се получава, когато се хване откъм хрилете и издърпва напред - така излизат и вътрешностите, и главата. После само се цепва и измива
* Прави се солена саламура - навсякъде се препоръчва да се сложи толкова сол, че поставеното сурово яйце  да изплува и се покаже повърхност колкото 5 ст.  Само че от Мише знам, че това се прави с прясно яйце, а в града пресни яйца :) рядко има. Затова направих саламура от 2л. вода със 6 с.л. сол. 
* Рибата се поставя в саламурата и притиска отгоре с чиния - така че да няма изплували рибки на повърхността на водата. 
* Съдът с рибата се прибира в хладилник за 24 часа. 
* След престояването в саламурата рибата се измива обилно със студена вода и отцежда. 
* Смесват се 2/3 части оцет и 1/3 част вода - за това количество риба трябва около 700мл оцет и 350мл вода . Рибата се залива с тази течност и оставя за 12ч. отново на хладно място. 
* Отцежда се, измива и изважда на кухненска хартия, или кърпи да се отцеди добре (поне 1час).  По желание може да и се отстрани централната кост /гръбнакът и да останат само филета, но това вече си е много пипкава работа :) 
* Запържва се олиото - около 1л.  - когато се пусне късче хляб  и то зацвърчи, значи олиото е готово :) Отмества се от котлона и оставя да се охлади напълно. 
* Рибата се нарежда (права)в буркани - между тях се поставят по  няколко зърна от подправките и по 1 дафинов лист на буркан (аз ги начупвам на 2-3 парчета, да има на повече места в буркана). По желание се поставят и кубчета/резени лимон и стръкчета копър. 
* Залива се с изстиналото вече олио - рибата трябва да бъде покрита изцяло с олиото (1см. над нея) , бурканите са затварят и прибират в хладилник. 
* Рибата се оставя да узрее за  7-10 дни и съхранява до последното парче в хладилник :)  
Чудесно мезе, или за вечеря, особено на препечена филийка хляб, намазана с масло и копър. 

6 коментара:

  1. Правили сме маринован сафрид преди години Пепи.Когато татко беше жив редовно ловеше риба и сме мариновали и сафрид, и паламуд , и лефер.Но сега много отдавна не сме мариновали сафрид.Тази рибка като че ли поизчезна, навлязоха на пазара други гръцки риби - ципура, лаврак.Много вкусна става особено когато е слабо солена.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Поздрави и на теб, Ели! Сафрид бях хапвала само пържен, но съвсем пресният на пристанището ме изкуши да го мариновам. За прясната риба малко завиждам на морските хора :) Тук в повечето случаи е замразена.

      Изтриване
  2. Правя сега маринован сафрид по тази рецепта. Мисля да сложа подправките (бахар, дафинов лист и черен пипер) в олиото по време на охлаждане, за да се овкуси. Надявам се, че вкусът няма да пострада.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вие сигурно сте ги сложили вече, но да, няма да пострада вкусът. Важното е да не са във врящо олио.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...