15 август 2019 г.

Маринован сафрид

       Продължавам лятната и морска тема :) с готовият ми вече маринован сафрид. Разходките  в ранна сутрин  по брега на морето и пристанището могат да бъдат не само за дишане на йодни пари, но и за пазар на пресен улов, изкарван с лодки от рибарите. Тази година имаше само сафрид. По-лошото в случая е, че след чистенето на 2кг  рибочки  авджи Стоев забрани да купувам от този вид. Ами да, не е като да чистиш паламуд. Нищо, до догодина, живи и здрави, ще забрави. 
Продукти
2кг пресен сафрид 
3-4 зърна бахар 
15-на зърна черен пипер 
5-6  дафинови листа 

олио 
оцет 
сол 
копър и лимон
и една седмица търпение nyam 

Приготвяне
* Рибките се почистват от главите и вътрешностите. В случая (гледала жабата че коват вола..... )ще споделя, че лесно се получава, когато се хване откъм хрилете и издърпва напред - така излизат и вътрешностите, и главата. После само се цепва и измива
* Прави се солена саламура - навсякъде се препоръчва да се сложи толкова сол, че поставеното сурово яйце  да изплува и се покаже повърхност колкото 5 ст.  Само че от Мише знам, че това се прави с прясно яйце, а в града пресни яйца :) рядко има. Затова направих саламура от 2л. вода със 6 с.л. сол. 
* Рибата се поставя в саламурата и притиска отгоре с чиния - така че да няма изплували рибки на повърхността на водата. 
* Съдът с рибата се прибира в хладилник за 24 часа. 
* След престояването в саламурата рибата се измива обилно със студена вода и отцежда. 
* Смесват се 2/3 части оцет и 1/3 част вода - за това количество риба трябва около 700мл оцет и 350мл вода . Рибата се залива с тази течност и оставя за 12ч. отново на хладно място. 
* Отцежда се, измива и изважда на кухненска хартия, или кърпи да се отцеди добре (поне 1час).  По желание може да и се отстрани централната кост /гръбнакът и да останат само филета, но това вече си е много пипкава работа :) 
* Запържва се олиото - около 1л.  - когато се пусне късче хляб  и то зацвърчи, значи олиото е готово :) Отмества се от котлона и оставя да се охлади напълно. 
* Рибата се нарежда (права)в буркани - между тях се поставят по  няколко зърна от подправките и по 1 дафинов лист на буркан (аз ги начупвам на 2-3 парчета, да има на повече места в буркана). По желание се поставят и кубчета/резени лимон и стръкчета копър. 
* Залива се с изстиналото вече олио - рибата трябва да бъде покрита изцяло с олиото (1см. над нея) , бурканите са затварят и прибират в хладилник. 
* Рибата се оставя да узрее за  7-10 дни и съхранява до последното парче в хладилник :)  
Чудесно мезе, или за вечеря, особено на препечена филийка хляб, намазана с масло и копър. 

4 коментара:

 1. Правили сме маринован сафрид преди години Пепи.Когато татко беше жив редовно ловеше риба и сме мариновали и сафрид, и паламуд , и лефер.Но сега много отдавна не сме мариновали сафрид.Тази рибка като че ли поизчезна, навлязоха на пазара други гръцки риби - ципура, лаврак.Много вкусна става особено когато е слабо солена.
  Поздрави !

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Поздрави и на теб, Ели! Сафрид бях хапвала само пържен, но съвсем пресният на пристанището ме изкуши да го мариновам. За прясната риба малко завиждам на морските хора :) Тук в повечето случаи е замразена.

   Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...