29 август 2019 г.

Чипс от зеленчуци

      Пържен и вкусен домашен чипс от зеленчуци - в случая  са само моркови и тиквички, но по същият начин стават и патладжаните и главите целина (ако не ви идва прекалено ароматна последната). Малко повече време отнема подготвянето на зеленчуците, но пък пърженето става бързо. Фритюрник не ползвам -пържа ги в тенджера с 2 пръста олио, но ако ползвате фритюрник с мазнина само за картофи - може и там да изпържите.  И да кажа, че във фурната не стават така хрупкави и нежни. Колкото и да са здравословни печените. 
      Първата част от подготвянето е да намерите ренде за настъргване на зеленчуците на тънки ленти. Аз ползвам  едно такова, или добрата стара белачка за зеленчуци за по-тесните. 
Зеленчуците се нарязват на тънки ленти, или кръгчета. 
Нареждат се върху кухненска хартия, която ще попие отделящата се влага от тях и посоляват съвсем леко. Между пластовете зеленчуци също се поставя хартия.  
Оставят се така за около 30-40 мин. 
За да се подсушат добре отгоре се притискат с още 2 пласта кухненска хартия и ръце :) 
Поставят се в голяма купа с брашно и объркват, за да може да се покрият навсякъде с брашно. 
В тенджера се загрява олио за пърженето - поне 2,5-3 см. 
Оваляните в брашно зеленчуци се прехвърлят в гевгир, за да може да изпада излишното брашно. (След изтупването от брашното всички ги събирам на хартия и едва тогава загрявам мазнината за пържене - докато постоят 3-4 мин. брашното полепва по-добре по тях и не пада в олиото)
Лентите (или кръгчета ) зеленчуци се пускат едно по едно в загрялото олио и пържат до леко зачервяване .  По време на пърженето се разбъркват, за да се обръщат. Пърженето на всяка партида отнема по минута-минута и половина най-много. 
Другият начин за пържене е оваляните в брашно ленти да се потопят в купа със студена и тогава да се пускат във врялото олио. Така обаче пръскат малко повече :) 
Изваждат се с решетъчна лъжица  (отново) на кухненска хартия, за да се отцеди излишната мазнина. 
       Лентите зеленчуци са хрупкави и нежни. Дори да  престоят 3-4 часа изпържени, пак са хрупкави :) 
       Много са вкусни сервирани със сос Скордаля , или млечно-чеснов сос  

 И не се притеснявайте, че остават накъсани парченца, или дебели крайчета от зеленчуците. Тях ги събирам в торбичка и във фризера :) и винаги ще влязат в употреба  с още зеленчуци за една крем-супа от тиквички 

На долната снимка чипсът е от тиквички и патладжани  и е пържен - по втория начин - оваляни в брашно, лентите престояват, а преди пържене потапяне за бързо в студена вода.  

4 коментара:

  1. Чудесно ястие за хрупане, докато гледам любимия филм, Пепи! Страхотни са тези зеленчуци! Непременно ще си направя и аз! Благодаря за рецептата! Целувки 😘!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Интересно ми е при теб какви ще бъдат зеленчуците, Сонче :) Ще те следя, нали знаеш ;) Но със сигурност ще ти харесат.
      Целувки и за теб!

      Изтриване
  2. Способна си да ме накараш рано сутрин да започна да правя чипс:). Изкусителка! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. У нас е така тези дни :) толкова ми харесва, че просто си правя 1 морков с 1 тиквичка и с и ги обядвам :)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...