4 септември 2019 г.

Гюзлеме със сирене и спанак

       Като типични представители на Балканите, тестените изделия у нас са на почит. Много е лесно и когато имам  хубави кори от Одрин :) Задължително правя с тях гюзлеми , но този път решихме да разнообразим, като смених обичайния за южните съседи магданоз със спанак.  Начинът на правене си е същия. Печенето също. Най-добре е на сач, но ако нямате - ползвайте тиган с дебело дъно и капак, за да може докато се пекат, да се и задушава тестото, което остава вътре. 
     Ако не Ви се отваря път скоро до Одрин, ползвайте тези, които се продават тук под името Одрински, или печени на сач. Не са толкова нежни като тамошните, но са добър заместител, само трябва леко да ги навлажните. А и в доста градове има магазинчета за турски стоки, от където може да се снабдите с кори. 
      Давам пропорциите за две гюзлеми :) пък ако Ви трябват повече, ще увеличите. 

Продукти:
2бр. Одрински кори за баница 
~200 г сирене 
~200г листа от спанак (ако е замразен - в размразено и отцедено състояние да е 100 г )
~60 г масло

олио за намазване на тигана

Приготвянето е  като обикновените, но ето пак:  
* Спанакът се бланшира за 2 мин. във вряла вода; залива се със студена; отцежда се; изстисква добре от водата и нарязва на дребно.
* Всяка кора се маже тънко с половината  масло (или се поставят дребни парченца масло, като грахово зърно по кората)  Ако корите са по-дебели се навлажняват, или напръскват с вода.
* Наръсва се с 1/4 от  сиренето и 1/4 от спанака;  краищата прегъват към средата, за да се получи правоъгълник, или квадрат.
* Още веднъж се намазва с масло и поръсва  с по още 
1/4 от  сиренето и 1/4 от спанак и прегъва на две - формата, която се получи трябва да е съобразена с размера на тигана, в който ще се пекат. В общи линии пластовете от кората трябва да бъдат 6 - тогава се изпича най-добре. Може и 4, но става прекалено тъничка, като коричка, а с 8 ката има вероятност да не успее да се изпече отвътре. 
* Тиган с дебело дъно се загрява на котлона и намазва съвсем тънко с олио (с четка)
* Приготвената баничка се пече под капак до зачервяване. Намазва се отгоре с четката с олио и обръща и от другата страна да се изпече - на средна степен на котлона, пече се по ок 4-5 мин. от страна.
Печенето е бавно, но през това време се приготвя следващата баничка :)

6 коментара:

  1. Пепи,
    скоро ще пътувам до Турция и о.Лесбос.Какви кори е подходящо да взема за гюзлеми.От Одрин или от друго място да ги купя ? Чудесна идея за разнообразяване на плънката макар,че аз ги правя с много и различни плънки.Използвам точени на сач кори, одрински или други.Страхотни гюзлеми са се получили.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. От Одрин, Ели. По пазарите точат, пекат на място и продават. Има и пакетирани по магазините, с по-голяма трайност.

      Изтриване
  2. Направихме ги вкъщи. Всички останаха възхитени. Страхотна рецепта.

    ОтговорИзтриване
  3. Чудно запечени и вкусно приготвени, поредната ти вкусотия, Пеп! Поздрави!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...