6 октомври 2019 г.

Цигара бюрек

       Хрупкавите, но въздушни малки банички със сирене от турските ни съседи. Честно казано, повече ми харесват от другите ми любими  със сирене - гюзлемите. А когато съм си донесла пресни кори от Одрин, няма как да пропусна да направя и пуричките със сирене, и гюзлеми. Те я правят със сирене, или сирене и нещо зелено - магданоз, спанак, зелен лук...  
      Ако сложите яйце, или кашкавал  в нея, ще "сплоти" плънката и няма да са толкова  въздушни. Сиренето трябва да бъде  сухо - ако е по-влажно, навлажнява корите и докато се пържат то пропуска през тях и цвърчи :smile1:  в олиото. Когато имам такова сирене (не добре отцедено от саламурата) го поставям между 2-3-4 пласта кухненска хартия и притискам с ръце - така се отцежда много добре. А сиренето, което  сме купували от Одрин винаги е сравнително сухо - т.е. почти не се оттича саламура от него. 
      Малко по-пипкаво е приготвянето им заради навиването, но пък много вкусни :nyam: Вярно, че пържени не са от най-здравословната храна, но 1. се пържат много бързо и не се напояват с олио, 2. винаги могат да се изпекат във фурната - намазани отгоре с яйце и поръсени със сусам по желание. Във втория случай  преди да се завият корите се намазват и с разтопено масло. 
      Може да ги направите от кръглите кори, като ги срежете на 12 части/сегмента, но ако ще купувате кори специално за цигара бюрек, по-добре си купете пакети с  готови, триъгълни листа. И тъй като не са малко бройки - 25, ползвате толкова, колкото ще изядете наведнъж, а другите може да замразите - добре завити в  полиетиленов плик, а когато ще ползвате - изваждате и оставяте да се размразят на стайна температура.  Ето едно клипче,  което накратко показва как се правят :) и ще ви убедят, че са съвсем лесни за приготвяне. Приготвят се с Одрински кори за баница. Освен, че може да намерите в България в много магазини, (виждам, че масово се внасят) може да си направите екскурзия до съседите :) вчера в целия град  слушахме основно българска реч :) 
 
И накратко от мен :smile1:
Продуктите са:
одрински кори за баница 
сирене 
спанак (в днешния случай; може магданоз, пресен лук, други листа, или простичко само със сирене, без зелении) 
олио за пържене  и 2 лъжици масло 
Приготвянето им  в няколко стъпки :) 
* Сиренето се натрошава и смесва с нарязан бланширан спанак, или пресни магданоз/листа зелен лук
* Взема се триъгълен лист кора за баница (пак напомням, ако е кръг - реже се на 8-12 триъгълника)
* В широката част на всеки триъгълник се поставя по 1 лъжица от плънката - повече, или по-малко е на вкус :smile1: аз обичам с повече сирене. 
* Двата края на триъгълника се прехвърлят върху плънката, за да се затвори тя и не излиза. 
* Завива се на пуричка към връхчето. Малко преди да се затвори, краят на връхчето се намазва с вода, за да може да се залепи добре. 
* Когато се приготвят всички, започва пърженето им. 
* В тиган се налива ~ 0,5см. олио и прибавят 2 лъжици масло (за аромат). 
* Приготвените пурички се поставят  в добре загрялото олио и пържат до леко зачервяване от всички страни. 
* Изваждат се на кухненска хартия да се отцедят. 
:smile1: а докато се отцеждат си приготвяте голяма кана с айран   :drinks:

10 коментара:

  1. Привет,дали ако използвам Одрински кори от Бг ще се получи?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще се получи, но тези, които правят тук са малко по-твърди/дебели. Намокряй цялото парче кора с вода /или прясно мляко и тогава плънка и завивай.

      Изтриване
  2. Страхотни са, има ги като рецепта и на опаковката.Чудесни се получават запечени на фурна.А твоите Пепи изглеждат страхотно.
    Поздрави сърдечни !

    ОтговорИзтриване
  3. Специално идвам да се почерпя. Ако са свършили, другия път да ми оставиш 5-6 бройки :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз на теб предложих ли ти да ти изпратя кори?!?
      Отивай сега за кори при вас и завива.

      Изтриване
  4. Преди години правих пурички на фурна, но тези тук изглеждат толкова хрупкави и вкусни, че явно и тях ще записвам:). Благодаря ти за всички качествени рецепти, Пеп! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А фурната ги от писах :) тези са по_хрупкави Пробвай, Кате, ще ти харесат.

      Изтриване
  5. Току що хапваме тези невероятни пурички и благославяме авторката им.Това което добавих от себе си беше, че запържих с масълце съвсем леко праза който използвах.

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...