11 октомври 2019 г.

Кавърма със свинско месо

       Или свинска кавърма (но не звучи много добре). Крехко месо на хапки с лук, чушки, гъби и подправки.Със сосче за топене  :nyam:Рецепта, която незнайно как съм пропуснала да споделя тук през годините и скоро ме подсети приятелка, като я потърси. 
      Може да се приготви  от началото до края   в тенджера, но аз предпочитам да си задуша предварително лукът; отделно месото и накрая да ги събера в тава и задуша във фурната. Най-бързо става, ако се приготвя едновременно в два тигана/касероли на котлона и след 15 мин. тавата за фурната е готова. Ще я напиша така рецептата, пък ако ползвате един тиган, след като извадите месото, задушете в същия лукът и продължавайте нататък. Тази, която днес показвам е с гъби манатарки. Защото имам. Но иначе вкусно си се получава и с обикновена, култивирана печурка. А ако не обичате гъби - спокойно ги пропуснете. 
Продукти
1 кг свинско месо (най-много харесвам да готвя с врат, но ако няма - бут, или плешка )
3 средни глави лук (ок 350-400г в непочистен вид)
4-5 скилидки чесън 
2 зелени и 2 червени чушки (или каквито харесвате, аз си ги смесвам за цвят)
2 средни домата (или белени-рязани от консерва 400г)
150-200г гъби (манатарка е тук)
1 равна с.л. сол 
1 равна ч.л. захар 
1/2 ч.л. черен пипер 
1 равна ч.л. червен пипер + 1/2 ч.л. пушен, или лют пипер по желание 
150 мл бяло вино  
50 + 50 мл олио (или масло вместо едната част олио )
2-3 дафинови листа 

1 с.л. препечено брашно
Приготвяне
* Месото се нарязва на хапки :smile1: дълги, колкото кутре, за един залък. 
* Чушките се нарязват на ленти с долу-горе същата дължина като месото; 
* Лукът се почиства, нарязва на полумесци, поръсва с щипка сол и претрива с ръка. След 5 мин се измива и отцежда. 
* Доматите се белят и нарязват на кубчета. 
* Гъбите са нарязват с форма и големина по желание :) 
* Скилидките чесън се белят и смачкват с преса, или с широката част на ножа. 
* Когато всичко това е готово, в 2 тигана (за лука може да ползвате касерола, но за месото е добре тиганът да е широк, за да може месото да се запечатва и запържи, вместо да се сварява) се загрява мазнината. 
* В единият се поставя месото, посолява се с половината от количеството сол  и запържва/задушава под капак, докато късчетата месо се запържат от всички страни (съвсееееем леко зачервят). Това се прави на средна степен на котлона :) никога не задушавайте нищо на мах степен.  Налива се 1/3 (50мл)от виното и отново задушава под капак, докато месото  остане отново на мазнина. Прехвърля се в тавата за печене.
* Едновременно в другия тиган/касерола се поставя лукът и запържва, докато стане прозрачен. (лукът замирисва особено приятно когато се запържва в равни части олио и масло)
* Когато е готов, към него се прибавят  чушките, гъбите и чесънът; всичко се запържва за още 2-3 мин. и добавят подправките - солта, пиперите и захарта. 
* Разбърква се и се прибавят нарязаните домати. 
* Този сос се оставя да поври 3-4 мин. и се разпределя върху месото.  Налива се останалото 100 мл вино, още 200-300 мл вода. Поставят се дафиновите листа отгоре. 
* Тавата се покрива и запечатва добре с фолио (ако не искате храната да  има контакт с алуминиевото фолио, поставете под него парче хартия за печене - намокрено и изстискано ) 
* Пече се в предварително загрята на 200* фурна - за 15 мин, след които още 30 мин. на 160*. 
* Изважда се, развива се фолиото и към кавърмата се прибавя на тънка струйка размитото в съвсеем малко вода препечено брашно.  Тук може да разбъркате, но аз правя така - разклащам  леко тавата  така сместа за сгъстяване се разпределя равномерно. Връща се за още 2-3 мин. в горещата фурна. За да не миришат сосовете на сурово брашно, за сгъстяването им ползвам препечено брашно (почти винаги си имам в един буркан готово)

Ако не искате да пържите и задушавате предварително нищо, просто поставете всички продукти в тавата, завийте с фолиото и печете за 60-70 мин. във фурната. Но колкото и да е вредно запържването :) аз не я харесвам така кавърмата - лукът ми мирише на сурово :secret:

6 коментара:

  1. Много вкусно изглежда, Пепи! Прияде ми се с това сосчеее.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ти поне си лесна, Габи :) винаги можеш да си завъртиш една кавърма :)
      Поздрави и на теб!

      Изтриване
  2. Ето това си е класика: месце, зеленчуци и сосче! Любимо ястие! Целувки!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...