15 октомври 2019 г.

Пилешки сърца с лук на тиган

      Пак казвам, че приготвянето на пилешки сърца е пипкава работа, заради почистването им, но пък са вкусни :) у нас ги тачим или само с масло, или така - с повече лук.  И в двата случая са почистени и сварени предварително, а приготвянето зависи от това дали ми се чисти и реже лук. Макар и 2 глави.  

Продукти за 2 порции: 
600г пилешки сърца 
3-4 стръка магданоз
3-4 стръка мащерка 
стръкче риган (тези са пресни, ако нямате - слагайте  по 2 щипки сухи)
1/2 ч.л. сол 

2 глави лук (по възможност воден)
50г масло  и 3 с.л. олио   + още 1 с.л. масло 
3 с.л. соев сос 
50-60мл бяло вино 
1 ч.л. захар 
по 1 щипка суха мащерка, или риган, черен пипер и  едросмлян червен (пушен) пипер  

Приготвяне
* Сърцата се  цепват по дължината, изрязват се останалите артерии (едни бели тръбички :) и измиват добре. 
* Поставят се заедно с подправките в подсолена вода  и варят около  20-25 мин от момента на завирането на водата. Пробва се с вилица - ако леко влиза в месото -значи е готово. ако ли не - варят се до готовност. 
* Отцеждат се. 
* Лукът се почиства и нарязва на полумесци. Поръсва се само с ципка сол и претрива добре с ръка. Измива се и отцежда. 
* В тиган се загрява маслото с олиото и 3-4 лъжици бульон от варенето им. 
* Поставя се лукът и задушава под капак, на средна степен на котлона,  докато остане на мазнина - това са около 4-5 мин. 
* Налива се виното и отново задушава, докато то се изпари. 
* Прибавят се сърцата, соевия сос, захарта, подправките  и универсалната зеленчукова подправка - аз я пасирам, за да няма едри парченца от нея.  Тук ще напомня, че е добре да се ползва голям, широк тиган, за да може всичко да се задушава/пържи, вместо да се вари. 
* Пържи се  4-5 мин, което действие пак го правя под капак, заради пукащите сърца :). 
* Прибавя се последната лъжица масло, разбърква се и отстранява от котлона. 

Моята универсална зеленчукова подправка е солена. Затова не прибавям сол. Но ако  Ващата не е солена - посолете на вкус.  Горе в линка към зеленчуковата подправка се вижда какво слагам в нея - моркови, целина, праз, чушки, пащърнак.... Не и домати. Ако нямате такава домашно приготвена, може да ползвате суха :) от пакетче, или да си нарежете малко от тези зеленчуци. Но домати не слагайте. Променят вкуса. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...