26 ноември 2019 г.

Ябълков щрудел

       Есенно и дъждовно :)  Най-подходящото време за сладкиш с аромат на канела, съчетан с ябълки и орехи. Хрупкава коричка и сочна вътрешност.  Няма да го описвам повече, просто си го направете - за по-малко от час е готов. Подходящ дори  за постите. Този път и аз съм го приготвила с олио,  но да знаете, че с масло е още по-вкусен. И ако не спазвате пости - ползвайте масло. Не че аз спазвам, но реших този път да е постен.   
      Приготвила съм го с готови фини кори за баница. Което не го прави класически ябълков щрудел, който трябва да е  с ръчно точени кори, но аз се задоволявам  с този му вариант за забързаното ни ежедневие. 
Продукти: 
12 бр. фини кори за баница/или баклава

80 мл олио (или разтопено масло)
10 г канела на прах 
150г едро смлени орехови ядки 
80г стафиди (светли)
8-9 ситно смлени обикновени бисквити (~100 г на Житен дар или Роден край ползвам) 
4 големи сладки ябълки 
2-3 с.л. сок от лимон
8 пълни с.л. захар (и на вкус, зависи колко сладки са ябълките )

пудра захар и още малко канела за поръсване 
Приготвяне
* Приготвянето започва от  подреждането на всички продукти на масата :)  смлените орехи, смлените бисквити,  стафидите (ако са много сухи се накисват за кратко в топла вода, но напоследък си подбирам едни златни, които са сочни и нямат нужда от накисване), олиото с четка за намазване на корите и самите кори. 
* Обелените ябълки се настъргват на едро ренде в последния момент, преди да започне завиването на корите.  Поръсват се със захарта, канелата и лимоновия сок и объркват. 
* Лист кора се намазва тънко (с четка) с олио, върху него се поставя още един лист, който също се намазва с олио  и върху него се поставя третия лист. За едно руло ползвам 3 листа :) 
* Поръсва се с 1/4 от  смлените орехи и бисквити,  четвърт количество от стафидите, 1/4 от сместа с ябълките - след настъргването им - макар и малко - се отделя сок.  По лъжица от този сок слагам заедно с ябълките. Цялата смес се разпределя почти по цялата повърхност на кората, от едната къса, към другата къса страна (така ги навивам), като в двата края оставям по 2-3см. без плънка
* Завиват се на нестегнато руло и се поставят в тавата за печене (която предварително съм застлала с хартия. ако не ползвате хартия за печене - намажете тавата с олио.)
* Така се  подготвят и останалите 3 рула  - общо 12 кори. Приготвям толкова, тъй като моята тава събира  свободно 4 рула. Както и при навиването на кори писах да се завиват рехаво, така и при нареждането на  рулата за печене - винаги мога да ги сбутам и събера още едно руло, но стават сбити и нямат толкова изпечена коричка отгоре. Тавата е с размери 22/34 см. Ако ви е по-голяма, спокойно може да съберете повече рула, като пропорционално увеличите количествата. 
* Готовите наредени рула се намазват отгоре с олио/или масло. 
* Нареденият щрудел се пече в предварително загрята на 190* фурна (без вентилатор) до зачервяване  - около 30 мин. 
* Изважда се и оставя да изстине за 5-6 мин, след които се поръсва с пудра  захар, смесена с малко канела.  

Ако не искате коричката да бъде много хрупкава, след като извадите тавата я покрийте с дебела кърпа.  
Ще трябва да прецените ябълките Ви дали са достатъчно сладки. Според това може да увеличите, или намалите количеството захар. 

13 коментара:

  1. Четох, преписвах, преглъщах, молих се на благоверния да отскочи за кори, за да го направя веднага, ама ще остане за утре! Прекрасен! Любов от пръв поглед, а като прочетох и рецептата, вече съм безнадеждно влюбена в него! Обичам щрудели, а този вече го обожавам❤! Целувки, Пепи! Следва продължение...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще чакам продължение. Ако харесваш много сочен, сложи още ябълки :) само да кажа.

      Изтриване
  2. В момента се пече. Благодаря за рецептата.

    ОтговорИзтриване
  3. Пепи,
    редовно правя щрудел с ябълки.Не само е лесен за приготвяне, но и вкусен през зимата.А какво по - вкусно и традиционно през сезона от ябълките и крушите.Чудесен се е получил и твоя щрудел.
    Поздрави сърдечни !

    ОтговорИзтриване
  4. Това е най-доброто обяснение за рецептата,което въобще някога бях чела.Браво на Вас

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, старая се да обяснявам подробно :)

      Изтриване
  5. От близо 2г. ползвам ваши рецепти и всичко се получава чудесно.Благодаря Ви !

    ОтговорИзтриване
  6. Получи се перфектен щрудел 😋
    Благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Браво, радвам се! Утре е на ред и у нас да го правя пак :) всъщност аз го правя веднъж на две седмици.

      Изтриване
  7. Щруделът стана страхотен, но 10 грама канела ми дойдоха повече като вкус.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Слагайте половината количество другия път 🙂

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...