26 декември 2019 г.

Филе от пъстърва с маслено-лимонов сос

         Предложение за рибка покрай Коледните празници :) Тази е бърза; малко "цапаща", защото използвам трите котлона едновременно, но пък рибката с гарнитурата е готова за 30 мин. Излишно е да казвам, че филето може да бъде и от друга бяла риба, или зеленчуците за гарнитурата да бъдат приготвени доста по-рано, а в момента само да ги сотираме с масло и подправки. Отдавна правя  риба с маслено-лимонов сос, но освен, че сосът тук е обогатен с жълтък (подобно на сос Холандез), филетата  са само пържени, вместо да се задушават накрая.  Филетата могат да бъдат и изпечени, но ние си харесваме рибата с хрупкава, пържена коричка. 
Продуктите за 4 порции са: 
4 големи филета пъстърва с кожа  (по ок 150г)  
сол
2-3 с.л. олио 
брашно за овалване 

за гарнитурата: 
4 средни картофа 
1 малка глава броколи (~300г)
2 моркова :) които точно в тази порция днес липсват   :blush2:
2 лъжици масло и 1 лъжица олио 
сол, скилидка чесън 

За маслено-лимоновия сос: 
1 с.л. много, много ситно нарязан лук  (или прекаран през пресата за чесън)
1 с.л. олио и 1 с.л. масло 
сокът на 1 лимон  и кората  на половин  
100 мл бяло сухо вино  
200мл вода 
сол на вкус  (1- щипки)
1 жълтък 
1 с.л. царевично нишесте 
бял (или черен) пипер
и още масло :) 30-40г - 1/4 от малко пакетче 

Приготвяне
* Рибните филета се посоляват и оставят да престоят ок.20-30 мин. в хладилник. Преди това ги огледайте и опипайте (погладете) с палец за кости. Ако има такива - извадете с пинсета. Аз им чистя и люспите, въпреки, че са съвсем ситни и при пържене не се усещат.  
* Обелените картофи и моркови се сваряват цели  в подсолена вода почти до готовност - ок. 15 мин. за картофите, 10 мин. за морковите - когато ги боднете с вилицата трябва да остават цели, вместо да се разпадат. Главата броколи се накъсва на розички, които се поставят в същата вряла вода от зеленчуците и варят не повече от 3 мин. Водата се отцежда и те се заливат със студена вода. 
* В тиган се загряват маслото и олиото; поставят се нарязаните картофи и моркови, разбъркват се 2-3 мин. и прибавят розичките броколи.  Подберете по-широк тиган, в който зеленчуците да бъдат на 1 ред, за да не се натрупват много, защото при разбъркване ще се скашкват, вместо да остават цели парченца с приятен от пърженето загар. 
* Всичко се запържва в маслото за още 2-3 мин - до леко зачервяване на картофите, когато се чува приятното цвърчене :wink1: Посолява се, прибавя се пасираната скилидка чесън, разбърква минутка и тиганът се отмества от котлона. Гарнитурата се разпределя в 4 чинии. Внимателно със  солта, защото броколите никак не носят на сол :) 
* Филетата пъстърва се  овалват в брашното и запържват в олиото до зачервяване - на 2/3 от мощността на котлона,  за по 2 мин. от всяка страна - поставят се първо с кожата надолу. Готовите се изваждат в чиниите при подготвената гарнитура. 
* Лукът се запържва в касерола или малка тенджера за 2 мин. Наливат се виното и лимоновия сок, прибавя се кората от лимона. оставя се да къкри, докато  течността се редуцира наполовина - :wink1: т.е. половината течност да изври. 
* Жълтъкът се разбива, към него се прибавят водата и нишестето.  Тази течност се налива към врящата в касеролата на тънка струя при непрекъснато разбъркване. 
* Сгъстява се съвсем леко, но се отмества от котлона. Когато сосът изстине се сгъстява още.  Подправя се със сол и пипер, прибавя се последната част студено масло и бърка, докато то се разтопи.  Ако сте нарязали лукът по-едро, а искате сосът да е гладък, пасирайте преди прибавянето на последното масло. 
       И ако забравите като мен, или не искате  моркови в гарнитурата, накрая може да поръсите с пушен червен пипер за контраст на жълтите цветове в чинията :wink1:

7 коментара:

  1. Тази слънчева прелест я мернах между готвенето на деветнадесетата и двадесетата ми манджа🙂 и си сложих екранна снимка да я прочета на спокойствие. Ето, че на чаша бяло винце четенето на рецептата най- се услажда. Прекрасна е, вече записана! Благодаря, Пепи, отново страхотна! Целувки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ето, че имаш идеи и за другата година, Сонче :) тъкмо за по-леко хапване след ногогодишните трапези.
      Целувки на теб и весело посрещане!

      Изтриване
  2. Пепи,
    тази рибка с гарнитура я отнасям към ястията за приготвяне след Новогодишните празници.Чудесна е, а гарнитурата и сосът към рибата са прекрасни.И аз не обичам моркови, но затова пък кореноплоди или карфиол бих добавила към картофите.С целина и пащърнак би се получило още по - добре.А твоето мариновано червено цвекло продължава да жъне овации.Няма човек, на когото съм подарила да не е поискал рецептата.Така,че отново сърдечно ти благодаря.
    Весели , мирни и благодатни предстоящи Новогодишни празници ! Честито Рождество Христово ! Христос дойде в света за да победи смъртта и греха.Нека Му се поклоним !
    Поздрави сърдечни !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Като каза пащърнак се сетих, че при печените зеленчуци за гарнитура го слагам, но при сотираните - не съм, незнайно защо :) Карфиолът го пропускам, тъкмо коментирахме с приятелче, че готвен не ми е сред любимите зеленчуци.
      Много се радвам, че харесвате маринованото цвекло :) Един малко ползван зеленчук, за съжаление е.
      Поздрави и на теб!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...