23 януари 2020 г.

Ориз със зеленчуци

       И още една постна рецепта след пости :)  Всъщност рецепта е силно казано, по-скоро е бърз начин на готвене на ориз със зеленчуци - така, както го приготвям през последните години, независимо за основно, или за гарнитура. И гарантирано зърната ориз не са слепени, а всяко е  отделено от другото.  Едновременно варя ориза на единия котлон, на другия бланширам зеленчуците - видовете им са по желание, само трябва да съобразите времето им за готвене - първо слагам тези, които са по-твърди и когато те са леко сварени - другите, на които им трябват 3-4 мин. - като чушка, броколи, тиквичка.... 

Продукти за 3-4 порции: 
1 ч.ч. ориз (240мл)
1 ч.л. сол 

~80мл олио (или разни части олио и масло)
100 мл силен пилешки бульон 
зеленчуци по желание: 
малка глава броколи, около 300 г 
по 1 зелена и червена чушка 
2-3 моркова 
1 малка тиквичка 

Приготвяне:
* Оризът се измива на течаща вода и слага в тенджера с вряща  подсолена вода  - 4-5 чаши. Вари се  почти до готовност - зърната не трябва да се разваряват.
* Отцежда се от водата в гевгир/сито  и се измива със студена вода, за да останат разделени зърната и да спрат да набъбват.
* През това време се бланшират зеленчуците  ( в подсолена вода варя първо морковите на кубчета - около 4-5 мин, след това прибавям нарязаните на кубчета  тиквичка и чушки, варя ги заедно и след 2  мин. прибавям и розичките броколи - така ври още  3-4 мин. )

* Отцеждат се от врялата вода и измиват със студена (на чешмата) - не само да запазят цвета си, но и да спрат да се готвят.
* В голям, широк тиган се сипва мазнината и бульонът. Когато той заври се прибавя оризът,  разбърква се за 2 мин. и прибавят зеленчуците. 

* Всичко се бърка внимателно, да не се мачка ориза за около 3 мин . - през това време оризът поема бульона и остава само на мазнина. 
* Отмества се от котлона и веднага разпределя по чините :)

***Ако тиганът ви е малък, направете го на 2 пъти. Но ако напълните тиган с продуктите, вместо да се запържат за бързо, ще се намачкат и може да стане каша :)
***Ако искате може да добавите и гъби, или ако е за повече хора да приготвите в тава. 
***По същият начин приготвям набързо  и с пилешки хапки - тях ги задушавам под капак в тигана, после продължавам по горния начин с другите продукти. 



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...