27 януари 2020 г.

Бутерки с топено сирене и маслини

       Още една идея за бърза закуска. Готово бутертесто, маслини без костилки :) и само да се завият. Тъй като плънката им е суха, могат да се приготвят вечерта и сутринта рано  само да се изпекат :) така закуската е осигурена. Тези съм ги намазала с течна сметана преди печене - знаем, че намазани само с жълтък печивата потъмняват отгоре, затова обикновено се смесва жълтък с 2 лъжици прясно мляко и 1 олио. Ето, че става и само с течна сметана, което е полезно за хора, които не могат да ядат яйца. 
Продукти (9бр.): 
1 пак.   охладено бутертесто (275г)
100г маслини без костилки 
9 триъгълника (или листа) топено сирене  
риган
3 с.л. готварска сметана 

Приготвяне: 
* Фурната се загрява на 220*
* Маслините се изсипват на 3-4 листа кухненска хартия :) и стискат така в шепа, за да може да се изцеди влагата им и останат сухи за плънката. Нарязват се на дребно. 
* Ако топеното сирене е на триъгълници се срязва на 2 - да останат пак триъгълничета, но по-тънки. 
* Листът  бутертесто се разстила на масата.  Срязва се на три  дълги равни ленти - рязането започва от къса към къса страна. И всяка дълга лента се срязва на още 3 части. 
* В тясната   се нарежда топеното сирене -  по 2 от срязаните  триъгълничета, които да бъдат едно до друго така, че да се образува долу горе правоъгълник от тях. Ако се ползва топено сирене-лист е лесно :) всеки лист е квадратен и се сгъва на две.  
* Върху тях се поставя купчинка от нарязаните маслини и поръсва съвсем леко с риган.  
* Прегъва се напред и затварят (ако съм обяснила правилно,   едно такова срязано парче бутертесто като се завие напред ще остане още малко,  което се завива под бутерката и затваря плънката - не, че тя изтича с тези продукти :)  )
* Нареждат се на хартия за печене в тавата. 
* С остър нож отгоре се правят нарези. 
* Намазват се със сметаната (с четка)
* Пекат се в загрятата вече фурна за ок 15-20 мин - до зачервяването им. 



3 коментара:

  1. Пепи,
    чудесни са станали бутерките.Правя плънка с маслини и магданоз, понякога слагам и лук кромид и става също много вкусно.А използването на сметана вместо яйце също е идея за намазване отгоре.Употребата на яйца също е проблем за много хора.Хубавото е,че яйцата също могат да се земенят с нещо друго.
    Поздрави сърдечни !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Ели! На следващата вълна :) с бутертесто ще пробваме и с кромид лук, така или иначе имам в хладилника карамелизиран често.
      Поздрави на теб и хубава нова седмица!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...