30 март 2020 г.

Чили кон карне

        Продължавам с кулинарно-виртуалното пътуване по света.  И рецепти, документирането на които съм отлагала, или неуспяла да запечатам в кадър  :)  Днес се "отправяме" към Испания, Мексико, или Тексас  :)  и известното Чили кон карне (chili con carne). В буквален превод от ипански е "чили с месо",  заради лютите чушлета,  а в смислов - "супата на дявола".  Според индианска легенда от района на щатите Тексас и Аризона през 17 век монахиня от Испания научила индианците да приготвят чили.    Тя  показала на местните как да приготвят вкусната питателна яхния с еленско месо, подправки и различни видове чушки (чили).  Индианците  много харесали огнено-лютата червена яхния и я нарекли "супата на дявола". 
       Традиционно се приготвя със смляно телешко месо, или нарязано на  дребни кубчета, лук, чесън, доматен сос, червен боб  и чили чушки. Освен основните продукти в ястието се слагат много подправки, най-интересната сред които е какаото.  Ако това Ви притеснява, може да я пропуснете, или сложите съвсем малко, но Ви уверявам, че няма да съжалявате, ако опитате с нея. Каймата: по нашите земи телешката кайма не е от най-често готвените, затова може да си приготвите ястието с любимо на вас месо - смляно, или нарязано на  съвсем дребни кубчета. Но ако е с телешка, ястието Ви ще се приближи до оригинала. 
       Чили кон карне може да бъде сервирано по много начини, включително върху ориз, с  тортиля, начос, или друг тънък хляб. Ако е много люто :) може да сервирате и с авокадо и заквасена сметана. Но предполагам всеки ще усети в каква степен на люто ще си го сготви според вкуса.   Списъкът с продуктите е дълъг (заради подправките)), но пък готвенето е лесно и за сравнително  кратко време - около час с кълцането, особено ако ползвате сварен боб от консерви. И тъй като с различните видове боб е по-вкусно, аз ползвам една консерва сварен червен боб и по още толкова сварен бял и  шарен салатен. 
       Всъщност  много близко по  вкус на чили кон карне е плънката за бурито, което преди време, когато децата бяха при нас, приготвях по-често и завивахме в питки. 
Продукти за 5 порции: 
1 кг смляно   месо  (моето  тук е смес телешко и глиганско )
80 до 100  мл олио 
2 глави лук 
1 глава чесън
1 кг  меки домати ( или от консерва - цели, или на кубчета, намачкани с ръчния пасатор, не доматено пюре)
2 червени сладки чушки 
1 зелена сладка чушка 
2 червени сухи сладки чушки 
2 червени люти сушени чушки, или 1 с.л. лют червен пипер  (повече, или по-малко по Ваш вкус)
2 моркова 
~1кг сварен боб - смес червен, бял, шарен... 
~150 г зърна сладка царевица 
1 ч.л. сладък червен пипер 
1 ч.л. риган 
1 ч.л. какао 
1 кафяна лъжица смлян кимион 
1 кафяна лъжица смлян кориандър  (тази подправка е доста силна и може да пропуснете, ако не сте и свикнали)
1 счукано зърно карамфил 
2 с.л. захар, или мед 
1/2 връзка магданоз (пак трябва да е пресен кориандър, но за мен той е по-силен на вкус и от зърната му и магданоза, взети заедно)
100мл червено вино
сол на вкус 

Може да използвате подправки за чили кон карне - продават се готови такива смеси. 

Приготвяне

* Всички зеленчуци се почистват и нарязват на дребни кубчета. 
* В мазнината се задушават лукът и морковите. 
* Когато омекнат малко се прибавят  чесънът и нарязаните сладки чушки. 
* Разбъркват се за  минутка и се прибавя  каймата/месото.
* Запържва се докато стане на трохи (или късчетата месо) 
* Прибавя се червения пипер, разбърква  и се сипват доматите,  червеното вино и всички подправки без захарта, какаото,  магданоза и солта. Тук се начупват и сушените сладки и  люти червени чушки. 
* Оставя се да къкри на  ниска степен на котлона за около 20 мин, докато месото/каймата се сготвят добре. 
*  Прибавят се бобът и царевицата, захарта/медът, какаото, посолява се на вкус и  захлупва да къкри още 20 мин. Ако консервата домати е по-водниста, към ястието не се прибавя вода.  Ако обаче са  пресни, или много гъсти - трябва да прибавите  вода - толкова, че  да бъде на едно ниво с всички продукти в тенджерата, а не като супа - няколко пръста над тях. Всъщност трябва да бъде точно като гъста яхния Но това трябва да прецените сами, за да добавите, или не вода. 
* Сервира се поръсено с магданоз (или кориандър :flushed:) , но имайте предвид, че както всяка яхния е по-вкусна отлежала :) няколко часа поне. 

4 коментара:

  1. Правих Чили кон карне преди много години( още нямах блог), беше мисля по книга или на Звездев или на Влади. Но не беше толкова пъстро и красиво като твоето. Обожавам цветни ястия, а като чета списъка с продукти, звучи обещаващо вкусно. Поздрави, Пеп!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ето, сега е моментът да го предложиш пак на момчетата, Кате :) Ще ми бъде интересно да го видя приготвено от теб :)
      Здраве и прегръдки на вас!

      Изтриване
    2. В Тексас ще ви оплюят здраво заради морковите и царевицата. Това са няк'ви долни и неканонични перверзии :). Иначе доматите са твърде много, ако ще се слага сладко по-добре кафява захар или сироп от агаве вместо мед. Повече и по-разнообразни люти чушки от слабо люти, през халапеньо (вече лесно намираеми у нас), та до хардкор чили. Чили хилс продават сушени мексикански анчо и гуахильо, слабо люти и лек аромат на плод, направо са задължителни. Аз ги кисна за кратко в топла вода и ги смилам заедно с чесъна и , пресните чушки и ги добавям след като каймата (едро смляна) се запържила леко. А това за магданоза вместо кориандър е направо срамота. Задължително кориандър, абсолютно никакъв компромис не може да има тук иначе не е чили кон карне, ами някаква вариация на нещо яхниесто. Ако ви е твърде силен вкуса, ще сложите по-малко пресен кориандър и/или ще намалите количеството на смлените зърна кориандър, но магданоз НИКОГА!

      Изтриване
    3. Никога е прекалено силна дума. Дори аз, дето не ям магданоз, още по-малко бих приготвила, или яла с кориандър, като знам какъв му е вкуса и мириса. Сорта на чушките е такъв, какъвто имам от село, а там халапеньо не отглеждат, но сигурност няма да сготвя много люто, защото у нас жените не можем да го ядем.
      Сироп от агаеве няма да купя, при положение че имам собствено производство мед . А на тексасците няма да им казвам че че го готвя с продукти от региона, а не прелетяли хиляди километри.
      Поздрави!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...