3 април 2020 г.

Спагети ала Бузара

       Ден за кулинарно-виртуална разходка до Италия. Триест е древен, пристанищен  град в североизточна Италия. За него знаех само, че е с  най-големият европейски градски площад на брега на морето. Това обяснява и днешната рецепта с морски дарове :)  Беше ми интересно да го погледна и с пазарите му в предаването "Вкусна планета", от където е и рецептата за дроб по берлинскиВсъщност в предаването Антон така и не научава  дали сосът Бузара е италиански, или хърватски,  но това съвсем не е толкова важно. Какъвто и да е по националност, сосът е много вкусен доматен и подходящ не само за спагети, но и за друга паста. И традиционен за Триест, разбира се. В оригинал се приготвя с лангустини, но при мен като сухоземен жител  на планетата  е с по-лесно достъпните скариди - те всъщност са си от една порода.  Можете да си поиграете и почистите, като оставите само по опашки, но може да ги измиете, подсушите и сложите да се готвят целите (после хапването е размазващо  :) вкусно). Тук може да видите цялото клипче с Антон. 
Продукти за 2 порции: 
450-500г скариди (по възможност небланширани)
600г настъргани домати, или от консерва (в този сезон моите са от консерва)
150 мл бяло вино 
2-3 скилидки чесън
1 люта чушка 
сол  на вкус 
1 с.л. захар 
2 с.л. галета 
4-5 лъжици зехтин 
магданоз, риган и босилек (желателно пресни, но при мен само магданозът е пресен, босилекът е 1 лъжица песто, а риганът е сух)
~250 г спагети 

Приготвяне: 
* Зехтинът се загрява и в  него се поставят грубо смачканите и обелени  скилидки чесън, срязаната на две люта чушка и скаридите.
* Запържват се за по 2 мин от двете страни (това упражнение направих на два пъти, за да могат да се запържат скаридите, а не да се задушават нагъсто)

* Изваждат се чесънът и лютата чушка и се прибавят виното и настърганите (фино намачкани от консерва) домати. Подправят се със сол и захар.  Ако доматите са  от консерва обикновено са солени и не се прибавя сол. И тъй като сместа вече става повече, може да се прехвърли и готви в по-голяма тенджера. 
* Когато заври към нея се прибавят подправките, галетата и оставя да се задушава за 8-10 мин  под капак. През това време се варят спагетите -  1-2 мин по-малко от  времето, указано на опаковката им. 
* С решетъчна лъжица се изваждат скаридите, а в тенджерата се прибавят отцедените сварени спагети. 
* Следва задушаването им в соса за още 2-3 мин. 
* Готовите спагети, сос  и скариди се разпределят в 2 чинии и поръсват с още подправки :) вече за цвят. 

Приготвихте ли си чаша вино :) Нали знаете, с каквото вино ще   хапвате, с такова трябва и да готвите. У нас вече две  години авджи Стоев "ме глези" с едно  много ароматно бяло....   


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...