20 май 2020 г.

Коприва с булгур

        Девойката ми откри булгура  ;DАлилуя! От кога и обяснявам, че булгурът е вкусна зърнена, много полезна храна, ама не слышит.  Аз въпреки нейните и на баща и претенции съм го вкарала в употреба в къщи - за сарми, дроб-сарма, за супа... - много го харесвам, а като е едър те и не различават много зърната му от тези на ориза. Съвсем искрено ги убеждавах, че това е полезния кафяв ориз. За ползите от булгура може да прочетете тук, ако като нея се съмнявате :)  Може да се готви с всичко,  с което се готви оризът. За готвене ползвам едрият булгур, който си иска времето за варене - малко повече от ориза,  а за салати - дребния, начупен, който не се вари, а само се запарва. 
      И тъй като все още има  прясна и млада коприва, ето една вкусна рецепта,  чийто краен резултата гарнирах с актуалното по всички кулинарни тв предавания поширано яйце :)  Може да гарнирате  с яйце, кисело мляко, или сирене.  Всякак е вкусно. 
Продукти за 3 порции: 
~300г   коприва - млади връхчета, или листа
1 чаша от 240 мл едър булгур 
4-5 стръка пресен лук 
60-80 мл  олио 
1 ч.л. червен пипер 
сол 
няколко стръка джоджен /гьозум 

яйца за гарниране 

пилешкият бульон е по желание :) , вместо вода,  но за мен  ястието е по-вкусно с него. 

Приготвяне
* Копривата се почиства, поставя се в тенджера  с вряща вода и захлупва с капак.  Тенджерата се отмества от котлона, а копривата се оставя да се запари за 10 мин. Отцежда се, изстисква и нарязва. 
* Лукът се нарязва и запържва за 2-3 мин. в олиото;  при него се изсипва измитият булгур и заедно "пържат" още 1-2 мин. 
* Прибавя се червения пипер, разбърква се 10-на сек.  и се налива водата/бульонът.  Течността е в съотношение 2/1 части на булгура.  Прибавя се и нарязаната коприва. 
* Степента на котлона се намалява и оставя да къкри тихо, под капак. Посолява се на вкус -  моят бульон е солен и не слагам.  Ако водата изври, а булгурът не е омекнал достатъчно се прибавя още малко вряла вода. 
* Когато булгурът набъбне се прибавя ситно нарязаният джоджен. Разбърква се и отмества от котлона. 

Пошираното яйце :) В малка тенджера, или касерола се  кипва вода с щипка сол и оцет (на 500мл вода 2 с.л. оцет.)
Яйцата се приготвят в чашки - кафяни, във всяка чашка се чуква внимателно по едно яйце. 
Водата трябва да ври, но тихо - да къкри, а не силно - с ключ. 
И сега girl_hahaс дясната ръка хващате лъжица и бъркате с въртеливо движение водата в тенджерата.  С лявата ръка вземате чашка с яйце и внимателно го изсипвате във водата, без да спирате да въртите с лъжицата. По този начин белтъкът се увива около яйцето и из водата не остават да плуват парцалчета от белтъка, а самото  яйце се оформя почти като топче. Тока се поставят и следващите яйца. 
Времето за варене - белтъкът трябва да е съвсем сварен. Жълтъкът да е леееко втвърден съвсем  по краищата, а по-голямата му част да остане течна.  Времето зависи пак от степента на котлона, на който се варят, но обикновено 3,5 до 4 мин. са достатъчни.
Изваждат се веднага с решетъчна лъжица - аз си ги поставям на  кухненска хартия, за да се отцедят от водата . 

Сервирате както Ви харесва :) принципно оризът не е много красив разплут в чиния и аз ползвам или лъжицата за сладолед, или ринг, за да го оформя. 

7 коментара:

  1. Ястието е страхотно! А яйчицето отгоре е бижу! Целувки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мерси, Сонче) И ти си малко отговорна за това, девойката да прояде булгур. Видя твоя и поиска да опитва.

      Изтриване
    2. Много съм щастлива, че Жул харесва рецептите ми❤! Булгурът наистина е чудесна храна. 😘😘😘

      Изтриване
  2. Пепи,
    това е турски булгур нали ? Ползвам го също и аз, а това твое ястие е наистина чудесно и атрактивно.Пошираното яйце го правя в черпак, но и твоят вариант ми допадна и ще го изпробвам.
    Поздравления за идеята и прекрасните снимки !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. турски е, Ели, да. Тук едва в последната година виждам едър, но на много малко места.
      Благодаря ти, хубав ден на теб!

      Изтриване
  3. Страхотна е рецептата, и двата основни продукта обичам. И Росен така с булгура, като чуе за него е табу направо, ха-ха, но и аз пробутвам в сарми и пълнени чушки:)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...